Fagura.com este o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor sau a companiilor de microfinanțare. E suficient să îți faci un cont de utilizator pe Fagura.com ca să poți împrumuta sau investi. Proiectul a fost lansat oficial acum mai bine de doi ani și testat în Republica Moldova. Acesta este, la moment, primul proiect de finanțare de la oameni pentru oameni în format online din sud-estul Europei, premiat și apreciat în Moldova și peste hotare.
Ce este finanțarea de la om la om?
Modelul de finanțare reciprocă este cea mai populară formă de crowdfunding la nivel internațional. Jay Tikam, un expert fintech din Londra, a menționat în timpul prezentării sale din cadrul conferinței că „British Business Bank a investit peste 2.5 miliarde de lire sterline prin platforme de p2p lending (finanțare de la persoană la persoană)”. La exemple concrete: oamenii depun banii la bancă și obțin un venit de 1% anual la depozite. Cei care iau împrumuturi achită o dobândă anuală efectivă de peste 20% la bănci și între 30% – 3000% anual la companiile de microfinanțare. Marja dintre împrumuturi și depozite e de 20%, care rămâne la instituțiile financiare. Deci, dacă ar fi să „democratizăm” finanțele, cum ar funcționa un „Uber” (intermediere de credite) în domeniul financiar?
Cum activează Fagura în țara noastră?
Fagura.com aparține companiei Fagura Marketplace SRL, care are o licență de Organizație de Creditare Nebancară. Platforma reprezintă un marketplace de credite, bazat pe tehnologia p2p lending, unde împrumutații se întâlnesc online cu investitorii și se pot finanța reciproc. Există mai multe exemple internaționale ca zopa.com, fundingcircle.com, prosper.com sau bondora.com. Însă nu avem astfel de proiecte în Moldova sau România, Fagura.com fiind primul testat și validat în regiunea noastră.
„Nu mai ai nevoie să te duci la microfinanțare sau la bancă să stai în rând pentru un împrumut. Vei putea depune o solicitare online, pe care o pot finanța zeci sau sute de oameni. Astfel, împrumutații obțin dobânzi mai mici, iar investitorii au profit de câteva ori mai mare față de depozitele bancare. Mai mult, am creat cu forțele proprii sistemul de scoring bazat pe inteligența artificială, iar răspunsul cu privire la acordarea unui împrumut este dat într-o secundă, analizând automat toate informațiile”, a explicat Tudor Darie, CEO Fagura.com.
Unde am ajuns și ce ne propunem
Fagura este la moment primul intermediar de credite de la oameni pentru oameni din țara noastră. A fost premiată cu titlul de “Brandul Anului”, dar este recunoscută și apreciată și peste hotare. Prin platforma din Londra – Seedrs.com – Fagura a primit o finanțare de 340 mii de euro de la peste 270 de investitori, care și-au declarat susținerea pentru proiect și echipă. Investitorii au investit la o evaluare a afacerii de peste 2 milioane de euro, iar banii atrași vor ajuta la creșterea în R. Moldova și extinderea pe piața din România anul următor.
„Avem planuri mari, atât pe dezvoltări ale platformei, lansări noi, dar și licențierea pe piața din România, respectiv europeană. Foarte curând, pe Fagura nu doar oamenii se vor putea finanța reciproc, dar și start-up-urile și IMM-urile, deoarece am dezvoltat și testat un sistem de Scoring for Business. În plan mai avem dezvoltarea unui Secondary Market, care va permite investitorilor să obțină imediat banii care i-au investit în împrumuturi. Urmăriți-ne pe rețelele sociale, creați-vă un cont pe fagura.com și testați un împrumut absolut online sau investițiile inteligente, stând acasă, pe canapea. Ne-am propus să dezvoltăm pentru tine o nouă lume a banilor și facem zilnic pași mari pentru acest lucru”, a mai adăugat CEO-ul Fagura.com, Tudor Darie.
Cei care sunt interesați să împrumute sau să investească, pot intra acum pe Fagura.com, crea un cont după tipul de interes: investitor sau împrumutat și să înceapă experiența de gestiune a banilor online.
Fagura.com este prima platformă de P2P lending (investiții alternative în împrumuturi), înregistrată în Estonia și lansată în R. Moldova, cu un scoring automatizat ce permite luarea deciziilor în mai puțin de 1 secundă. Compania are deja cca 29.000 de conturi de utilizator create în platformă, peste 400 de investitori activi care au generat finanțare în valoare de cca 900 mii euro pentru alte 800 de persoane.
Fagura.com a fost lansat în ianuarie 2019, devenind premiat în domeniul Fintech la mai multe evenimente din R. Moldova și România: Brandul anului în FinTech, 2020 (Moldova), Start-up-ul cu cel mai mare impact, 2020 (Moldova), Top 3 best FinTechs, 2019 (România).
* articol comercial