În Soroca a fost restabilită o clădire cu o vechime de peste un secol

0
1606

Fosta clădire a Centrului de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc “Azimut” a fost în ultimele luni într-un amplu proces de restaurare. Clădirea construită în 1912 era pe atunci un conac urban, iar astăzi este inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat, fiind de importanță arhitecturală locală. În prezent, edificiul de pe str. Alexandru cel Bun, 54 a municipiului Soroca este un exemplu că se poate de restabilit patrimoniul arhitectural atât la nivel local, cât și național. Dorință să fie.

Se cunosc puține lucruri despre primii proprietari și destinația inițială a clădirii, dar se știe că în perioada interbelică aici era o instituție de învățământ. Pe o fotografie de epocă în care regăsim clădirea aceasta este scris — Soroca, Școala Profesională. “Acolo, în perioada interbelică, a fost Gimnaziul Industrial de fete, unde se învăța gospodăria și meșteșugurile pentru gospodine, ne spune Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Atunci, în perioada românească, și mama mea a absolvit acest gimnaziu industrial împreună cu sora ei. Acolo se învăța a împleti, a gospodări, bucătăria și obiectele de studiu — matematica, fizica, limbile străine etc. Gimnaziul a existat până în 1944, când au venit rușii peste noi și instituția a fost închisă. Apoi în perioada sovietică acolo era comisariatul militar.” Printre cei care apreciază munca depusă în procesul de restaurare și faptul că lucrul a fost făcut bine este și Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. “Este un proiect exemplu nu doar pentru Soroca, dar pentru toți la nivel național, ne-a declarat Ion Ștefăniță. Proiectul a fost elaborat de un arhitect cu drept de proiectare a monumentelor istorice și a fost avizat pozitiv de Consiliul Național al Monumentelor Istorice la 30 martie 2017. Lucrările executate sunt conforme normelor de restaurare. Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor salută astfel de inițiative, avem speranța că fondul construit din partea istorică a urbei Soroca să fie conservat-restaurat, reabilitat și protejat în autenticitatea lui de altădată.”

  • Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca: “Eu consider că toate clădirile-monument trebuiesc restaurate, măcar fațada să fie așa cum a fost. Dacă vrem ca municipiul Soroca să fie un centru istoric, toate acele clădiri bine ar fi să fie restaurate”.
  • Ina Osadciuc, directoarea centrului: “Am realizat ceva frumos ca aspect pentru oraș. Ar fi bine dacă s-ar restaura clădirile istorice, sunt puținele valori care ne-au mai rămas”.
  • Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: “Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor salută astfel de inițiative, avem speranța ca fondul construit din partea istorică a urbei Soroca să fie conservat-restaurat, reabilitat și protejat în autenticitatea lui de altădată”.

“Observatorul de Nord” a publicat anterior un articol despre faptul că aici se preconizează a fi creat un Centru de reabilitare pentru copii și tineri cu probleme emoționale complexe. Instituția va oferi un spectru larg de servicii specializate, printre care terapie comportamentală, consiliere psihologică, reabilitare, socializare etapizată, cazare și altele. De fapt, aceste servicii au fost oferite și anterior, iar pe viitor aici ar putea fi plasați copii din mai multe raioane ale Republicii Moldova. Proiectul de reabilitare a centrului prevedea nu doar reabilitarea exterioară a clădirii, ci și rețelele inginerești, iluminarea curții și clădirii. În preajmă a mai fost ridicat un edificiu care păstrează același stil arhitectural ca și monumentul. Iar un alt lucru plăcut este faptul că a fost reabilitat și gardul după forma sa de odinioară, cum era și în fotografiile de acum mai bine de opt decenii. “Am insistat să fie realizat și gardul cel din poza istorică, ne zice Ina Osadciuc, directoarea centrului. Am realizat ceva frumos ca aspect pentru oraș. Ar fi bine dacă s-ar restaura clădirile istorice, sunt puținele valori care ne-au mai rămas. Indiferent de cine va conduce în continuare instituția, sunt mândră că ne-a reușit.” Menționăm că lucrările au fost conduse de arhitectul Constantin Andrușceac (S.A. “Conex”, Chișinău) și au fost realizate de echipa lui Victor Svetenco (S.R.L. “Polimer”, Soroca).

Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Mister & Miss 2019
Articolul următorCine trăiește la Centrul social “Revenire”?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.