Bibliotecile din raionul Soroca – „aliniere la…evaluare”

0
193

  Anul 2021 este considerat anul de cotitură pentru întreaga reţea de biblioteci publice teritoriale din Republica Moldova. Evaluarea bibliotecilor este cel mai serios examen pentru bibliotecari ca specialiști şi pentru Administraţia publică locală de nivelul I ca instituţie, care vor prezenta comisiei portofoliul de activitate al bibliotecii pe perioada 2016-2020.

Conform prevederilor art. 13 din Legea 160/2017 cu privire la Biblioteci şi Regulamentului privind evaluarea bibliotecilor publice, aprobat prin hotărârea Guvernului nr.747/ 2020, şi a Ordinului nr. 193 din 25.02.2021, în perioada 2-10 septembrie 2021 va avea loc evaluarea Bibliotecilor Publice Teritoriale din raionul Soroca. Responsabil pentru reţeaua de biblioteci Soroca este Grigore Bucătaru, șeful Secţiei Cultură şi Turism Soroca, care face parte din comisia de evaluare compusă din specialişti ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

În raionul Soroca activează 56 de biblioteci, dintre care Biblioteca Municipală ”M. Sadoveanu” cu cele patru filiale şi 51 biblioteci rurale. Pentru susţinerea bibliotecarilor Secţia Cultură şi Turism Soroca, în parteneriat cu Biblioteca Municipală, au creat un grup de lucru care vine cu îndrumări metodice pentru bibliotecari la perfectarea portofoliului de evaluare. Membrii grupului sunt: Coşciug Tamara, specialist superior în cadrul SCT Soroca, Gaja Viorica, director Biblioteca Municipală ”M. Sadoveanu”, Coşeru Eugenia, şef serviciu BM ”Mihail Sadoveanu”, şi Ungureanu Ludmila, bibliotecar principal, biblioteca de carte românească ”Basarabia”. Pe parcursul lunilor februarie-martie 2021, acest grup a studiat portofoliile de evaluare ale bibliotecarelor. Evaluarea cuprinde un spectru larg de activitate al bibliotecii pe o perioadă de 5 ani cu indicatori de performanţă, indicatori statistici, regulamente de organizare şi funcţionare a bibliotecii, regulamente interne, cercetări, publicaţii, servicii de bibliotecă, proiecte, parteneriate, voluntariat şi multe alte compartimente care se regăsesc în activitatea bibliotecii astăzi. Conform Regulamentului, în urma evaluării bibliotecile vor fi clasificate pe categorii, care le va permite să se deosebească între ele prin rezultatele activităţii.

O bună parte dintre angajaţi au dat dovadă de responsabilitate, prezentând portofolii perfectate la cel mai înalt nivel, dar, din păcate, avem şi biblioteci care la moment nu activează şi nu se ştie care va fi soarta lor mai departe. Este vorba de bibliotecile publice Rubleniţa, Iarova, Şolcani, Cureşniţa Nouă, Ţepilova. 20 la sută din totalul bibliotecilor publice din raion nu sunt dotate cu echipament tehnic şi în acest proces greu pentru bibliotecari din cauza perioadei pandemice nu se pot adapta la prestarea serviciilor on-line. Mizăm pe ajutorul şi sprijinul angajatorilor, adică a APL, pe care îi rugăm să pună umărul la dotarea bibliotecilor cu echipament modern şi achiziţii de carte.
Doar împreună vom reuşi. Le dorim succes tuturor, urmează să ne pregătim şi să susţinem acest examen.

Tamara BOBOC-COȘCIUG, specialist superior la Secţia Cultură şi Turism Soroca

Articolul precedentVictor Tighinean: “Sunt foarte onorat să pot să întorc ceva înapoi comunității unde am crescut!”
Articolul următorPS Ioan Moșneguțu: „Primul meu pedagog întru Hristos a fost bunica Maria” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.