Ajutorul la contor: Ce riscă moldovenii dacă vor cheltui banii în alte scopuri decât pentru plata facturilor

0
146

Deși nici nu au anunțat ce ajutoare vor oferi în perioada rece a anului, autoritățile deja ne avertizează că vom rămâne fără ele dacă vom cheltui banii în alte scopuri decât pentru plata facturilor. În primele două zile de cînd s-a dat start înscrierii pe compensatii.gov.md, pe platformă s-au înregistrat deja peste 105 mii de moldoveni. Majoritatea se descurcă singuri. Pensionarii, însă, mai puțin. Așa că au luat cu asalt sediile asistenților sociali, scrie TV8.

Ajutorul oferit de stat nu va mai fi transferat direct furnizorilor de energie ca să acopere o parte din facturile cetățenilor, iar ministrul Protecției Sociale recunoaște că odată ce banii vor fi oferiți oamenilor, unii s-ar putea să-i cheltuie după bunul plac. Cu toate acestea, autoritățile insistă ca ajutorul la contor să ajungă direct la oameni, ca și celelalte plăți.

„Toate programele, toate prestațiile sociale ca normă sunt implementate prin plăți. Deci oricare alt program care oferă alt beneficiu este o derogare, o excepție și noi trebuie să venim la normalitatea în care o prestație, fie că vorbim de pensie, de indemnizații, compensații, alocații sunt oferite în mod firesc prin plată monetară”.

Totuși, autoritățile vor sta cu ochii pe cei care iau bani de la stat pentru ajutor la contor, dar, în același timp, acumulează datorii față de furnizorii de resurse energetice.

„Lunar primim informații de la furnizorii de energie și dacă anumiți cetățeni nu achită factura, noi putem întrerupe plata compensațiilor. Aceasta este o metodă prin care putem gestiona anumite riscuri”.

Între timp, deja pentru a doua zi, diminețile încep cu rânduri de pensionari la ușa asistenților sociali. Luni, v-am arătat coada de la Bălți, iar azi o televiziune locală a făcut un reportaj despre cei care așteptau ajutor la Căușeni.

„Am venit să ne înregistrăm la compensații la căldură, electricitate. Am venit de dimineață, m-am înscris, sunt înscris cu numărul 100, acum aici stau 100 de oameni”.

„Am venit aici și așteptăm, mă doare capul, am un bolnav acasă”.

„Am internet, dar dacă sunt învârstă, nu știu”.

„Am avut 78, noi ștergem după ce sunt înregistrați pentru că erau foarte mulți și era imposibil, noi ne simțeam foarte rău”.

Autoritățile cred că se face un efort neargumentat, atât timp cât perioada de înregistrare se va încheia tocmai pe 28 noiembrie.

„Rugămintea mea este să nu ne stresăm în primele zile să stăm foarte mult la coadă, avem suficient timp. Ultimii doi ani au arătat că reușim cu toții să ne înscriem. Faptul că ne înregistrăm în această săptămână sau săptămâna viitoare, nu înseamnă că vom primi mai rapid sau mai târziu compensațiile”.

Cei care nu se vor înregistra până pe 28 noiembrie, vor rata ajutorul pentru luna curentă, dar se pot înscrie pentru a beneficia de compensații deja în lunile următoare.

sursa: paranteze.md


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPeste 26 de milioane de copaci vor fi plantați toamna aceasta. Unde vor avea loc împăduririle
Articolul următorCum se scrie corect, într-una sau întruna?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.