Nu le mai folosiți niciodată: cât de periculoase sunt uscătoarele de mâini din spațiile publice

0
199

Spălarea mâinilor cu săpun este o procedură esențială de igienă. Aceasta ajută la îndepărtarea microbilor și la prevenirea răspândirii diverselor boli. Totuși, aceste eforturi pot fi ușor compromise doar uscându-ne mâinile cu un uscător electric.

E posibil să observați că prosoapele de hârtie sunt din ce în ce mai rare în toaletele publice, astfel că poate fi util să purtați cu voi șervețele de hârtie, în caz de nevoie. Majoritatea toaletelor publice sunt acum dotate cu uscătoare de mâini cu aer de mare viteză, iar multe au chiar funcții de sterilizare cu ultraviolete. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor producătorilor de a le face cât mai sigure, studiile arată că uscătoarele sunt adevărate „bombe bacteriene,” pulverizând pe mâini numeroși microbi periculoși care, ulterior, pot ajunge în corpul nostru.

De ce nu este recomandat să folosim uscătoarele de mâini

Problema principală a acestor dispozitive este principiul lor de funcționare: ele, la fel ca aparatele de aer condiționat, aspiră aerul din încăpere și îl suflă asupra mâinilor utilizatorului. Asta înseamnă că toate bacteriile din încăpere, care se răspândesc atunci când, de exemplu, se trage apa la toaletă, ajung direct pe mâinile ude.

Cercetările au arătat că uscătoarele de mâini găzduiesc frecvent bacterii precum stafilococul, Escherichia coli, bacilul subtilis, enterococi și alte patogene.

Toate aceste bacterii reprezintă un risc potențial pentru sănătatea umană. În anumite condiții, ele pot cauza septicemie, pneumonie, endocardită, intoxicații alimentare severe, infecții urinare și alte boli grave.

Radiațiile ultraviolete ar putea distruge până la 99% dintre microorganismele de pe suprafața uscătoarelor, însă un alt aspect important este viteza fluxului de aer: aceasta este atât de mare încât dispozitivele nu pot face față și pot răspândi viruși adunați pe aparat sau pe mâinile persoanelor, pe o rază de până la 1,5 metri, adică aproape în toată încăperea. Astfel, funcția suplimentară UV nu aduce beneficii reale.

Conform medicilor, o alternativă mai sigură la uscătoarele de mâini sunt prosoapele de hârtie obișnuite – studiile au arătat că distribuitoarele lor conțin mult mai puține bacterii dăunătoare.

Așadar, deși nu este recomandat să lăsați mâinile ude – mediul umed favorizează înmulțirea bacteriilor – este indicat să le uscați cu un prosop de hârtie înainte de a ieși din toaletă.


Articolul precedentDe ce nu ne putem gâdila singuri? Cinci curiozități despre acest fenomen
Articolul următorAu îngropat-o cu picioarele legate și o seceră de fier la gât ca să nu se mai întoarcă dintre morţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.