În premieră, în Republica Moldova vor fi aplicate tarife diferențiate pentru energia electrică, în funcție de orele de consum

0
340

 Companiile și consumatorii casnici care au contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum. Decizia a fost aprobată astăzi Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), transmite moldpres.md

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 7.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Aceleași intervale orare vor fi valabile și pentru tarifele diferențiate aplicate consumatorilor conectați la linii electrice de tensiune medie și înaltă, precum și pentru consumatorii care apelează la furnizarea de ultimă opțiune. 

Ministerul Energiei a precizat că introducerea tarifelor diferențiate este un pas important în schimbarea comportamentului de consum energetic în Moldova și reducerea consumului în orele de vârf. În prezent, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, între orele 7.00-11.00 și 18.00-23.00, iar pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Astfel, volumele de energie scumpă influențează tariful general pentru consumatorii finali. 

„Marea majoritate a întreprinderilor au instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat secretarul de stat Constantin Borosan. 

Din 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Începând cu 1 ianuarie, compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz”. Respectiv, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului.

În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău au anunțat că în luna ianuarie 2025, necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) va fi suplinit cu producție locală și cu importuri din România. Astfel, potrivit prognozelor, centralele termice din Chișinău și Bălți vor asigura circa 28% din consum. Alte aproximativ 10 la sută ar urma să constituie energia regenerabilă. Restul 62% din necesarul de energie electrică va fi importată din România.


Articolul precedentMeteo, 4 ianuarie 2025: precipitațiile sunt puțin probabile, iar temperatura aerului va scădea până la -6 grade Celsius
Articolul următorHoroscop 4 ianuarie 2025. Dublă lovitură pentru o zodie: probleme pe plan financiar şi sentimental
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.