„Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa”

0
74
Triple Virus Lung Infection and Tripledemic Human lung infection and respiratory inflammation disease as influenza flu outbreak or pneumonia and pulmonary inflammatory illness with 3D illustration elements.

Ziua Mondială a Pneumoniei este un eveniment global, marcat în fiecare an pe 12 noiembrie, cu scopul de a sensibiliza și a educa oamenii despre măsurile de prevenire  a pneumoniei.

În acest an, 2024, tema Zilei Mondiale a Pneumoniei este „Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa”. Tema evidențiază semnificația fiecărei respirații și subliniază urgența opririi pneumoniei prin detecție, tratament și prevenire precoce.

Pneumonia este o boală infecțioasă care poate fi prevenită și tratată. În ciuda disponibilității tratamentului, numărul deceselor din cauza pneumoniei și a altor boli infecțioase respiratorii a crescut drastic în ultimii ani. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub 5 ani și adulții cu vârsta peste 70 de ani. Pneumonia copilăriei este, fără îndoială, boala cea mai neglijată din lume.  În ciuda numărului mare de decese, pneumonia nu a primit o atenție suficientă din partea comunității internaționale și, din păcate, din partea guvernelor țărilor în care pneumonia este o cauză majoră a mortalității infantile.

Spre deosebire de majoritatea bolilor infecțioase, decesele cauzate de pneumonie urmează o „curbă în formă de “U” de-a lungul cursului vieții, atingând apogeul în primii și ultimii ani de viață.

Lupta pentru reducerea deceselor cauzate de cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și copiilor nu a fost niciodată mai urgentă, decât acum. Până în 2030, se preconizează că pneumonia va ucide încă aproape 6 milioane de copii dacă nu se vor lua măsuri decisive acum.

Copii care trăiesc în zonele cu rate scăzute de vaccinare și malnutriție, precum și adulții în vârstă expuși la poluarea aerului (din arderea combustibililor fosili și din cauza fumatului) sunt cei mai supuși pericolului. Aproape jumătate din cele 1,6 milioane de decese din cauza pneumoniei în rândul adulților de peste 50 de ani sunt atribuite anume poluării aerului și fumatului.

Cele șapte intervenții:

  1. Nutriție: suplimentarea echilibrată, suplimentarea cu calciu, schimbarea prevalenței blocajului de creștere, suplimente cu micronutrienți (fier și micronutrienți multipli), suplimentare cu vitamina A, suplimentare cu Zn.
  2. Vaccinare: vaccin împotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib), Vaccin conjugat împotriva pneumoniei (PCV), Vaccin împotriva rotavirusului.
  3. Nou-născut: managementul cazurilor de sepsis/pneumonie neonatală.
  4. Alăptare: inițierea timpurie a alăptării, practici de alăptare adecvate vârstei.
  5. Apă și salubritate: spălarea mâinilor cu săpun, sursă de apă îmbunătățită și canalizare, sursă de apă în casă.
  6. Malaria: prevenirea IPTp – Tratamentul preventiv intermitent al malariei în timpul sarcinii, plase tratate cu insecticid (ITN), Pulverizare (IRS) pe interior – Gospodăriile protejate de malarie!
  7. Antibiotice: acces la antibiotice pentru tratarea pneumonie.

 

Simptomele pneumoniei

Semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de factori precum tipul de germeni care cauzează infecția, vârsta și starea generală de sănătate a persoanei care dezvoltă afecțiunea. Semnele și simptomele ușoare sunt adesea similare cu cele ale unei răceli sau ale gripei, dar durează mai mult.

Simptomele se pot dezvolta brusc în decurs de 24 până la 48 de ore sau pot apărea mai lent, în câteva zile:

  • Dureri în piept în timpul respirației sau tusei;
  • Confuzie sau dezorientare (mai des la adulți cu vârsta peste 65 de ani);
  • Tuse, care poate fi uscată sau productivă. În cazuri mai rare poate fi tuse cu sânge (hemoptizie);
  • Oboseală; 
  • Stare generală de rău;
  • Febra, transpirație și frisoane. În cazuri rare însă, temperatura corporală poate fi mai mică decât cea normală, mai ales la adulții cu vârsta peste 65 de ani și la persoanele cu sistem imunitar slab;
  • Greață, vărsături sau diaree;
  • Respirație sacadată și bătăi rapide ale inimii;
  • Pierderea apetitului. 

Prevenirea pneumoniei la copii

Acoperirea prin vaccinare a contribuit la reducerea semnificativă a deceselor copiilor, salvând până la trei milioane de vieți pe an și protejând milioane de copii de boli și dizabilitate. Vaccinarea este un instrument puternic și esențial pentru controlul pneumoniei în fiecare țară.

Există vaccinuri eficiente pentru a preveni principalele cauze ale pneumoniei bacteriene – vaccinul pneumococic conjugat (PCV) și vaccinul Haemophilus influenzae tip b (Hib)  pentru a preveni afecțiuni care pot duce la pneumonie, inclusiv vaccinurile împotriva rujeolei, gripei și pertussis (tuse convulsive).

Pentru a preveni pneumonia, este important să respectați următoarele recomandări:

  • Vaccinați-vă: Imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeolă, gripă, tuse convulsivă (pertussis) și COVID este cel mai eficient mod de a preveni pneumonia;
  • Spălați-vă mâinile: Mențineți o bună igienă și spălați-vă frecvent pe mâini, mai ales când aveți grijă de alți bolnavi sau după ce v-ați suflat nasul, aceasta va împiedica răspândirea germenilor;
  • Abordați factorii de mediu: Reducerea poluării aerului din interiorul locuinței și evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun;
  • Mențineți un stil de viață sănătos: alimentați-vă sănătos, odihniți-vă și faceți exerciții fizice regulate.

Maria Cernopîscaia, medic specialist CSP Soroca 

Articolul precedentFolosirea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor va fi interzisă
Articolul următorEdiția din 2024 și-a îndeplinit cu succes misiunea de a identifica și răspunde provocărilor cu care se confruntă sectorul cerealelor și oleaginoaselor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.