„Împreună putem face un Internet mai bun”

0
210

Toţi elevii doresc să navigheze pe Internet, mai ales acei ce nu dispun de un calculator personal. Din păcate, mulţi din ei, dacă nu chiar majoritatea, habar nu aveau că pentru o navigare sigură şi plăcută pe Internet trebuie să cunoşti şi să respecţi anumite reguli.

Care sunt ele am aflat de la lecţiile de informatică ce s-au petrecut la IPLT ”Ion Creangă” din oraşul Soroca în cadrul săptămânii ”Siguranţa online” — săptămâna în cauză s-a desfăşurat sub genericul „Împreună putem face un Internet mai bun”. Ca să putem memoriza mai uşor regulile cu pricina, îndrumătorii noştri, dascălii de informatică Natalia Ţârdea şi Dina Spinei, s-au străduit să le formuleze cât mai laconic și într-un număr cât mai mic:

1. Stabilește împreună cu părinții propriile reguli de folosire a calculatorului și a Internetului.

2. Nu da niciunui prieten virtual informații personale despre tine sau familia ta.

3. Parolele sunt secrete și îți aparțin.

4. Dacă vrei să te întâlnești față în față cu prietenii virtuali sau necunoscuții de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public.

5. Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta! (Și mai deștept ai proceda dacă nu le-ai posta deloc).

6. Nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat.

7. Nu răspunde la mesajele care te supără sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite.

8. Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici.

9. Cumpărarea produselor pe Internet este permisă doar părinților.

10. Poți oricând să te oprești din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuțiile pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu ți-a plăcut, te-a speriat sau, pur și simplu, ceva nu ai înțeles”.

Internetul, după cum ne-au comunicat profesoarele noastre de informatică, constituie o sursă inepuizabilă de informații, precum și un loc ideal pentru distracții. Dar înainte de a apela la serviciile lui n-ar strica să rețineți că, navigând pe Internet, vă supuneți și anumitor riscuri, pe care le puteți evita urmând următoarele sfaturi: Nu accesa linkurile necunoscute! Când comunici prin chat sau primești un email, niciodată nu accesa linkul transmis. Dacă el a fost expediat de o persoană necunoscută, cel mai bine este de a-l ignora… Nu descărca fișiere din surse necunoscute! De multe ori poți primi mesaje în care ți se propune să descarci o poză, o melodie sau un filmuleț. Uneori aceste fișiere, de fapt, sunt viruși, care pot infecta calculatorul dumneavoastră, dar și calculatoarele altor utilizatori. Anume din această cauză trebuie să vă întrebați prietenii, dacă într-adevăr ei sunt acei care v-au trimis aceste fișiere. Dacă dumnealor neagă acest fapt, anunțați-i că calculatorul lor a fost virusat și că e absolut necesar să-și preîntâmpine cunoscuții, rudele, prietenii să nu acceseze fișierele date… Nu deschide fișiere compromițătoare! Dacă antivirusul previne printr-un mesaj că fișierul ce intenționezi să-l deschizi poate afecta calculatorul, mai bine nu-l deschide. Șterge-l!… Nu publica în Internet informația personalizată! Niciodată nu publica în Internet și nu transmite nimănui informația personală (data, luna, anul nașterii, numărul de telefon, adresa și altele). Fii atent la crearea conturilor, aici nu este necesar de a indica adresa locului de trai sau orarul de la școală. Mai bine ar fi să te înregistrezi pe site-urile educaționale împreună cu profesorul… Nu comunicați cu persoane necunoscute! Niciodată nu poți fi sigur cu cine discuți prin intermediul Internetului. Nicicând nu fă cunoștință cu persoane necunoscute în Internet și în nici un caz nu accepta să te întâlnești în viața reală cu astfel de persoane (individul din mediul online cu care vă întâlniți offline poate fi un tip ciudat, un hărțuitor, un abuzator). Fii precaut la ofertele de muncă tentante, câștigurile la loterie și altele! De regulă, nimeni nu face ceva așa, pur și simplu. Dacă ai primit o ofertă incredibilă de muncă sau un câștig bănesc la loterie sau la vizitarea unui site, nu-i acorda atenție.
Elevii IPLT ”Ion Creangă” din or. Soroca speră că informațiile căpătate de ei pe parcursul săptămânii ”Siguranța online” le vor fi de un real folos în viața de toate zilele și aduc cele mai sincere mulțumiri învățătoarelor de informatică pentru aceasta.

Vladislava Grițco, elevă în clasa a XII-a la IPLT ”Ion Creangă” din or. Soroca

Articolul precedentAlți copilași au văzut lumina zilei între 20 și 26 febriuarie
Articolul următorDetalii de la inaugurarea Secției de neurologie, după reparație capitală
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.