Reprezentantul blocului politic Victorie, Iuri Vitneanski, promovează narațiunile false ale propagandei de la Kremlin care țintesc discreditarea ideii de integrare europeană a Republicii Moldova. El este activ atât pe rețelele sociale, cât și la mitingurile partidului Renaștere. Vitneanski lansează sperietori despre pretinsele pericole pentru suveranitate și neutralitate, promovează speculații despre pretinsa luptă ilegală a autorităților cu opoziția și încearcă să inoculeze ideea că nu Uniunea Europeană, ci Rusia ar fi principalul partener economic al RM. Într-un raport al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), numele lui Vitneanski apare în lista principalilor actori care promovează narațiuni pro-Kremlin la indicațiile oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”.
Pe TikTok, Vitneanski are peste 2 mii de urmăritori, lista sa de prieteni pe Facebook numără 4,9 mii de persoane, iar pe actualul său canal de Telegram are 272 de abonați. Pe 10 octombrie 2024, alte două canale de Telegram aparținând lui Vitneanski au fost blocate pe teritoriul R. Moldova pentru „încălcarea legilor locale”.
În aceeași zi, au fost blocate canalele lui Ilan Șor, cele ale blocului Victorie, precum și alte canale afiliate lui Șor. A doua zi după blocarea celor două canale pe care le gestiona, Vitneanski și-a creat al treilea canal de Telegram, accesibil și în prezent.
„Lupta cu disidența și opoziția”, speculații la subiectul perchezițiilor și a blocării unor site-uri
Iuri Vitneanski speculează despre perchezițiile la care au fost supuși unii reprezentanți ai blocului Victorie. Potrivit acestuia, organizând percheziții, autoritățile „persecută” opoziția (în original: «преследует» оппозицию).
În realitate, perchezițiile la mai mulți reprezentanți ai blocului Victorie au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, spălare de bani, coruperea electorală și crearea unei organizației criminală. Anume în contextul acestor percheziții, în luna octombrie a anului trecut, reprezentanții blocului au organizat mitinguri la care au fost scandate lozinci despre pretinsa persecutare a opoziției. De altfel, narațiuni similare au fost răspândite și în mai 2024. Și atunci au fost lansate declarații potrivit cărora perchezițiile ar însemna că are loc „lupta cu disidenții” (în original: «борьба с несогласными»). Stopfals.md a demontat acest fals.
La fel, din deducțiile lui Iuri Vitneanski ar reieși că, blocând unele canale și site-uri, autoritățile „pedepsesc pentru viziuni disidente” (în original: «наказывает за инакомыслие»). Aceste idei lansate de Vitneanski sunt promovate și de mai multe canale de Telegram, inclusiv de Sputnik Молдова, Gagauznews—Новости для Гагаузии și Первый в Молдове Новости.
În realitate, unele site-uri au fost într-adevăr blocate, doar că nu pentru „disidență”. La 26 februarie 2022, site-urile Sputnik.md și Gagauznews.md (echivalentul canalelor de Telegram menționate) au fost blocate la ordinul Serviciului de Informație și Securitate pentru promovare de informații ce incită la ură și război. În decembrie 2022, a fost suspendată licența de emisie a postului de televiziune Primul în Moldova (echivalentul postului TV Первый в Молдове Новости), în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice.
FALS: În UE, R. Moldova nu poate fi independentă
Iuri Vitneanski promovează și afirmația precum că, în cadrul Uniunii Europene, R. Moldova nu poate fi independentă. El a susținut acțiunea organizată în contextul campaniei de dezinformare Stop EU Moldova, care are conexiuni cu Ilan Șor, și despre care portalul nostru a relatat anterior.
Cursa auto împotriva desfășurării referendumului la subiectul integrării europene, organizată de partidul „Renaștere” la 18 octombrie 2024
Vitneanski chema alegătorii „să spună NU” în cadrul referendumului privind integrarea europeană și se pronunța împotriva modificărilor în Constituție. Potrivit lui, doar în așa mod Moldova și-ar putea păstra independența.
În realitate, niciun stat care a aderat la UE nu și-a pierdut independența, statalitatea și suveranitatea. Toate cele 27 de state membre ale UE se bucură de suveranitate și independență totală. La 31 octombrie 2024, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE desfășurat la 20 octombrie. În decizia sa, Curtea a statuat că referendumul organizat nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al statului și nici statutul de neutralitate permanentă.
Narațiunea falsă potrivit căreia în urma desfășurării referendumului pentru modificarea Constituției Moldova și-ar putea „pierde independența” a fost promovată și de alți politicieni. Astfel, deputatul Alexandr Nesterovschi declara că R. Moldova se va transforma în „semicolonie”. Socialiștii, comuniștii și șorișitii răspândeau un fals cu declarația că, în urma referendumului, în Constituția R. Moldova ar putea fi introduse orice modificări în măsură să „ne aducă război” și să provoace „dispariția” țării. În plus, a fost lansată campania de dezinformare Stop EU Moldova, afiliată lui Șor, dar și campania anti-referendum Nu acum. Portalul Stopfals.md a demonstrat că narațiunile promovate reprezintă niște falsuri și manipulări.
