Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene și engleze

0
93

Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei englezești, a indicat sâmbătă un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia, Public Health England, notează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Potrivit studiului PHE, realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze.

În aceeaşi perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent.

Ministrul sănătăţii, Matt Hancock, a lăudat rezultatele, pe care le-a descris drept “inovatoare”, într-un moment în care guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al variantei indiene care pune în pericol continuarea planului său de relaxare a restricţiilor.

Pentru a opri răspândirea acestei variante B.1.617.2, care riscă să devină “dominantă” potrivit autorităţilor sanitare, intervalul dintre două doze de vaccin (până la trei luni) a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate (în special nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra).

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE.

Genomul coronavirusului a fost secvenţiat pentru 12.675 de cazuri incluse în acest studiu, dintre care 1.054 au fost variante indiene.

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 februarie şi 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

“Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2”, a indicat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE. “Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor”, a adăugat ea.

În Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa de coronavirus cu peste 127.000 de morţi, mai mult de 70% dintre adulţi au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 şi peste 40% au primit două doze.

 

Articolul precedentPrimăria Soroca a acordat un ajutor la 43 de familii cu trei și mai mulți copii
Articolul următorAvertizare: pe parcursul zilei vom avea rafale de 15-20 m/sec
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.