Observatorul de Nord inaugurează rubrica ”Trei întrebări pentru primarul/consilierul tău”, în cadrul proiectului ”E timpul să fii activ”. Astăzi avem trei întrebări pentru domnul Marin Avornicița, primarul comunei Bădiceni, despre primul mandat de primar, proiecte și epidemia de COVID-19.
-Domnule Avornicița, sunteți la primul mandat de primar. Care sunt trei, cele mai importante obiective (promisiuni electorale) cu care ați venit în funcție și la ce etapă de realizare sunt acestea?
-Primul obiectiv se referă la problema cu accesul la apă potabilă în localitate. 60% din populația comunei nu au acces la apă, fântâinile seacă… Vreau să fac o fântână arteziană. Este proiectul moștenit de la fostul primar, procesul s-a pornit prin instanțele necesare, dar din cauza epidemiei totul s-a stopat.
Al doilea obiectiv este realizarea proiectului ”Localitate curată – locuitori sănătoși”, care se referă la curățenia în sat și colectarea centralizată a deșeurilor. Au fost cumpărate peste 160 de tomberoane, dintre care 33 sunt procurate din banii primăriei și contribuția locuitorilor. Dar și în acest caz epidemia de coronavirus a pus pe pauză proiectul. După ce trece epidemia noi cu finanțatorii urmează să procurăm următorul lot de tomberoane.
Mai avem unproiect cu finanțare în avans de către AIPA, care are aceeași soartă din cauza COVID-19. Sincer să fiu, e greu de spus care sunt trei, cele mai importante probleme din comunitate la care muncesc, în sat sunt foarte multe de făcut, nici Casă de cultură nu avem…
-În contextul epidemiei de COVID-19, satul Bădiceni figurează în statistici cu un număr mare de infecții prin coronavirus. Dvs cum explicați această situație?
-Vreau să subliniez că nu satul Bădiceni are așa număr de infectați, dar Centrul de Plasament pentru Persoane cu Dizabilități Mintale, unde sunt aproximativ 119 beneficiari confirmați și 28 angajați. Focarul a pornit de acolo. În sat avem șapte locuitori infectați prin contact cu cei de la centrul de plasament – soții, soți… (cifre valabile la data de 21 mai – nota redactorului).
-Ce întreprindeți dvs, autoritatea publică locală și medicul de familie, pentru a stopa răspândirea virusului printre locuitorii satului?
-Toți cei vizați stau în carantină la domiciliu. Împreună cu polițistul de sector verificăm persoanele ca să ne asigurăm că acestea respectă carantina. Dacă la început unii negau că ar fi putut contacta virusul și nu agreau ideea despre carantină, acum toți respectă.
La data de 15 mai a fost formată Comisia locală de sănătate publică, avem un grup de șase voluntari care sunt echipați în cmbinezoane, măști și mănuși și merg prin sat și împart pliante cu informați despre infecția COVID-19 fiecărui locuitor.
Oamenii sunt responsabili și respectă regulile generale impuse de autorități în perioada de epidemie. Dacă acum câteva săptămâni erau mulți sceptici, în prezent sătenii iau în serios lucrurile, respectă distanța socială la magazine, vârsnicilor li se duce pensia pe la case și ce mai au nevoie ei. Pe străzile din sat sunt foarte puțini oameni, unde și unde se vede câte un om care, poate, merge la magazin.
Nu cred că este cazul să fie plasat satul în carantină. Persoanele confirmate cu coronavirus sunt sunate de medicul de familie, de polițist, le sunt și eu și nimeni nu a raportat febră, tuse sau alte simptome ale bolii. Toți sunt bine, lucrează prin grădină și curte.
Din numele meu și al autorităților publice locale îndemn toți locuitorii comunei să stea acasă și să respecte toate recomandările, ca să trecem cu bine peste pericolul numit coronavirus.
-Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.