Manipulările despre „amenințarea” pentru neutralitate și falsul privind „militarizarea” Moldovei
Iuri Vitneanski promovează și ideea privind necesitatea păstrării neutralității, de parcă statutul de neutralitate al R. Moldova ar fi fost amenințat. Într-un video realizat în cadrul mitingului partidului Renaștere și publicat pe Tiktok este lansată declarația: „Noi vrem o țară neutră”. În postarea sa din 10 decembrie 2024 de pe Facebook și Telegram el scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va vizita sediul NATO din Bruxelles și se întreabă dacă „nu cumva din Constituție a fost omis articolul privind neutralitatea”.
În plus, postarea în cauză este una manipulatoare și nu are o legătură logică. Vizita de la Bruxelles a șefei statului nu putea influența în niciun fel neutralitatea țării. Această vizită oficială a fost prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la stabilirea Parteneriatului pentru Pace între Republica Moldova și NATO, iar șefa statului „a reiterat atașamentul Republicii Moldova pentru pace și securitate în regiune”.
În plus, statutul de neutralitate al Republicii Moldova este stipulat în articolul 11 din Constituție.
De menționat că neutralitatea a constituit frecvent subiectul multiplelor speculații și manipulări la care partidele pro-ruse au recurs înaintea referendumului privind integrarea europeană a R. Moldova. În special, s-au făcut declarații despre „intenția” țării de a adera la NATO. În plus, după cum menționasem mai sus, a fost lansată campania de dezinformare Stop EU Moldova, precum și campania anti-referendum Nu acum. „Tradiționalele” narațiuni de acest gen sunt distribuite și de MD24, o platformă web afiliată lui Șor.
La fel, Vitneanski reiterează afirmațiile privind pretinsa militarizare a Moldovei: „În țara noastră este adus armament, iar bugetul Ministerului Apărării a fost majorat de două ori” (în original: «В нашу страну завозят оружие, вдвое увеличился бюджет Министерства обороны»), a declarat el în cadrul unui miting care a avut loc în 2024.
În 2023, bugetul Ministerului Apărării, a fost într-adevăr majorat cu 795 de mil. de lei în raport cu 2022, însă acest lucru nu sugerează că „Moldova se înarmează” (în original: «Молдова вооружается»). În realitate, este vorba preponderent despre cheltuieli suplimentare pentru asigurarea și majorarea remunerării pentru cca 6.500 de militari și personalul auxiliar, precum și pentru unele cheltuieli de logistică, aproximativ jumătate din totalul de cheltuieli la articolul „Apărare națională” fiind prevăzute pentru remunerarea personalului. În document nu sunt planificate cheltuieli pentru achiziționarea unor arme letale.
În cadrul altui miting, Vitneanski afirma că Maia Sandu „a convenit cu Macron despre militarizarea Republicii Moldova” (în original: «договорилась с Макроном о милитаризации Республики Молдова»). În realitate, la 7 martie 2024, R. Moldova și Franța au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării și privind cooperarea economică. Acordul privind cooperarea în domeniul apărării actualizează un document care a fost semnat încă în 1998 și stipulează că obiectivul acestei cooperări este de a contribui la menţinerea păcii şi stabilităţii în Europa prin apropierea între instituţiile militare, amplificarea schimburilor şi diversificarea relaţiilor în domeniul securităţii şi apărării.
La narațiunea falsă despre pretinsa militarizare recurge deseori și propaganda pro-Kremlin. Printre falsurile principale demontate de Stopfals.md se numără falsul că NATO ar construi o bază militară în R. Moldova, că ar concentra tehnica militară la hotarul RM și că aderarea la NATO ar constitui o condiție pentru integrarea în UE. În special, Ilan Șor și purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, au declarat că R. Moldova „își militarizează bugetul, lăsând oamenii fără pâine”. Falsul a fost dezmințit de portalul nostru.
La același subiect: (VIDEO, INFOGRAFIC) Top 5 falsuri despre securitate, propagate în 2023 în R. Moldova
FALS: În UE nimeni nu așteaptă vinurile moldovenești, pe când Rusia este cea mai mare piață pentru exporturi
„În mod tradițional, Rusia a fost una dintre cele mai mari piețe de export pentru produsele moldovenești de fructe, legume și producția de vin”, scrie Iuri Vitneanski pe Facebook și Instagram.
Iar în cadrul unui miting organizat de partidul Renaștere în iunie 2024, el a declarat că UE nu ar avea nevoie de produsele vinicole moldovenești.
