Festivalul Național al Mărului de la Soroca: Producătorii agricoli rămân optimiști în fața recoltei reduse / VIDEO

0
700

Astăzi, la Soroca, se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național al Mărului. Deși recolta de mere din acest an este mai slabă decât în anii precedenți, producătorii agricoli rămân optimiști și caută soluții pentru a-și realiza producția.

Vladimir Ivanov, directorul SRL „Soragrovis” din satul Șeptelici, a subliniat că, deși producția de mere a fost afectată, există o oportunitate de a valorifica fructele prin fabricile de conserve, care oferă un preț bun pentru merele destinate sucului. „Roada în livezile mai vechi este slabă, cu mere mărunte, dar avem și livezi tinere, de diverse soiuri, care arată bine. Ne vor ajuta să ne redresăm, în ciuda condițiilor climatice nefavorabile din acest an,” a declarat el. În prezent, întreprinderea depozitează merele în spații frigorifice și speră să găsească piețe de desfacere în Europa sau în alte regiuni.

Ana Zatușevschi, manager de Relații Publice la „Moldova Fruct”, a menționat că recolta din acest an este cu 14% mai mică decât în 2023, din cauza scăderii suprafețelor cultivate și a condițiilor meteorologice nefavorabile, precum seceta. Totuși, datorită livezilor superintensive, producătorii moldoveni reușesc să mențină aproape aceleași volume de mere ca în anul precedent. „Republica Moldova exportă mere în 50 de țări și ne dorim ca acest număr să crească. Între timp, producătorii noștri își consolidează pozițiile pe piețele nou descoperite”, a adăugat Zatușevschi.

De asemenea, ea a anunțat participarea Republicii Moldova la una dintre cele mai mari expoziții din Madrid, „Fruit Attraction”, care se va desfășura între 8 și 10 octombrie. La acest eveniment, producătorii moldoveni vor avea ocazia să-și prezinte merele, prunele și strugurii, consolidând astfel imaginea calității produselor locale și deschizând noi oportunități de export.

Festivalul Național al Mărului de la Soroca oferă o platformă pentru ca agricultorii să-și prezinte produsele și să exploreze noi piețe, chiar și în fața provocărilor cauzate de recolta redusă.

Reportaj video realizat în cadrul proiectului Jurnaliștii Civici, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.

Reporter: Ecaterina Muntean

Articolul precedentCe să pui în gemul de mere pentru un plus de savoare.
Articolul următorMaratonul 2024 – o provocare sportivă în premieră pentru drochienii de toate vârstele / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.