Victor ROMAȘCAN: „Când pasiunea îți aduce profit”

0
980

Un tânăr de 22 de ani din satul Zastânca și-a pus pe roate propria afacere. Victor Romașcan este absolvent al Facultății Relații Internaționale și Economice și are o pasiune pentru creșterea căpșunelor. Fructele lui Victor ajung pe mesele cumpărătorilor din capitală. Recent a găsit o piață de desfacere în Rusia.

De mic copil Victor a muncit cot la cot cu părintii în agricultură. Visa la propria afacere, una dulce și gustoasă. De 7 ani conduce afacerea familiei. Muncește mult, din noapte în noapte, dar se merită, spune Victor, pentru că pasiunea sa îi aduce un profit. Tânărul antreprenor iese cu căpșune de vânzare printre primii din raionul Soroca. Prima roadă, familia Romașcan o culege la mijloc de aprilie. În luna mai deja fructele sunt la mare căutare pe piețele autohtone. Au și un preț cam piperat, dar, fiind dulci și mustoase, își merită toți banii. „Cele 16 sere de căpșuni se întind pe 7 hectare și necesită nu numai afecțiune spirituală, dar și mult efort fizic. Investim în procesul de producere și nu este chiar ușor să poți să cresti căpșune de calitate”, ne povestește Victor…

“Mă strădui să cumpăr nepoților căpșune pentru a le satisface plăcerile. Prețul este foarte ridicat, așteptăm să scadă, ca să procurăm mai des aceste fructe. Datorită acestui fapt anul trecut am plantant niște căpșune, astfel ca la sfârșit de iunie o să le consumăm pe ale noastre, de casă”, zice Elena Ardovan, locuitoare a satului Voloave.

Căpșunele sunt crescute în sere pentru ca să primească cantitatea de lumină și căldură necesară pentru a accelera procesul de coacere a fructului. Paiele, așezate intenționat la tulpina răsadului, au scopul de a proteja fructul de murdărie, iar umiditatea necesară căpșunele o primesc datorită unui sistem de irigare performant. “Am ales acest domeniu pentru că am văzut o posibilitate de dezvoltare și un profit bun. Creșterea căpșunelor necesită o muncă asiduă și o atenție maximă pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor. Îndemn toți tinerii să își conceapă o mică afacere pentru ca să accelerăm dezvoltarea economică a țării”, afirmă Victor.

“Chiar dacă sunt scumpe, cumpăr cu plăcere căpșune — pofta nu mă poate opri. Cumpăr câteva atunci când apar primele, pentru degustare“, ne explica Olga Celan din orașul Soroca.

Acum în propria afacere Victor este îndrumat și susținut de către părinții săi, Diana și Fiodor. Producția este realizată atât pe piața autohtonă, cât și cea internațională. Cea mai mare cantitate de căpșune este transportată la Chișinău, alta este exportată în Federația Rusă. Prețul unui kilogram de căpșune pornește de la 90 de lei, iar ultima roadă este vândută la un preț de 15 lei. Costul căpșunelor variază în dependență de cantitate, calitate și gust.

“Căpșunele sunt foarte benefice pentru sănătate și trebuie consumate la sezon. Din păcate, nu îmi permit să procur des aceste fructe, deoarece am un venit mic, fiind și pensionară “, ne povesteste Maria Cojocaru, locuitoare a orașului Soroca.

Pentru localnicii din raionul Soroca, spre exemplu, prețul pare a fi unul destul de mare, nu din cauză că acest tip de produs nu își merită banii, dar aceștia dau vina pe salariile și pensiile mici.

Mihaela Gheorghița, studenta anului I, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Articolul precedentAlți copii au văzut lumina zilei în perioada 21-27 mai
Articolul următorHOBBY. Desenul pe lemn — pasiunea elevului Veaceslav Seratilă
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.