În pofida faptului că, în fosta URSS, RSSM era considerată o livadă imensă, asigurarea cu păduri lăsa mult de dorit, stare de lucruri care continuă până în prezent. Cel puțin, specialiștii în probleme de ecologie afirmă că Republica Moldova pentru păduri ar trebui rezervate suprafețe mai mari, ceea ce va contribui la menținerea în sol a apei sub formă de precipitații pentru o perioadă mai îndelungată și colectarea apei pentru irigație și dezvoltare.
Opinia a fost exprimată pentru portalul Noi.md de către directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Eco-TIRAS, doctor în biologie Ilia Trombițchi, care s-a arătat îngrijorat de situația rîurilor și rezervoarelor acvatice din țara noastră.
Potrivit specialistului în ecologie, situația ar fi mult mai bună dacă în Republica Moldova pentru păduri ar fi rezervate suprafețe mai mari decît în prezent. Inițial teritoriul Moldovei a fost acoperit cu păduri la nivel de aproximativ 30-33 la sută, iar partea centrală și de nord – la nivel de 60 la sută. În prezent, potrivit datelor oficiale, „plămînii verzi” ai țării noastre ocupă circa 11 la sută din teritoriu, dar ținînd cont de calitatea lor, de facto, potrivit doctorului în biologie, noi dispunem de doar la 7 la sută, ceea ce este extrem de puțin pentru a menține apa sub formă de precipitații în sol o perioadă îndelungată. „Pădurie constituie un factor de bază în formarea apelor de suprafață și subterane”, a menționat Ilia Trombițchi. Potrivit lui, din cauza faptului că pădurile propriu-zise au fost substituite cu plantații și, mai rău, au fost arate, s-a schimbat capacitatea teritoriului de a acumula ape. Deseori apele se pierd. Atunci cînd plouă, partea majoră a apelor se scurg de pe teritoriu și se evaporă de pe cîmpurile arate. Și acest lucru constituie principala cauză a dispariției rîurilor mici.