Caii – 25 curiozități despre ei

0
88

Caii sunt consideraţi cele mai nobile creaturi şi este şi uşor de înţeles de ce, ne-au dus oriunde am vrut, inclusiv pe câmpurile de luptă (pe strămoşii noştri). Potrivit diverselor surse ştiinţifice, aceste animale au fost cei mai buni prieteni ai oamenilor între anii 4.000 – 2.000 î. Hr.

Mai jos puteţi afla o serie de curiozităţi despre aceste animale fascinante :

1. Caii au cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre.

2. Un cal poate alerga la numai câteva ore după naştere.

3. Pentru o perioadă, oamenii au crezut că aceste animale sunt oarbe. Caii nu sunt orbi, pot însă distinge mai bine galbenul şi verdele decât purpuriul şi violetul.

4. Dinţii unui cal ocupă o zonă mai mare în cap decât creierul.

5. Sexul caiilor poate fi stabilit şi după numărul de dinţi: masculii au 40, în timp ce femelele au 36.

6. Copitele de cal sunt făcute din aceeaşi proteină care se află în părul şi unghiile oamenilor.

7. Caii se simt confortabil şi mai în siguranţă atunci când sunt căraţi în remorci în care se pot orienta cu spatele, însă preferă deschizăturile în pereţi, pe unde pot scoate capul afară.

8. Un cal poate dormi atât în poziţia culcat, cât şi în picioare.

9. Cel mai longeviv cal ar fi fost „Old Billy”, care a trait timp de 62 de ani în secolul XIX, în Statele Unite ale Americii.

10. Datorită faptului că ochii unui cal sunt plasaţi în părţile laterale ale capului, aceste animale sunt capabile să vadă la 360 de grade simultan.

11. Cea mai rapidă viteză de sprint a unui cal înregistrată până în prezent a fost de 88 km pe oră. Marea majoritatea a cailor înregistrează în galop o viteză de circa 44 km/oră.

12. Caii îşi folosesc urechile, ochii şi nările pentru a-şi exprima starea de spirit. De asemenea, îşi comunică sentimentele prin expresii faciale.

13. Atunci când se află în grupuri, caii nu se vor întinde pe jos în acelaşi timp, deoarece cel puţin unul dintre ei trebuie să poată vedea potenţialele pericole care îi pândesc şi să îşi alerteze companionii.

14. Creierul unui cal adult cântăreşte circa 624 de grame, aproximativ jumătate din cel al unui om.

15. Caii sunt onoraţi în multe culturi, deseori fiind asociaţi cu victoriile obţinute în războaie (de exemplu în China).

16. Caii nu pot vomita.

17. Există o singură specie de cal domestic, dar în jur de 400 de rase diferite, care sunt specializate în anumite sarcini, de la tragerea vagoanelor până la curse.

18. Toţi caii sunt erbivori.

19. Un cal poate vedea noaptea mult mai bine decât oamenii, însă are o perioadă mai lungă de adaptare a ochilor de la lumină la întuneric şi invers.

20. Primul cal clonat a fost din rasa Haflinger, în Italia, în anul 2003.

21. În general, caii sălbatici se adună în grupuri de 3 până la 20 de animale. Un armăsar conduce grupul, care este format din iepe şi mânji. Când tinerii masculi ajung la vârsta de aproximativ doi ani (devin colţi) sunt alungaţi din grup de către armăsar. Colţii se plimbă împreună cu alţi masculi tineri, până când îşi pot aduna propria trupă de femele.

22. Oamenii de ştiinţă cred că primul strămoş cunoscut al calului a trăit în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani. Acest cal preistoric a fost denumit Eohippus şi avea patru degete căptuşite pe picioarele din faţă şi trei degete căptuşite pe picioarele din spate.

23. Caii beau cel puţin 95 de litri de apă pe zi (mai mult în zonele cu climă mai caldă).

24. Caii au 16 muşchi în fiecare ureche, permiţându-le să-şi rotească urechile la 180 de grade.

25. Copita tăiată a unui cal poate să se refacă complet între 9 şi 12 luni.

SURSA: www.descopera.ro

Articolul precedentOT Soroca a PPDA și-a reales organele de conducere
Articolul următorCele mai grave probleme care îi macină pe cetățeni la început de 2020
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.