Și din nou despre ce ne doare, cu ce probleme se confruntă cetățenii municipiului Soroca…

0
54

În luna martie-aprilie, băștinașii municipiului au fost îndemnați de către AO „Asociația de băștinași CU DRAG PENTRU SOROCA” să răspundă la un chestionar privind problemele cetățenilor, astfel în topul problemelor locale se regăsesc starea drumurilor centrale, dar şi cele adiacente, gunoiștile neamenajate, stația de epurare, precum și altele, pe care cetățenii le-au numit personal: iluminarea stradală, câinii vagabonzi — un subiect ce generează dispute în rândul cetățenilor, având păreri împărțite la soluționarea acestei probleme, însă APL se pare că nu este preocupată de această problemă -, sistem de canalizare centralizat, deși trăim în secolul posibilităților, mii de localnici luptă cu soluționarea acestei probleme în mod autonom, o altă problemă care în pofida faptului că a fost de nenumărate ori pe agenda Primăriei așa și nu are o rezolvare în favoarea cetățenilor — transportul public, cu toate că au fost majorate taxele, problema a rămas intactă, cităm un sorocean care a participat la sondaj: ”Nu poți găsi o rutieră să mergi acasă după ora 20.00”.

Sorocenii sunt indignați de faptul că municipiul nu are în funcțiune un WC public, exceptând posibilitatea mai multor WC-uri publice, reamintim că au fost instalate două veceuri provizorii specifice șantierelor de construcții. Un alt respondent: ”Sunt foarte mulți câini care se plimbă în libertate în oraș. Nu sunt contra atâta timp cât ei nu devin răi, latră sau chiar te urmăresc. Sunt de părerea că este posibil de construit un azil pentru acești câini fără stăpân”. La fel locatarii blocurilor, îndeosebi persoanele în etate și părinții cu copii mici, solicită implicarea autorităților în vederea punerii în funcțiunii a ascensoarelor, se solicită spații suplimentare de depozitare a deșeurilor, tomberoane.

Pe lângă problemele cotidiene sus-menționate cetățenii își exprimă îngrijorarea în legătură cu distrugerea clădirilor istorice ce constituie tezaurul sorocean, de asemenea sorocenii își exprimă frustrarea față clădirile nefinisate, uitate de ani de zile, dar care pot fi reutilizate în alte scopuri, precum și publicitatea agresivă pe unele clădiri istorice care la moment au destinație comercială.

Întrebați cine este responsabil de soluționarea acestor probleme, circa 64,2% au răspuns: Autoritățile Publice Locale, 32% — autoritățile și cetățenii, 1,9% — cetățenii, iar 1,9% nu cunosc cine este responsabil de rezolvarea problemelor sus-numite. Trebuie să recunoaștem că avem cetățeni informați, care cunosc și văd rezolvarea acestor probleme, putem spune că înțeleg bine ce și cum nu funcționează, astfel la întrebarea: ”Ce s-ar putea face pentru a rezolva aceste probleme? Enumerați soluții”, cetățenii au punctat următoarele: atragerea investițiilor străine prin participarea în diferite proiecte, parteneriatul public-privat, bugetarea partcipativă, repararea drumurilor calitativ și anume de selectat o întreprindere profesionistă pentru reparaţia drumurilor, care ar oferi garanţie pentru calitatea lucrărilor efectuate, să repare din cont propriu lucrările necalitative.

O altă recomandare: ”transportul ar trebui să devină municipal, nu particular! Sa meargă mai des în orele matinale. Ar fi de folos dacă graficul ar fi atașat la fiecare stație“. ”Veceurile pot fi de stat sau particulare, nimeni nu cere să fie gratis, atâta timp cât sunt bine amenajate și curate”. Cetățenii spun că respectarea ordinii publice, aruncarea deșeurilor trebuie să fie supravegheată de către organele de poliție, să fie aplicate amenzi, anume așa poate fi întărită disciplina și ordinea publică. Citez un răspuns brut al unui participant la chestionar: „Problemele trebuie rezolvate, nu să-și procure doamna primar automobile noi de serviciu, dar sa rezolve problemele orașului, să investească bugetul acolo unde într-adevăr este necesar!”

Cetățenii propun: azil pentru câini, impunerea obligatorie a unei taxe locale de 10 lei pentru întreținerea câinilor vagabonzi. Cetățenii sugerează autorităților: de a lăsa fotoliile moi și a ieși cu cetățenii la discuții publice, să asculte care sunt problemele în general ale orașului si ale cetățenilor. Cetățenii fac referire la gestionarea corectă, rațională a resurselor financiare, consultarea cetățenilor cu referire la planificarea bugetului și distribuirea acestuia, lupta cu corupția.

