Noi discuții despre stația de epurare. Se face un studiu de prefezabilitate

0
208

Miercuri, la Primăria municipiului Soroca au avut loc noi discuții despre construcția unei stații de epurare. Anterior a fost semnat acordul de finanțare pentru o analiză preliminară în privința construcției unei stații de epurare a apelor uzate, despre care se vorbește de ani buni, mai ales înainte de alegeri.

La discuții au participat conducerea primăriei, reprezentații SA „Regia Apă-Canal Soroca” și ai antreprenorului “Terra Dinamic” SRL din București. S-a discutat despre obținerea unui grant care să acopere toate cheltuielile de construcție ce se ridică la peste 10 milioane de euro. “Noi ne ocupăm numai de stațiile de epurare a apelor uzate, tratarea nămolului și instalațiile de biogaz, a menționat Adrian Petrescu, managerul “Terra Dinamic” SRL. Am găsit o soluție pentru Soroca în ideea de a ajuta cu Guvernul României, cu RoAid, a găsi sursele de finanțare și a construi o stație de epurare. Sursele de finanțare pentru grant vor fi românești, americane și se încearcă japoneze. Au fost până acum și discuții la București cu Ministerul Mediului. Avem utilaje pentru stațiile de tratare a apelor, care funcționează și în România, până acum am construit în Constanța, Pașcani, București, Mangalia, Orăștie, Buzău și alte localități. Acum se face un studiu de prefezabilitate ca să adunăm toate datele din teren și să înțelegem capacitatea stației. Tot anul acesta s-a aprobat proiectarea și studiul de fezabilitate integral pentru a găsi sumele necesare pentru investire. Sper că anul acesta vor fi alocate în bugetele țărilor care vor să participe în acest grant, sumele necesare terminării stației de epurare de la Soroca și că la anul va începe construcția”. Deși suntem în preajma alegerilor locale, primarul municipiului Soroca, Victor Său, ne-a asigurat că nu este vorba de promisiuni preelectorale. „Eu mă voi abține de la comentarii și atunci când va fi prezentat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic și vom avea acordul de finanțare pentru construcția stației de epurare, rămâne pe seama dumneavoastră să spuneți că s-a făcut sau nu, ca să nu fie numai promisiuni”, ne-a declarat primarul. Dacă măcar acum se vor găsi soluții și se va merge până la capăt cu construcția stației de epurare vom afla în următorii ani, iar până atunci zilnic poluăm Nistrul cu câte 1000 m3 de ape reziduale.


Articolul precedent„Nu se atârnă ei de tineret mai serios”. De ce noua generația nu votează
Articolul următorLa Egoreni a fost lansată cartea „Cele patru anotimpuri”
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.