Vladimir NICUȚA: „Pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr.7 Soroca vor candida șapte persoane”

0
355

La 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare după un nou sistem electoral — mixt. Pentru oglindirea obiectivă a scrutinului, redacția ziarului „Observatorul de Nord”, în cadrul proiectului cu genericul „CITITORI INFORMAȚI — ALEGĂTORI CONȘTIENȚI” își asumă responsabilitatea de a pune umărul la sporirea gradului de informare a electoratului, în vederea ridicării nivelului de cultură politică și activismului civic… În numărul trecut, redacția a publicat un interviu cu președintele Consiliului electoral al Circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca Vladimir Nicuța, în care am adus la cunoștința cititorilor informații cu privire la activitatea Consiliului electoral, inclusiv despre persoanele care și-au depus, până la acea dată, candidatura la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Astăzi, după ce a expirat termenul de înaintare a candidaților, continuăm dialogul cu domnul Nicuța.

− Domnule Nicuța, la început să recapitulăm informația pe care ne-ați prezentat-o săptămâna trecută, în special cu referire la candidații înregistrați pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
− Într-adevăr, am parcurs o perioadă complicată și intensă. Pentru acei care nu cunosc vreau să informez: Consiliul electoral al Circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca a înregistrat nouă grupuri de colectare a semnăturilor pentru tot atâția candidați la funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția noastră. Către ultima zi de înregistrare, 24 ianuarie, au fost depuse actele pentru șapte concurenți electorali. Conform Codului Electoral, deciziile cu privire la înregistrarea a șase candidați la funcția de deputați au fost deja adoptate. Repet cine sunt acești candidați: Victor Său, din partea Partidului Democrat din Moldova — care va ocupa prima poziție în buletinul de vot; Ala Pilipețcaia, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova — poziția 2 în buletinul de vot; Elena Bodnarenco, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova — poziția 3 în buletinul de vot; Alexandru Cimbriciuc, candidat independent — poziția 4 în buletinul de vot; Maxim Melnic, din partea Partidului Politic ”Partidul Șor” — poziția 5 în buletinul de vot și Larisa Ungurean, din partea Blocului Electoral ACUM DA și PAS — poziția 6 în buletinul de vot. Astăzi (vineri, 25 ianuarie — V.C.) urmează să luăm o decizie cu privire la documentele prezentate de doamna Anastasia Televca și înregistrarea domniei sale în calitate de candidată la funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr.7 Soroca din partea Partidului Politic ”Partidul Nostru”. Astfel, numărul maxim de candidați înregistrați pe circumscripția noastră ar putea fi de șapte persoane.

− De altfel, ar exista motive care nu ar permite adoptarea unei decizii pozitive cu privire la candidata Anastasia Televca?

− În opinia mea, nu avem argumente obiective pentru a nu a adopta o decizie pozitivă.

  • În Republica Moldova au fost create 51 de circumscripții electorale — 46 în dreapta Nistrului, 2 circumscripții în raioanele din stânga Nistrului și 3 circumscripții pentru diasporă. Circumscripția 7 Soroca include 41 localități cu aproximativ 66.000 de alegători — un municipiu, 22 comune și 18 sate, cu excepția primăriilor Holoșnița, Șeptelici, Șolcani, Băxani, Bădiceni, Cremenciug, Dărcăuți, Visoca, Oclanda, Iarova, Tătărăuca Veche, Rudi, care fac parte din circumscripția uninominală nr.6 Drochia.

− Așa să fie, dar am dori să aflăm care a fost și soarta celorlalte două grupuri de inițiativă despre care ne-ați vorbit săptămâna trecută…
− Grupul de inițiativă și candidatul Iurie Todirean nu au prezentat la Consiliul electoral al Circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca, în termenul stipulat de lege, nici semnăturile, nici actele necesare pentru înregistrare în calitate de concurent electoral… Referitor la candidatul propus de Partidul Liberal, domnul Serghei Manchevici, grupul de inițiativă a colectat numărul de semnături necesar pentru înaintarea candidatului, dar există o decizie personală a candidatului de a nu se include în campania electorală. Regret acest lucru, or cu cât mai larg este spectrul de candidați, cu atât este mai bine pentru alegători.

− Ce ne puteți spune despre birourile electorale de la secțiile de votare?
− Poate că se află cumva în umbră această temă, dar consider că formarea birourilor electorale de la secțiile de votare este un lucru extrem de important, or acesta este organul care asigură libertatea și corectitudinea de exprimare a votului.

− Și ultima întrebare. Domnule Vladimir Nicuță, mai mulți eventuali alegători ne-au telefonat la redacție și ne-au întrebat dacă vor fi instalate camere de luat vederi în cabinele de votare…
Este adevărat că în incinta fiecărei Secții de votare vor fi instalate camere de luat vederi, dar acestea vor fi instalate astfel încât să cuprindă activitatea membrilor biroului, adică modul în care se eliberează buletinele de vot și modul în care alegătorul aruncă buletinul de vot în urnă, dar nu cuprinde spațiul unde se găsește cabina de vot și, implicit, nimeni nu va putea urmări cum alegătorul își exprimă dreptul la vot. Acest lucru trebuie să-l cunoască toată lumea și nimeni să nu creadă în fel de fel de zvonuri care nu au nimic comun cu realitatea.
− Vă mulțumesc pentru interviu.

 Interviul este realizat de redacția „Observatorul de Nord” în cadrul proiectului „Cititori informați — alegători conștienți”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Viziunea din produsele media realizate în cadrul proiectului nu reprezintă opinia sau poziția Agenției.


Articolul precedentMâine apare o nouă ediție a ziarului “Observatorul de Nord”
Articolul următorLeul rămâne…leu!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.