FALS: Fermierii europeni protestează în masă împotriva deschiderii pieței către țările candidate

0
89

Fermierii europeni protestează în masă în ultimele luni împotriva deschiderii pieței către țările candidate, Ucraina și Republica Moldova, a scris pe 9 octombrie Комсомольская Правда в Молдове, publicând și o imagine cu sute de tractoare adunate pe o piață. Informația este falsă. Ultimele proteste masive ale fermierilor europeni au avut loc în luna ianuarie 2024 și nu în ultimele luni, iar revendicările vizau diferite aspecte: taxele pentru combustibil, subvențiile, tranziția la o agricultură ecologică, compensații pentru pierderi urmare a competiției de pe piață etc. Republica Moldova nu a fost vizată la acele proteste.

Комсомольская Правда в Молдове a publicat la 9 octombrie un articol apărut acum o lună pe canalul de Telegram al campaniei anti-EU Nu Acum, în care susține: „Fermierii europeni protestează în masă împotriva deschiderii pieței către țările candidate: pentru fermierii moldoveni, aceasta înseamnă că nu va fi posibilă vânzarea recoltei către UE în viitor. În ultimele luni, fermierii din toată Europa au manifestat împotriva comerțului cu produse agricole cu țări din afara Uniunii Europene, precum Ucraina și Moldova. Guvernele trebuie să facă concesii pentru a-și proteja piețele și este evident că viitorii membri ai UE nu se vor putea bucura de subvențiile pe care le-au avut cândva” (în original: «Европейские фермеры массово протестуют против открытия рынка странам-кандидатам: Для молдавских аграриев это означает, что продавать урожай в ЕС не получится и в будущем. В последние месяцы фермеры со всей Европы вышли на акции протеста против торговли сельскохозяйственной продукцией со странами, не входящими в Европейский союз, — такими, как Украина и Молдова. Правительствам приходится идти на уступки, чтобы защитить свои рынки, и совершенно очевидно, что будущие члены ЕС не смогут пользоваться субсидиями, которые были раньше»). Articolul a fost plasat și pe Facebook, unde a fost distribuit de unii utilizatori.

O știre din ianuarie 2024 este prezentată în octombrie 2024 drept noutate

În articolul de pe Telegram, preluat de Комсомольская Правда, se face trimitere la un articol din cotidianul francez Le Monde, publicat la 24 ianuarie 2024, care conținea o trecere în revistă a revendicărilor fermierilor care au protestat în anul 2023 și la începutul lui 2024 în Germania, Franța, Olanda, Belgia, Spania și România.

În funcție de țară, revendicările au variat. În Germania, nemulțumirile au fost declanșate de decizia din decembrie 2023 a Guvernului Olaf Scholz de a anula subvențiile pentru motorina agricolă, considerate „dăunătoare climei”. În Franța, protestatarii au denunțat „ruptura dintre declarațiile politicienilor francezi și europeni și deciziile care apasă pe fermieri”. În revendicările înaintate atunci către Guvernul francez, Federația Națională a Sindicatelor Exploatatorilor Agricoli și Tinerii Agricultori au cerut schimbări structurale urgente pentru a nu admite reducerea în continuare a „indicatorilor de suveranitate alimentară” și revizuirea „filosofiei” care stă la baza Planului Comisiei Europene numit convențional Green Deal. Acest plan a fost conceput pentru a angaja statele UE în tranziția ecologică și stabilește obiective pentru reducerea utilizării pesticidelor, dezvoltarea agriculturii ecologice și protejarea biodiversității. În Olanda, nemulțumirile au crescut încă din 2022, când noul guvern a anunțat un plan de reducere a emisiilor de azot cu 50% până în 2030, ceea ce va atinge și fermierii. Un plan similar de reducere a emisiilor de azot a scos în stradă în primăvara anului 2023 și fermierii din regiunea Flandra a Belgiei. În Spania, în iulie 2023, fermierii au cerut Guvernului de la Madrid „ajutor pentru a face față secetei și costurilor mari de producție, precum și rapiditatea în aprobarea mai multor măsuri”. Dintre toate protestele fermierilor la care face trimitere articolul citat de Nu Acum și Комсомольская Правда, numai cele din România, desfășurate în ianuarie 2024, au revendicări care vizează comerțul agricol cu Ucraina: „Compensarea pierderilor fermierilor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară, dar și de tranzitul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene”, au cerut atunci reprezentanții fermierilor din România. În niciunul dintre cazuri nu se vorbește despre neadmiterea pe piața europeană a produselor din țările candidate în general, și în particular din Ucraina și Republica Moldova, așa cum se afirmă, în mod fals, în articol.

„Nu va fi posibilă vânzarea recoltei către UE în viitor”

O altă afirmație din articol este că „pentru fermierii moldoveni, aceasta înseamnă că nu va fi posibilă vânzarea recoltei către UE în viitor”. Pentru ca agricultorii moldoveni să nu-și poată vinde producția în UE ar trebui să existe decizii în acest sens ale Comisiei Europene. Astfel de decizii nu au fost adoptate. Dimpotrivă, UE a suspendat, în 2023, taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din R. Moldova către Uniunea Europeană, fapt care a permis exportul fără restricții a șapte categorii de produse: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri, apoi această suspedare a fost prelungităStopfals.md a explicat falsurile legate de „soarta” fermierilor moldoveni în UE în acest articol.

Fotografia folosită arată o manifestație din Germania împotriva anulării subvențiilor pentru motorina agricolă

Imaginea care însoțește articolul surprinde cu drona coloane de tractoare în Augsburg, Germania, desfășurate în cadrul marșului amplu de protest care a culminat la 15 ianuarie 2024 cu alinierea tractoarelor la Berlin. Marșul se referea la planul de austeritate anunțat atunci de Guvernul german, care includea anularea subvențiilor pentru motorina folosită la lucrările agricole. Acel protest nu se referea la politicile UE sau la țările candidate.

Комсомольская Правда в Молдове este o publicație tipărită, dar care este prezentă și online pe mai multe rețele de socializare. Acuzată de transmiterea „conţinutului online utilizat în războiul informaţional contra Republicii Moldova”, site-ul kp.md a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate în octombrie 2023, însă conținutul a migrat pe un alt site, fiind în continuare accesibil. De altfel, Stopfals.md descoperă și dezminte constant falsuri răspândite de Комсомольская Правда в Молдове.

De asemenea, Stopfals.md a dezmințit și manipulări promovate de campania Nu Acum, unde a apărut pentru prima dată falsul dezmințit mai sus. Această campanie este orientată împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este asociată oligarhului fugar Ilan Șor, coordonator al blocului politic Victorie. Între timp, Meta a șters pagina Nu Acum de pe Facebook, iar Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat site-ul acesteia. Campania rămâne însă activă pe Telegram.

Viorica Zaharia,

StopFals.md

Articolul precedentTop 10 țări care vor contribui cel mai mult la creșterea populației globale până la 9 miliarde
Articolul următorOraș al tinerilor, cândva, astăzi Soroca nu se regăsește în lista localităților tinere și dinamice
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.