De la 1 octombrie şi până la 31 decembrie, în fondul forestier, gestionat de întreprinderile subordonate Agenției „Moldsilva”, se vor desfășura lucrări de tăiere a masei lemnoase. Acestea sunt ultimele lucrări de exploatare a pădurilor din ţară, preconizate pentru anul curent, transmite moldpres. Pentru această perioadă este planificat spre recoltare un volum de aproximativ 150 mii de metri cubi de masă lemnoasă, dintre care peste 123 mii de metri cubi sunt lemne de foc.
„Preţul mediu de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (salcâm, stejar, frasin etc.) – 580 lei pentru un metru ster (peste 800 de lei pentru un metru cub); specii moi (salcie, tei, plop ş.a.) – 410 lei pentru un metru ster (peste 500 de lei/m3). Însă trebuie de ţinut cont că în procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de cele care includ doborârea şi fasonarea sortimentală, se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a lemnului”, a precizat pentru MOLDPRES Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic la Agenţia „Moldsilva”. Potrivit sursei citate, în acest an preţul la lemn s-a majorat cu aproximativ o sută de lei, ceea ce nu constituie o scumpire considerabilă şi este justificat dacă se ia în calcul preţul de cost al lucrărilor de recoltare a masei lemnoase. Totodată, Nicolae Munteanu a explicat care sunt procedurile legale de comercializare a lemnului. „Doritorii de a cumpăra lemn se vor adresa cu actele de identitate la o întreprindere sau ocol silvic, unde contabilitatea va elibera un ordin de plată în care se va indica cantitatea şi specia de lemn, termenul şi locul de ridicare a mărfii. La data indicată, cumpărătorul se va prezenta la contabilitate după factură şi numai după aceea se va adresa la pădurar care va elibera lemnul. Atenţionez că pădurarii nu au dreptul să vândă lemn, ei doar îl eliberează în baza actelor necesare, iar oricare alte activităţi sunt frauduloase şi ilegale”, a subliniat responsabilul de la Agenţia „Moldsilva”.
În context, Munteanu a specificat că procesul de comercializare a masei lemnoase este monitorizat şi supravegheat de Garda Forestieră, Inspectoratul Ecologic, alte organe de control. Întrebat despre comercianţii de lemn care au organizate mai multe puncte de vânzare pe teritoriul ţării, inginerul-şef silvic a relevat că aceştia sunt intermediarii care cumpără angro de la întreprinderile silvice. „Dar şi în acest caz situaţia este ţinută la control şi verificată cu stricteţe de instituţiile abilitate. Singurul lucru care nu depinde de noi în acest caz este stabilirea preţurilor, care ţine de competenţa altor organe, în drept să le controleze veridicitatea afacerii”, a spus Nicolae Munteanu. Întrebat care totuşi este specia de lemn, considerată cea mai bună pentru foc, specialistul a informat că mai mult căutate de consumatori rămân a fi speciile tari, însă există mai multe particularităţi de care trebuie ţinut cont. „Capacitatea energetică a lemnului depinde de mai mulţi factori, în primul rând, de procentul de umiditate. Lemnul proaspăt tăiat, care este încă foarte umed, arde cu repeziciune, şi invers, lemnul bine pregătit şi uscat va da căldură multă şi de durată. Proverbul „găteşte sania vara şi căruţa iarna” în cazul dat chiar este o înţelepciune”, a menţionat Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic la Agenţia „Moldsilva”.
Lucrările de recoltare a masei lemnoase din fondul forestier naţional sunt executate în fiecare an, conform unui plan din amenajamentul silvic, aprobat prin Hotărâre de Guvern. În general, acestea au scop de igienizare şi regenerare a pădurii şi au la bază studiile şi cercetările în domeniu, monitorizate de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.