Remanierea scurtă de guvern (terminată cu succes la 25 septembrie) dedicată aducerii în cabinetul de sus a camaradei Silvia Radu, perdanta misiunii de legitimare a controlului PD asupra Primăriei Chișinăului, aduce cu sine vestea că circul politic revine în actualitate. Este dat semnalul începutului nemijlocit al unei noi stagiuni electorale.
Nouă este stagiunea – nu și repertoriul, și nici distribuția. Circul revine cu vechile acrobații, avându-l în rol central pe clovnul nepereche, Dodon, rodat în cel puțin trei stagiuni electorale precedente: toate de mare succes pentru scenariști.
Administrația Circului a ținut foarte mult ca noua stagiune 2018-2019 să debuteze cu spectacolul care a încântat cel mai mult publicul spectator de acasă și de peste tot în lume. Acesta se numește „Suspendarea clovnului-președinte Dodon”.
Succint, subiectul este următorul: se face că clovnul Dodon joacă rolul de președinte al Circului. El este lăsat să circule liber în arenă, face la tot pasul scamatorii care mai de care mai caraghioase. De exemplu, el este atât de măiestrit în baliverne, încât publicul de multe ori nu poate distinge cu care parte a corpului acesta le articulează – cu cea facială ori cu cea dorsală. Mare și neîntrecut profesionist! Performanță pentru care Administrația îi permite să aibă unele turnee chiar și dincolo de îngrăditura Circului.
Deci, poanta spectacolului se joacă atunci când Consiliul Director al Circului (se prezumă în spectacol că Circul este o structură statală democratică în care separația puterilor ar funcționa) îi solicită să aprobe completarea trupei clovnilor cu arlechini noi. Din principială ambiție clovnul-președinte Dodon refuză să o facă. Aici reprezentația intră în faza culminantă care vine să justifice titlul inspirat al spectacolului. În momentul opunerii în fața propunerii dispuse, de sub bolta Circului coboară nouă heruvimi îmbrăcați în mantii de judecători ai Curții Concircuționale (CC) care îl suspendă efectiv și la propriu pe clovnul-președinte – o găselniță regizorală extrem de comică. O recunoaște o lume întreagă.
Tehnic, în condițiile Circului nostru, suspendarea se face așa: trăgând de niște sfori, heruvimii în mantii de judecători, legați la rândul lor de alte sfori, îl anină pe clovnul-președinte Dodon de membrele posterioare și îl ridică puțin din jilțul prezidențial, suspendându-l în aer. Comicul situației este că eroul principal se pomenește atârnat într-o poziție cu capul mai jos decât partea șezutului; poziție pe cât de ingrată și umilitoare, pe atât de caraghioasă.
Foto de mai sus este o captură Internet redată în original care, atașată textului, semnifică starea metaforică a situației juridice reale apărute în rezultatul suspendării de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova a Președnitelui Igor Dodon (a patra suspendare de la începutul mandatului). Rog hackerii să nu mai intervină.
Apoi, pentru câteva ore, locul clovnului-președinte îl preia finul-paiață al adevăratului Președinte al Circului. Așa cum prevede compunerea heruvimilor dispuși, acesta devine automat clovn-președinte-interimar și, din această postură vremelnică, dar pe deplin concircuțională, semnează triumfător firmanul de intrare în arenă a noilor clovni.
În finalul acestui nostim epizod al hilarei proceduri, finul-paiață al adevăratului președinte nu uită să dea cu tifla în clovnul-președinte Dodon, amenințându-l șăgalnic că următoarea dispunere venită ar putea să conțină propunerea anulării postului de clovn-președinte, iar jilțul pe care șade, adică instituția, aruncat și el la depozitul recuzitelor netrebuincioase.
După aceasta retorică hazlie și plină de tupeu a finului-paiață rostită cu privirea aruncată rugăcios spre boltă, acolo unde heruvimii în mantii de judecători concircuționali așteaptă umili comanda compunerii unei anulări năzbâtioase a clovnului-președinte (urmare a vreunei propuneri dispuse), lumina în arenă se stinge, spectacolul pare că ia sfârșit. Spectatorii râd moldovenește de se prăpădesc, dar nu pleacă. Experiența le spune că circul abia începe: doar e toamna de dinaintea alegerilor. A unor alegeri neobișnuite, ca și spectacolul cu suspendarea clovnului-președinte, altele ca cele de până acum și diferite ca cele de altădată.
De ce? Pentru că alegerile care vin sunt DISPUSE cap-coadă, voturile împărțite și câștigătorii desemnați. Rămâne să se joace finalul spectacolului, pentru că partea de început s-a consumat exact așa cum am descris-o în rândurile de mai sus.
Valeriu Saharneanu