Marți, 28 ianuarie 2020, Judecătoria Soroca a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de jurnalistul Vadim Șterbate împotriva primarului și Primăriei municipiului Soroca cu privire la constatarea încălcării dreptului de acces la informația de interes public. Hotărârea primei instanțe va fi contestată la Curtea de Apel Bălți.
La 5 iunie 2019, jurnalistul Vadim Șterbate de la ziarul „Observatorul de Nord” a depus o acțiune în instanța de judecată împotriva primăriei și a primarului municipiului Soroca pentru apărarea dreptului de acces la informație de interes public. Acțiunea a fost pornită după ce lui V. Șterbate i-a fost blocat accesul la pagina oficială a Primăriei Soroca din rețeaua socială Facebook. Astfel, jurnalistul a fost privat atât de dreptul de a distribui materiale jurnalistice și a scrie comentarii pe pagina oficială a unei instituții publice, cât și de dreptul de a se informa despre activitatea autorităților. Toate încercările reporterului de a soluționa problema pe cale amiabilă nu s-au soldat cu vreun rezultat, a rămas fără răspuns și demersul expediat în mai 2019 primarului de atunci Victor Său cu solicitarea de a i se debloca accesul la pagina de Facebook. Astfel, la 5 iunie 2019 jurnalistul a acționat primăria în judecată. După câteva amânări, Judecătoria Soroca a examinat cererea jurnalistului la 28 ianuarie 2020, însă a respins-o ca neîntemeiată. Avocatul Asociației Presei Independente (API) Vitalie Zama, care oferă asistența juridică în acest proces, a declarat că va ataca decizia primei instanțe la Curtea de Apel după ce va primi hotărârea motivată pentru a afla temeiurile legale ale respingerii.
“La sfârșitul anului trecut, am avut o întâlnire cu noua primară a municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, care mi-a spus că vrea să punem capăt procesului de judecată și să încheiem o tranzacție de împăcare. La începutul lunii ianuarie, însă, am fost contactat de juristul primăriei care mi-a spus că doamna Pilipețchi s-a răzgândit și a renunțat la împăcare”, a menționat V. Șterbate.
“Este foarte clar că, în acest caz, fosta conducere a Primăriei Soroca a comis un abuz, blocând accesul la informații. Din păcate, asta a devenit o practică și tot mai mulți jurnaliști reclamă faptul că le este blocat accesul la paginile oficiale ale unor instituții publice și ale unor demnitari, nemulțumiți de criticile care li se aduc sau întrebările incomode care li se pun, or, acestora le place să aibă doar comentarii laudative. Iată de ce este important ca instanțele de judecată superioare să se pronunțe pe acest caz și să constate încălcarea de către Primăria Sorocii a dreptului de acces la informația de interes public”, a comentat această situație directorul executiv API, Petru Macovei.
Ion Mazur, Asociația Presei Independente