Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova: COMUNICARE PENTRU SCHIMBARE
Conform unor studii efectuate de Newsmaker, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10.000 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Toate acestea, amplificate pe termen lung de consecințele pandemiei și creșterea cantităților de echipamente electrice și electronice procurate în ultimul an, aduc o povară enormă asupra mediului… De altfel, deșeurile electronice sunt sortate doar la Chișinău și în alte două orașe — Cahul și Bălți. În general, deșeurile sunt sortate doar în 19 orașe din Moldova, iar în 10 din ele — numai plasticul. În două — plasticul și cele mai periculoase deșeuri sunt cele electronice și medicale. Din deșeurile electronice fac parte lămpile, monitoarele, utilajele termoizolante, electrocasnicele, bateriile. Acestea conțin multe substanțe toxice: plumb, nichel, cobalt, mercur, brom. Dacă deșeurile electronice ajung la gunoiște, substanțele periculoase pătrund în apă și în sol, iar de acolo — în organismul animalelor și al oamenilor. Aceste substanțe pot să provoace cancer și dereglări ale glandelor endocrine…
De aici și concluzia: tema colectării, reutilizării și reciclării deșeurilor electrice și electronice este mai mult decât actuală, iar misiunea noastră este de a nu „ascunde problema”, dar de a vorbi despre aceasta cu voce tare. Lucru pe care le-am făcut în cadrul emisiunii „Observatorul”, avându-i ca invitați pe doamna Viorica Fortuna, directoarea Gimnaziului din Soroca; Robert Gatman, președintele Consiliului Tinerilor din raionul Soroca, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, ambasador al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă; Igor Dubciuc, directorul SRL „Teritoriul DL” și Victor Pavelco, doctorand la Universitatea Tehnică din Moldova. Mulțumim și domnului Roman Bahnaru, președintele Asociației Obștești „EcoFigital”, pentru informația amplă oferită la temă…
Roman BAHNARU, Asociația Obștească „EcoDigital”: La 18 martie, cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, a fost lansat proiectul „Reciclăm deșeuri, echipamente electrice și electronice și realizăm obiective de dezvoltare durabilă”. Acest Proiect este o continuare a altui proiect cu genericul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, care a fost implementat în perioada 2018-2020. Ca rezultat se va obține extinderea numărului de puncte de colectare, inclusiv la nivel republican, de la 128 la 200… O componentă importantă a noului proiect este promovarea principiilor Reutilizează, Repară și Reciclează. O atenție deosebită se va acorda principiului REPARĂ și în acest sens va fi amenajată prima clasă laborator în cadrul Colegiului de Ecologie…
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).