Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene

0
688

La 3 martie curent, portalul Sputnik.md a titrat: „Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene”. Această afirmație nu este adevărată, iar în Regulamentul UE care prevede abolirea regimului de vize pentru Moldova este menționat dreptul exclusiv la călătorii, nu și dreptul la muncă.

Deși în titlul știrii autorul afirmă că cetățenii Republicii Moldova care dețin pașaportul biometric pot munci oficial în țările UE, textul propriu-zis contrazice această afirmație, menționându-se că „pașaportul biometric și pașaportul biometric cu viza C, de scurtă durată, nu garantează posibilitatea de angajare în spațiul UETotodată în știre se mai spune că „cetățenii R. Moldova cu pașaport biometric care vor să lucreze un timp mai îndelungat de 90 de zile în UE, trebuie să aplice pentru viza D de lungă durată, care este un permis de reședință cu scop de muncăFără să citeze vreo sursă sau să facă trimitere la vreun document oficial, în știre se mai spune că cetățenii țării noastre „se pot angaja oficial la muncă în țările din spațiul UE și în baza vizei de scurtă ședere. Acest lucru este posibil doar în cazul muncilor sezoniere care nu depășește perioada de 90 de zile.

Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014. Astfel, din 28 aprilie 2014, cetățenii țării noastre, care dețin pașapoarte biometrice, pot călători fără vize în 26 de țări din Spațiul Schengen, cu excepția Marii Britanii și Irlandei. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a elaborat și un Ghid în care sunt date răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de libera circulație în spațiul european. Aici este menționat expres: „Călătoria fără vize în statele UE, NU oferă dreptul la: muncăstudii (sejur mai mult de 90 de zile), migrare și reîntregirea familiei.

În cazul în care cetățenii Republicii Moldova vor încălca regulile de ședere, ei vor fi obligați să părăsească sau vor fi deportați forțat din țara membră a UE (acțiune care întotdeauna este asociată cu interdicția de intrare de la 1 până la 5 ani). Alternativ, statele membre ale UE pot aplica măsuri administrative — amenzi, care pot ajunge până la 3000 de euro. În cazul în care amenzile nu sunt plătite, persoanei nu i se va mai permite să intre în țara respectivă.

În opinia lui Iulian Groza, directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, informația distribuită de Sputnik este o manipulare: „Titlul acestei știri nu are legătură cu conținutul, astfel se creează o confuzie… Cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în UE din 28 aprilie 2014 doar în baza pașaportului biometric, dar regimul fără vize de scurtă ședere nu oferă dreptul la muncă. Și în așa-zisa știre se menționează că este nevoie de alt tip de viză/permis de ședere, dar însuși pașaportul biometric nu îți oferă dreptul la muncă, este doar un document de circulație internațională. Sigur că în perioada de 90 de zile în regim fără vize, dacă persoana este angajată la un loc de muncă, are contract, statutul său se va schimba odată cu obținerea vizei/permisului de muncă. Dar nu există legătură directă între dreptul la muncă de 90 de zile și pașaportul biometric”, precizează expertul.

Și Dionis Cenușa, expert în politică externă, crede că articolul induce în eroare cititorul: „Sputnik promovează falsuri ca moldovenii să abuzeze de regimul fără vize cu UE. Astfel, se vor acumula motive pentru ca UE să pună în discuție restricționarea regimului fără vize pentru moldoveni. Altfel, nu înțeleg ce scop urmărește mașinăria de propagandă rusă. Asemenea informație creează impresia falsă că se poate angaja la muncă în UE cu pașaportul biometric. Moldovenii pot lucra cu pașaport biometric în UE doar dacă sunt angajați legal. Un moldovean trebuie să caute un job fiind în Moldova și să facă schimburi de acte cu angajatorul din Spania, prin intermediul ambasadei. Alte căi sunt ilegale sau semi-legale”.

Nu este prima dată când Sputnik.md publică știri în care se spune că „Moldovenii se pot angaja oficial la muncă în țările Uniunii Europene în baza pașaportului biometric”, o știre similară a mai fost publicată în iulie 2017.

Rodica Malic

Stopfals.md

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusive a Asociației Presei Independente (API) și nu reflect neapărat opinia uniunii.


Articolul precedentSoroceanul Nicolae Bulat primește astăzi titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău”
Articolul următorVinurile moldovenești au obținut în 2018 un număr record de medalii la competițiile internaționale
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.