Colegiul Tehnic Agricol din Soroca va primi în dotare stație meteo, senzori de umiditate și alte echipamente moderne pentru digitalizarea agriculturii / VIDEO

0
247

Trei instituții de învățământ agricol din Moldova vor fi digitalizate, beneficiind de cele mai recente soluții tehnologice în agricultură. Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și Colegiul Agrar-Tehnic M.V. Frunze din Tiraspol vor implementa soluții digitale pe o suprafață totală de 196 de hectare, incluzând vii, livezi și culturi de câmp.

Acest progres este posibil datorită companiei Euroalun și soluțiilor tehnologice furnizate de iFarms, cu sprijinul Guvernului Elveției prin Proiectul OPTIM, implementat de Helvetas Moldova.

Ce aduc noile soluții digitale?

Utilizatorii aplicației au posibilitatea să înregistreze câmpurile, activitățile, flota de utilaje, construcțiile aferente, notițe și alte date importante, având acces la imagini din satelit, registrul PUF utilizate în UE, dar și un chat de asistență.

În cazul unei probleme, pot fi încărcate poze pentru identificarea unor boli sau probleme specifice – gratuit, modulul boli și dăunători fiind mereu la îndemână, iar informațiile cum ar fi analizele de sol, certificările reviziile tehnice și asigurări la fel pot fi stocate. Toate acestea fiind gratuite pentru utilizatori pentru totdeauna.

Experiența și problemele pot fi împărtășite cu agronomi, contabili sau tehnicieni care vor oferi suport. În câmp, tinerii vor putea monitoriza în regim real starea culturilor, datorită:

  • Stației meteorologice, cu modulul de monitorizare a vremii, oferă informații precise despre precipitații, temperatură, umiditate și viteză a vântului, facilitând optimizarea irigării și protecției culturilor.
  • Senzorilor de umiditate a frunzelor, conectat la modulul pentru boli, detectează stresul hidric și primele semne de boli foliare, ceea ce permite fermierilor să intervină prompt pentru a proteja culturile.
  • Senzorilor de umiditate a solului, sunt plasați la diferite adâncimi în sol și detectează conținutul de apă din jurul lor prin măsurarea modificărilor capacității electrice sau a rezistenței solului. Aceste date sunt transmise în timp real către un sistem centralizat sau o aplicație mobilă, unde fermierii pot monitoriza constant starea solului.
  • Capcanelor digitale pentru insecte, conectate la modulul de monitorizare a dăunătorilor, oferă date în timp real despre populațiile de insecte dăunătoare, permițând intervenții precise și eficiente.
  • Modulul de alerte trimite notificări în caz de condiții meteorologice extreme sau în cazul apariției bolilor și dăunătorilor, permițând fermierilor să acționeze rapid pentru a proteja culturile.

Aplicația mai dispune de: Modul de irigare, Monitorizare automată și prognoză insecte, Finanțe, Managementul operațiunilor, Planificarea culturilor și buget, Hartă de prescripție și analiză fișiere, Telemetrie și satelit PRO, Raport avansat și Multifarm.

Reportaj video realizat în cadrul proiectului Jurnaliștii Civici, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.

Reporter: Mihaela Melnic


Articolul precedentSpectacol excepțional la Florești despre iubire, suferință și redescoperirea de sine /GALERIE FOTO
Articolul următor„Iubește-te”: Spectacolul care a răvășit sufletul floreștenilor / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.