(VIDEO) Lucrări ilegale pe traseul de apeduct Soroca-Egoreni?

0
179

La finele săptămânii trecute, soroceanul Igor Focșa a postat pe o rețea de socializare câteva secvențe video despre lucrările care se desfășurau pe o porțiune a traseului de apeduct de lângă satul Egoreni, raionul Soroca. Potrivit primarului Victor Său, acesta face parte din rețeaua de rezervă pentru aprovizionarea cu apă potabilă a municipiului Soroca, iar aceste intervenții sunt ilegale.

“Am fost telefonat de câteva persoane din Egoreni, care mi-au comunicat că se demontează rețelele de apeduct de rezervă, care inițial au fost de bază la sondele care alimentau orașul Soroca cu apă potabilă. După implementarea proiectului, finanțat de BERD, s-a reconstruit o nouă rețea, iar aceasta a rămas de rezervă. Potrivit imaginilor și mărturiilor angajaților de la fața locului, acceptul de a începe lucrările a fost dat de Vasile Cojocari, administratorul Regiei “Apă Canal” Soroca. Dumnealui deține funcția de președinte al Consiliului de administrare și nu are nici un drept de a demontarea rețeaua respectivă. Anterior el a menționat că căuta unde sunt pierderi de apă. Însă, din 2004 până în prezent rețeaua nu este utilizată”, a declarat Igor Focșa.

Sursa: facebook.com/igor.focsa.37

Totodată, el comunică că au fost demontate două porțiuni de traseu. Este vorba despre traseul din regiunea bazinului nr.1 al Întreprinderii Interraionale de Stat “Acva-Nord”, și traseul de la sondele de rezervă care alimentau orașul cu apă potabilă. “Atât rețeaua, cât și canalul de rezervă până la Egoreni aparține municipiului, Consiliului municipal, care o gestionează, și nu întreprinderii. Fără decizia consilierilor, administrația nu are dreptul să desfășoare asemenea lucrări”, a precizat bărbatul.

Sursa: facebook.com/igor.focsa.37

Potrivit lui Focșa, rețeaua se extinde de la Soroca până la Egoreni și are o lungime de aproximativ 8 km. Porțiunea în care s-au efectuat lucrări de demontare ar avea circa 2 km, din spusele martorului. “O mare parte din ceea ce a fost extras, era încărcat și dus în altă parte. Nu cunosc direcția. Consider că poliția trebuie să continue investigația dată”, a mai menționat soroceanul.

Contactat de Observatorul de Nord, primarul de Soroca, Victor Său, a declarat că: “despre acesta am aflat a doua zi. O parte din țevi au reușit să le tranporte în altă parte, iar o altă parte a rămas. Imediat am apelat la poliție și la procuratură. În continuare, organele abilitate urmează să își îndeplinească atribuțiile conform legislației în vigoare. Cel care este vinovat, urmează de a fi tras la răspundere conform legii. Lucrările au fost făcute illegal, deoarece nimeni nu a fost informat sau nu au fost aprobate de Consiliul municipal și Primărie. Ei au distrus rețeaua de rezervă  a orașului, care costă o sumă mare de bani, dar și rețeua de la fântânile artiziene de la Egoreni, care era sonda de rezervă de aprovizionare cu apă a locuitorilor municipiului Soroca”. Primarul a adăugat că lucrările au fost efectuate de persoane din alte localități, în aceasta fiind vizată și administrația Regiei “Apă Canal”. “Nu au fost angajate persoane din cadrul întreprinderii”, spune Său.

Administratorul întreprinderii, Vasile Cojocari,  a refuzat să ofere mai multe detalii la acest subiect. “Această țeavă nu este de rezervă. Țevile sunt la balanța noastră și Consiliul de administrare ia hotărârea fără consultări. Toate documentele sunt la contabilitate, veniți și ridicați-le oficial, pentru a vedea care e situația”, a afirmat Vasile Cojocari, pentru Observatorul de Nord.

Pe de altă parte, angajații poliției spun că nu au fost informați privitor la un asemenea caz. “Nu am avut până la moment careva coordonări și nu cunoaștem despre acest fapt”, transmite Sergiu Lozan, specialist superior auto de stat al Serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere al IP Soroca.

Revenim cu alte detalii.


Articolul precedentФейк: Гражданам Республики Молдова придется «расстаться» с румынскими паспортами
Articolul următor(FOTO) Zeci de hectare și drumuri din raion, distruse de ploi și grindină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.