ACUM = PAS + PPDA + (PLDM + PL)?

1
332
Tableta de Vineri
Victor Cobăsneanu

În timp ce Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat grăbesc turațiile în materie de identificare și promovare a candidaților pe circumscripții și nu se sinchisesc să utilizeze, după cum se zvonește, și unele metode neortodoxe, partidele din opoziție, parlamentare și neparlamentare, s-au trezit din somnul cel de moarte și, la sfârșitul săptămânii trecute, au mimat un fel de inițiere a negocierilor cu privire la un fel de colaborare în perioada preelectorală oficială, care va demara în curând. Acest lucru a avut loc la inițiativa și la insistența lui Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (încă lider, or gurile bune spun că la congresul formațiunii, care se preconizează pentru 1 decembrie, liberalii ar putea să-și schimbe președintele, alegând între Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu).
De altfel, aș fi vrut să vorbesc despre aceste negocieri fără ironie și sarcasm, dar protagoniștii evenimentului au dat de înțeles, în scurtele lor intervenții în fața presei, că nu poate fi vorba despre o „împăcare istorică” între „părțile beligerante” și acest lucru nu-mi permite să fiu serios și sobru. Nu de alta, dar și Maia Sandu, și Chiril Moțpan, și Mihai Ghimpu au scrâșnit mai mult din dinți decât ne-au dat nouă, celor care așteaptă cu sufletul la gură, motive de satisfacție și prilej de a crede că proverbul despre mintea moldoveanului de pe urmă se referă și la politicieni. Doar Tudor Deliu a declarat, fără echivoc, că PLDM nu pune condiții și că formațiunea s-a debarasat de trădători și pasageri de ocazie. Liderul PAS, Maia Sandu, la rându-i, a reiterat poziția fermă de a trece toți candidații printr-un filtru al integrității, iar fruntașul PPDA Chiril Moțpan a fost și mai explicit și rigid — nici nu poate fi vorba despre o alianță, despre eventuale departajări de funcții ori ceva de genul care a băgat în gura lumii AIE-urile de tristă faimă, iar maximum la ce pot conta partenerii de ocazie (PL și PLDM) ar fi criteriile pe care trebuie să le respecte fiecare candidat, astfel încât să intre în lupta electorală cei mai puternici candidați. Ba mai mult, ambele partide extraparlamentare au precizat că nu se discută și despre o cooperare la nivel național, pe liste. La drept vorbind, nici nu cred că a sperat cineva la o astfel de colaborare — vorba ceea, măcar cele două partide care constituie acum…ACUM de-ar ține cont de așteptările electoratului și ar colabora cum trebuie, fiindcă există pericolul ca și acestea să nu se înțeleagă la întocmirea listei comune pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

Îmi asum dreptul să fiu sceptic când vine vorba de lista comună nu pe motiv că aș fi morocănos sau răutăcios, dar din cauza că mulți candidați ar putea „prăvăli” testul de integritate.

Îmi asum dreptul să fiu sceptic când vine vorba de lista comună nu pe motiv că aș fi morocănos sau răutăcios, dar din cauza că mulți candidați nu corespund rigorilor PAS și ar putea „prăvăli” testul de integritate. Acest lucru ar putea să se întâmple (și se va întâmpla, cu siguranță, dacă doamna Maia Sandu va insista până în pânzele albe asupra criteriilor vociferate) nu neapărat din cauza că X sau Y este rău și nu merită să fie susținut, dar pe motiv că fiecare om are păcatele sale, făcute cu sau fără voie, și că este omenește să mai și greșești sau să faci prietenie cu cine nu trebuie. Unul, să zicem, a colaborat cu comuniștii (de cândva sau de acum), altul a fost mână de mână cu Iuda (indiferent cine este acesta), al treilea dorește numaidecât unirea și nu este de acord să pună batista pe țambal, al patrulea și-a adus aportul la închiderea unor surse media democratice… Ba mai mult, chiar nu cred că totul este frumos și curat și în pădurea PAS-ului. Din aceste considerente aș fi de părerea că n-ar fi rău ca autorii ideii cu filtrul să-și tempereze pretențiile și să mai închidă ochii la unele păcate minore. Altfel riscăm să rămânem fără candidați și să oferim oponenților de stânga sau de centru-stânga posibilitatea de a lua mai lejer o majoritate confortabilă din voturile alegătorilor.
Apropo, lansarea la Chișinău a Blocului „ACUM”, creat de PAS, Platforma Dreptate și Adevăr și un grup de activiști civici, și adoptarea celor cinci angajamente față de cetățeni a fost un eveniment important, dar s-a creat impresia că totuși este vorba de două forțe politice bine distincte, una mai pragmatică-realistă și alta mai revoluționară-populistă și între ele Ludovic Orban. Rog să nu se supere nimeni, dar nu s-a simțit că este vorba de un monolit care să dea jos mamutul… În fine, s-ar putea să greșesc (chiar aș vrea să greșesc!) și ACUM va trece cu brio acest hop din 24 februarie, dar un lucru mi se pare cert, după prima întâlnire a celor patru, dar nu și ultima, probabil: semnul de întrebare din titlu chiar își are rostul.

P.S. De ceva vreme mai mulți cititori, iar acum și colegii de la ziarul „Timpul” afirmă că ziarele membre API ar fi constrânse să fie părtinitoare în reflectarea campaniei preelectorale. Este de ajuns să citești ziarul nostru de astăzi ca să înțelegi că este vorba de un fals…

Articolul precedentAmenzi  de 1500-6000 lei pentru acei, care lasă pământurile în pârloagă
Articolul următorActele de studii din Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Italia și Belarus
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.