În realitate, piața europeană este destinația de bază pentru vinurile moldovenești. În 2023, în UE a fost livrate 45% din volumul total de vinuri exportate. Totodată, în țările CSI sunt exportate doar 26%.
Potrivit datelor Oficiul Național al Viei și Vinului, în primele 7 luni ale anului 2024, în topul țărilor de destinație a exporturilor de produse îmbuteliate au fost SUA și statele din Europa, Rusia ocupând ultimul loc din clasament.
Totodată, pe parcursul ultimilor 5 ani, cea mai stabilă evoluție a creșterii vânzărilor de vinuri moldovenești se atestă pe piața din România.
Respectiv, evoluția sugerează că țările CSI au început să înregistreze indicatori mai mici la exporturi nu din cauza unor probleme de ordin logistic, după cum afirmă Vitneanski. Volumul de vinuri moldovenești exportate în Rusia s-a redus în urma embargourilor impuse de această țară în anul 2006 și în anul 2013.
Despre faptul că vinificația din R. Moldova ar dispărea din cauza că „piețele tradiționale” sunt închise, iar Europa „nu are nevoie” de vinurile din Moldova anterior au scris și alți politicieni și canale de Telegram cu viziuni pro-ruse. Falsurile respective au fost demontate de Stopfals.md.
Potrivit datelor Centrului Analitic Indepedent Expert-Grup, din anul 2020, Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru băuturile alcoolice din Republica Moldova, absorbind 38% din exportul ei de alcool și băuturi alcoolice în anul 2023.
Cu referire la exporturile de fructe. Datele statistice privind exporturile de fructe în anii 2020-2023 solicitate de portalul Stopfals.md de la Biroul Național de Statistică (BNS), demonstrează că, pe parcursul a 5 ani, volumele de fructe livrate de Republica Moldova în UE sporesc constant. Astfel, în unele cazuri (bunăoară, în cazul prunelor), exporturile s-au dublat (vezi tabelul cu datele agregate în baza informațiilor prezentate de BNM pentru anii 2018-2019, pentru anii 2020-2022 și pentru anul 2023).
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Delegației UE în R. Moldova, această creștere a exporturilor de produse moldovenești în Uniunea Europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova. La rândul său, Federația Rusă impune periodic restricții pentru importurile de fructe moldovenești (august 2022 și 30 noiembrie 2023).
Falsul potrivit căruia UE nu ar avea nevoie de produsele moldovenești, iar fermierii moldoveni nu ar avea șansa să supraviețuiască după aderarea la UE au fost răspândite de reprezentanții Victorie în repetate rânduri. În iunie 2024, Stopfals.md a dezmințit deja respectivul fals.
Iuri Vitneanski, traseist politic și figurant în raportul SIS cu privire la imixtiunea externă în procesele electorale din RM
Vitneanski a fost unul dintre fondatorii aripii tinere a Partidului Socialiștilor, Garda tânără (înregistrată în decembrie 2011).
În 2015, a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PSRM. În 2019, a acces în funcția de vicepretor al sectorului Botanica, iar în octombrie 2022 a demisionat din această funcție. În mai 2023, și-a anunțat decizia de a se alătura partidului Renaștere-Возрождение. În prezent, este unul dintre liderii organizației de tineret Next Generation din cadrul formațiunii.
Numele lui Iuri Vitneanski figurează în raportul SIS „Fraudele electorale constatate în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican. Imixtiunea externă în procesele electorale din Republica Moldova”. Acesta a fost trecut în lista actorilor principali care au distribuit narațiuni pro-Kremlin, acțiunile respective fiind dirijate de oligarhul fugar Ilan Șor.
Vitneanski a ajuns în repetate rânduri în vizorul Stopfals.md pentru distribuire de falsuri. În februarie 2024, el răspândea un fals cu afirmația că în R. Moldova ar fi sosit șeful Comitetului Militar al NATO Robert Bauer și că acest lucru „nu prevesteşte nimic bun”. De fapt, demnitarul nici nu a sosit în țară.
În aceeași lună, împreună cu alți politicieni din cadrul blocului Victorie, acesta dezinforma precum că în R. Moldova ar urma să se desfășoare exerciții NATO cu implicarea a 90 de mii de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste o mie de vehicule de luptă. Stopfals.md a demontat acest fals.
În iulie 2024, Vitneanski dezinforma despre o pretinsă reducere a natalității și a numărului populației în RM, iar în decembrie s-a numărat printre cei care răspândeau falsul că în R. Moldova ar urma să fie închise două mari centre de reabilitare, iar copiii nu vor mai beneficia de tratament. În realitate, centrele au fost absorbite de alte două instituții publice cu scopul de a crea condiții mai bune la recomandarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. Și acest fals a fost dezmințit de Stopfals.md.
Elena Celak, Stopfals.md