De ce nu frecventează copiii romi grădinița? (I)

0
88

Una dintre problemele etniei rrome din municipiul Soroca, după cum o recunosc și liderii comunității, este nefrecventarea școlilor de către foarte mulți dintre copiii romi. Iar pentru ca aceștia să se încadreze în școli, bine ar fi ca să meargă mai întâi la grădinițe. Dar nici aici situația nu-i tocmai roz. Deși în discuții romii recunosc beneficiile grădiniței, multe familii își țin totuși micuții acasă. Argumentele părinților sunt multe, de la migrație și sărăcie, la tradițiile specifice comunității romilor.

“Acolo ne-au cerut să plătim pe câteva luni înainte”

Monica Preida are doi copii, cel mai mare, Ion, urmează să meargă în curând în grupa pregătitoare. “La grădiniță este foarte importantă comunicarea, copilul învață să trăiască în compania altor persoane decât în sânul familiei, învață să se împartă cu unele lucruri. Este o pregătire bună care-i ajută pe toți copiii să se dezvolte. Eu am doi copii, un copil de 6 ani și unul de 9 luni. Cel de 6 ani nu a mers până acum la grădiniță, fiindcă atunci când l-am dus prima dată plângea și făcea isterie. Acum este mai mare, mai înțelegător și știe că pentru a merge anul viitor la școală trebuie mai întâi să frecventeze grădinița”… În familia lui Artur Gruia și a Rozei Preida cresc cinci copii — Mighel, Eduard, Cristian, Anton și Iosiv. Fiindcă este complicat să aibă grijă de toți odată, doi dintre ei petrec adesea timpul la bunica. “Cel mai mic copil al nostru are o lună, iar ceilalți sunt de 4 ani, 9 ani, 10 ani și 17 ani. Doar cel mai mare a fost la grădiniță câteva luni, ceilalți nu, fiindcă eram în Rusia și nu-i primeau, pentru că nu eram de acolo. Noi am vrut ca să ducem anul acesta copilul la grădinița care este aproape de noi, dar acolo ne-au cerut să plătim pe câteva luni înainte, dacă vrem să meargă copilul la grădiniță. Bărbatul a fost la ei și mi-a zis că trebuie mulți bani, așa că nu l-am mai dat la grădiniță. Acolo i-ar fi fost mai bine, s-ar juca cu alți copii, ar mai învăța”.

Ion Babici, managerul Proiectului “Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”: “Noi am întâlnit părinți care nu vor să dea copiii la grădiniță, de exemplu în satul Vulcănești este o problemă pentru că ei consideră că este o rușine dacă mama dă copilul la grădiniță și nu-l crește ea acasă până la școală. Acesta este un factor legat de anumite elemente tradiționale ale comunității de acolo”.

 

“Noi cerem să achite banii pe o lună, apoi să frecventeze”

Și fiindcă Grădinița de copii nr.7 se află în aceeași mahala cu familia, am mers la ei pentru a afla dacă într-adevăr se cer bani în avans de la părinți. “Noi am avut copii rromi, nu unul sau doi, dar chiar mai multe promoții cu câte trei și patru romi în grupă, afirmă Svetlana Botnari, director interimar al Grădiniței de copii nr. 7. Copiii rromi s-au adaptat foarte ușor, ei sunt ca untul pe pâine, cum trebuie — așa fac, sunt foarte receptivi. Nu am avut probleme cu ei, ba chiar am învățat și noi unele cuvinte din limba romani. Dar în ultimul timp am avut doar un copil de etnie romă, Avram, însă fiindcă mama a plecat peste hotare a mers și el cu ea”. Am întrebat-o dacă se cer bani în avans de la familiile rome și ni s-a spus că așa este, doar că nu pentru mai multe luni înainte, ci pentru luna curentă. “Iată asta este o problemă, și anume că rromii nu achită la timp. Așa că noi cerem să achite banii pe o lună, apoi să frecventeze. Nicidecum pe mai multe luni, doar pe o lună. Avem și acum familii care au acumulat datorii de 743 de lei pentru trei luni. Așa cum se achită lunar lumina și telefonul, așa și aici părinții trebuie să înțeleagă că aceasta este regula, copilul tău a frecventat grădinița, s-a alimentat, s-a odihnit în condiții super-puper, așa că plătește”.

“Este o formă de discriminare…”


Am discutat la acest subiect cu Artur Cerari, baronul rromilor din Republica Moldova. Acesta crede că în astfel de cazuri ar fi trebuit de găsit alte soluții. “Pentru evitarea cazurilor neplăcute sunt instituții speciale, dar nu este normal când față de toți au o atitudine într-un fel, iar față de rromi altfel, și anume prin perceperea acestei plăți-garanții. Eu trebuie să țin la poporul meu și ar fi bine să ducem tratative. Putem să facem o Adunare Generală a rromilor din Soroca sau de discutat separat cu părinții copiilor care se vor duce la grădiniță. Eu cred că noi suntem aceiași cetățeni, avem aceleași drepturi și aceleași obligațiuni. Dar dacă se cer bani pe o lună înainte este o formă de discriminare”. Am încercat să aflu dacă la Primăria municipiului Soroca se cunoaște de faptul că rromilor li se percepe taxa în avans. “Nu poate să fie așa ceva, nu cred, la noi nu se achită niciodată în avans, îmi comunică Natalia Cojocari, specialist în problemele tineretului și sportului la Primăria municipiului Soroca. Conform statutului grădiniței, așa cum sunt condițiile pentru moldoveni, ruși și ucraineni tot așa sunt și pentru rromi. Nu sunt alte cerințe. Nu suntem la curent cu așa ceva, dar dacă și au făcut-o, a fost doar pentru ca să nu apară probleme cu plata și cu întârzierile. Însă nu este corect. Nu cred că acest lucru a fost aprobat de primar, iar eu pentru prima dată de la voi aud acest lucru”. Cât privește dacă există vreun specialist în cadrul primăriei care ar monitoriza copiii care nu frecventează grădinița, mai ales grupa pregătitoare, mi se zice că nu au pe nimeni. “La primărie nu este nici o persoană ca să monitorizeze dacă toți copiii cu vârsta de 6 ani frecventează grupele pregătitoare de la grădinițe, continuă doamna Cojocari. Noi nu avem specialist aparte ca să se ocupe nemijlocit de copii. Eu, ca specialist pe tineret, am în atribuțiile mele și răspunderea față de copiii în situații de risc, fiindcă nu avem dreptul conform statelor să mai angajăm pe cineva”.

Artur Cerari, Baronul romilor din Republica Moldova: “Întotdeauna am spus că durerea numărul unu a sufletului meu este școlarizarea copiilor și pregătirea lor de școală. Copiii trebuie să fie educați și pregătiți pentru a învăța la școală. Educația la grădiniță nu aduce daune, ci doar foloase. Aceasta îi va ajuta la dezvoltarea pentru viitor. O astfel de Școală de Vară cum a avut loc anul acesta la Centrul Dacia, inclusiv pentru copiii care abia vor merge la școală, niciodată nu a fost în istoria Sorocii. Și aceasta este un lucru binevenit și ”bravo” tuturor care au depus eforturi mari pentru aceasta și au realizat acest proiect”.

(Continuare în ediția viitoare.)

Ion Brighidin

Articolul precedentFotografia zilei: Havuz reconstruit aiurea pe banii noștri. Au făcut, și iar strică…
Articolul următorNeatenția și graba strică treaba
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.