La întrebarea ”Ce credeţi că împiedică dezvoltarea localităţii noastre?”, iată care au fost cele mai populare răspunsuri: indiferența cetățenilor; corupția și cumătrismul; autoritățile fură banii din bugetul municipiului or. Soroca și își pun în buzunarele lor; cetățenii se plâng, dar nu își apară drepturile sale, crezând că autoritățile oricum nu o să schimbe nimic; aleşii locali corupţi, indiferenți; birocrația; gestionarea incorectă a bugetului. La întrebarea ”Ce recomandări aţi avea pentru a îmbunătăţi situaţia indicată?”, cetățenii au răspuns: parteneriate cu investitorii europeni, conlucrarea mai intensă cu donatorii străini si cu cetățenii, inclusiv cei din diaspora; instalarea camerelor de supraveghere; selectarea cinstită a agentului economic care va efectua lucrări, excluderea de la concurs a agentului economic care a efectuat lucrări necalitative anterior; propun ca oamenii să se mobilizeze și să tindă spre rezolvarea problemelor majore, iar autoritățile locale să fie receptive; educația tinerei generații prin muncă, implicarea în activități de proiecte, de noi idei, stimularea creativității (o mare parte din tineri, din păcate, cresc nepăsători față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru); investiții în domeniul HORECA, organizarea activităților în aer liber adecvate tuturor vârstelor (expoziții prin care tineretul să-și manifeste talentele și abilitățile). Entertainment-ul în Soroca e mort. Trebuie să venim în întâmpinarea nevoii de frumos, de profunzime și de emoții autentice; să oferim oportunități de dezvoltare socio-culturală; realizarea unor anchete cu privire la averea consilierilor, a funcționarilor publici și în cazul descoperirii unor dubii cu privire la legalitatea obținerii averii, aceștia vor fi anchetați/ eliberați din funcție și, nu în ultimul rând, ar fi binevenită retragerea averii care se consideră a fi rezultatul corupției, a furturilor financiare… Adică, mai întâi ar trebui lupta cu corupția, cu forțele corecte din interiorul sistemului de conducere, ca mai apoi acest sistem să fie funcțional și eficient; nu cred că e posibil cu cei care conduc Soroca acum; să nu fie angajați toți specialiștii pe linie de partid, fără a se ține cont de competențele profesionale.

Această reflectare este una absolut obiectivă și este formulată în baza opiniilor cetățenilor care s-au expus chestionării. Scopul acesteia este de a aduce la cunoștință publicului larg, autorităților, aleșilor locali încă o dată în plus problemele cu care se confruntă băștinașii municipiului Soroca, fără retuș și selecții pe anumite criterii. Observăm o lipsă totală a încrederii în aparatul de conducere, cei numiţi într-o funcţie publică trebuie să fie oameni cu competenţă dovedită, integritate şi corectitudine, standarde de la care să nu existe nici o deviere.

Îndemnăm aleșii locali, aparatul Primăriei să includă problemele sus-menționate pe agenda Dumnealor, cetățenii vor ca aleșii locali să fie activi, să le apere interesele, să contribuie direct la rezolvarea problemelor cetățenilor. Din multitudinea de proiecte de decizii atestăm proiecte tipic birocratice și procedurale, mai puțin decizii oportune, eficiente și consultate cu cetățeni. În acest context, reamintim că specialiștii APL trebuie să asigure alternativitatea deciziilor, iar cetățenii trebuie să decidă care din aceste soluții este mai potrivită. După cum se ştie, reperul de bază al unei veritabile reformări a administraţiei publice este funcţionarul public. Or, o administraţie modernă şi eficientă se sprijină, fără îndoială, pe o resursă umană de calitate, pe un corp de funcţionari publici profesionist, capabil să ridice nivelul de performanţă instituţională şi să satisfacă pe deplin interesele cetăţenilor, reamintim că cei aleși și cei investiți prin concurs au o sarcină importantă – de a sluji cetățeanul!

Cu respect,
echipa AO ”Cu drag pentru Soroca”

Articolul precedentSecția Cultură și Turism Soroca inițiază procedura de organizare și decernare a Premiilor  Consiliului Raional Soroca în domeniul Culturii
Articolul următorÎn perioada 13 – 17 mai 2021, elevii claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.