Tradiții românești de Paște

0
57

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății. Ea are darul de a aduce familia împreună și este plină de obiceiuri tradiționale pe care le pot pune în aplicare mămicile, tăticii și copiii.

Ouăle roșii

Cel mai răspândit obicei creștin de Paște este vopsirea de ouă roșii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasă din prima zi a acestei sărbători și face deliciul celor mici, care abia așteaptă să le ciocnească.

Deși inainte nu se accepta ca ouăle să aibă altă culoare în afară de cea roșie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele și copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru.

Există mai multe legende legate de obiceiul vopsirii ouălor în cultura românească. Cea mai populară dintre ele spune caă Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

Lumina sfântă

În noaptea de Înviere, credincioșii sunt încurajați să mearga la biserică și să ia lumina. Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare,  pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate părintele din altar. Lumina este simbolul Învierii.

Cele mai multe familii păstrează restul de luminare rămasă nearsă după slujbă și o aprind în cursul anului iîn cazul în care au un mare necaz. La sfârșitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor Sfintele Paști și îi împărtășește pe cei mici.

Mielul

În România, toate familiile servesc la masa de Paște carne de miel preparată sub diverse forme. Fie că este vorba despre friptură sau drob, cei mici și cei mari se bucură de carnea gustoasă.

Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

Pasca

Acest preparat dulce obținut din aluat, brânză și stafide este printre felurile preferate ale celor mici. El se prepară o dată pe an de mame și bunici.

Sursa: perfecte.ro

Articolul precedent“Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?” (Matei 14,31)
Articolul următorUn sorocean de 61 ani a pierdut lupta cu coronavirusul…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.