Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au făcut totalurile Concursului Naţional „Cel mai bun plan de afaceri”, ediţia 2020. Recent câștigătorii au fost premiați, iar printre ei se regăsește și Cristian Pleșca, proaspăt absolvent al Colegiului Tehnic Agricol din Soroca.
Competiția a fost una în care efortul elevilor și a profesorilor lor au dus la performanțe apreciate după merit. Mândru că a câștiga la categoria Cel mai bun plan de afaceri cu caracter social – Cristian Pleșca, Colegiul Tehnic Agricol Soroca, s-a impus cu ideea de afaceri „Producerea corsetelor ortopedice – Ortoped-plus”.
Băiatul are 19 ani și este din orașul Mărculești, iar recent a absolvit Colegiul Tehnic Agricol din Soroca la Specialitatea Electromecanică. „Cred că fiecare dintre noi și-ar dorit o dată în viață, să-și inițieze o afacere proprie, ne-a spus după ce a aflat că este câștigător, Cristian. Doar că, cu un simplu gând sau cu o idee, nu realizăm nimic. E nevoi să-ți asumi niște responsabilități, să muncești mult, să ai scopuri concrete, dorință, perseverență și în ultimul rând să-ți placă ceea ce faci.
Această idee a apărut de la propria problemă, dorința de a ajuta persoanele care se confruntă cu asemenea patologii, ce ține de deformarea spatelui, dificultatea de a procura asemenea corset și în urma statisticii făcute. Ideea mea de afaceri este bună prin faptul că este unică pe piața Republicii Moldova și aduce un beneficiu persoanelor cu diferite probleme de spate. Am toată intenția și motivația să realizez această afacere, după ce finalizez studiile sau pe parcurs.
Asortimentul diferă, atât după compoziție cât și destinație. Propun 3 tipuri de produse *Corsete cu turmalină – folosite pentru ameliorarea herniilor de disc, afecțiuni ale musculaturii, traumatisme; *Corsete cu magneți neodim – pentru scolioze, hernii de disc; *Corsete cu magneți nikken -pentru cifoza și lordoză”.
Bucuroasă de succesul discipolului ei este și Victoria Bugai, profesoara lui Cristian. „La Colegiul Tehnic Agricol elevii de anul IV au posibilitatea de a studia disciplina Bazele antreprenoriatului, ne explică profesoara. În cadrul disciplinei fiecare elev trebuie să vină cu o idee de afacere, iar pe întreg cursul dezvoltăm ideea, competența antreprenorială. Cristian, are de ceva timp probleme cu spatele și se confruntă cu probleme de corecție a spatelui și nu în ultimul rând – procurarea corsetelor ortopedice după toate cerințele necesare. Deci ideea de afacere a venit de la propria problemă.
Eu ca profesor l-am susținut și ghidat în elaborarea planului de afacere. Fiind o ideea reală și viabilă i-am propus de a participa la Concursul “Cel mai bun plan de afacere”. La etapa regională ne-am învrednicit de locul 2 dintre colegiile și școlile profesionale din Zona Nord. Ulterior am fost înaintați la etapa finală – Concursul Național. El a rămas plăcut surprins de realizare și aprecierea membrilor comisiei. A avut parte de o motivare foarte bună în lansarea acestei afaceri”.
PREMIANȚII CONCURSULUI NAȚIONAL:
Locul I (7 000 de lei) – Pînzari Maria-Iulia, Colegiul Agroindustrial din Râșcani, cu ideea de afaceri: „Brutărie- Zdorovyi Hleb”, profesor Rabadji Svetlana.
Locul II (5 000 de lei) – Postica Victoria și Gaina Cătălina, Colegiul Național de Comerț, ASEM din mun. Chişinău, cu ideea de afaceri: „Elaborarea, personalizarea și comercializarea meniurilor digitale cu efecte sonore pentru agenții economici din domeniul alimentației publice”, profesor Budurin-Furculiță Cristina.
Locul III (3 000 de lei) – Sava Corina, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din mun. Chişinău, cu ideea de afaceri: „Genți croșetate- ChrosetStyle”, profesor Vleju Ana.
Premiul cel mare al Concursului Naţional „Cel mai bun plan de afaceri” a fost un laptop oferit de către Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri. Acesta a fost câștigat de Țîcu Nicoleta, absolventă a Centrului de Excelenţă în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, cu ideea de afaceri: „Producerea condimentelor eco”, profesor Guțuleac Violeta.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a acordat trei premii speciale în valoarea de 3500 lei fiecare pentru următoarele nominalizări:
Cel mai bun plan de afaceri cu caracter social – Pleșca Cristian, Colegiul Tehnic Agricol Soroca cu ideea de afaceri „ Producerea corsetelor ortopedice – Ortoped-plus”, profesor Bugai Victoria.
Cel mai bun plan de afaceri în producerea produselor alimentare artizanale – Lisnic Ionela, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul cu ideea de afaceri „Producerea brânzeturilor cu adaosuri”, profesor Guțuleac Violeta.
Cel mai bun plan în dezvoltarea afacerii la nivel rural – Tucan Artiom, Școala Profesională din Comrat cu ideea de afaceri ”Крестьянское Хозяйство «Ajdiman» по выращиванию и реализации козоводства”, profesor Telpiz Fedora.
Cu o mențiune specială și un premiu de 3500 lei din partea AO „Educație pentru Dezvoltare” pentru „Cel mai bun plan de afaceri în profesia aleasă”, s-a ales şi Para Maria de la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, cu ideea de afaceri ” „Laborator de cofetărie”, profesor Chirev Svetlana.