Nu trebuie să ne temem de vârstă. Știința a dovedit că poți fi sănătos, fericit și activ chiar și la pensie. Iar noi vom încerca să demontăm 8 mituri despre îmbătrânire. De la dureri articulare și fragilitatea oaselor, până la mitul că înaintarea în vârstă aduce inevitabil scăderea libidoului sau a creativității, vom arăta că vârsta nu este un impediment pentru a trăi o viață activă și satisfăcătoare.
Durerile articulare sunt inevitabile
Problemele articulare pot fi evitate dacă nu ignorăm activitatea fizică. Oamenii de știință australieni au studiat femei cu vârste cuprinse între 40 și 67 de ani și au descoperit că acelea dintre ele care făceau exerciții fizice cel puțin 20 de minute de două ori pe săptămână și-au păstrat mai bine țesutul cartilaginos. Prin urmare, activitatea moderată este o prevenire eficientă a artritei.
Oasele devin fragile
Osteoporoza este frecventă la vârstnici, dar nu atât de des întâlnită pe cât se crede. În urma examinării femeilor de peste 100 de ani, s-a constatat că doar 56% dintre ele aveau acest diagnostic, iar boala a început să se manifeste în medie la 87 de ani. Aceste date sunt optimiste, având în vedere că aceste femei au crescut într-o perioadă în care se știa puțin despre diete și exerciții care întăresc oasele.
Libidoul dispare
Scăderea dorinței sexuale este un factor ce poate fi prevenit, la fel ca hipertensiunea, bolile de inimă, diabetul și depresia. Este suficient să te menții în formă fizică bună, de exemplu, mergând la sală de câteva ori pe săptămână.
Conform medicilor, dorința sexuală nu scade de obicei până la vârsta de 75 de ani. Cercetătorii Institutului de Îmbătrânire Succesivă din New Jersey au chestionat persoane de peste 60 de ani și au descoperit că 60% dintre ele au avut contacte fizice regulate în ultimul an. Pentru ceilalți, obstacolul a fost lipsa unui partener, nu a dorinței.
Genele determină cum vei îmbătrâni
Felul în care se vor manifesta genele tale pe parcursul vieții este influențat în mare măsură de substanțele chimice, stres, alimentație și frecvența exercițiilor fizice. Modul în care vei îmbătrâni depinde de tine.
Creativitatea dispare odată cu vârsta
Nu există dovezi că creativitatea scade odată cu vârsta. De fapt, activitățile creative în perioada maturității au un impact pozitiv asupra calității vieții. Un studiu realizat de Universitatea George Washington a arătat că persoanele în vârstă care s-au alăturat unui cor au avut indicatori de sănătate mai buni decât cei care nu și-au realizat potențialul creativ. Membrii corului au consumat mai puține medicamente, s-au simțit mai puțin singuri și au avut o viziune mai optimistă asupra lumii.
Creierul încetează să se dezvolte
Cercetările arată că creierul continuă să formeze noi conexiuni neuronale și să le întărească pe cele existente pe tot parcursul vieții – atâta timp cât îi oferiți provocări de rezolvat. Așadar, nu neglijați antrenamentul acestui organ important.
Creierul se micșorează odată cu vârsta
Cercetările din anii 2000 au arătat că hipocampul – partea creierului responsabilă pentru memorie – era mai mic la persoanele în vârstă decât la tineri. Cu toate acestea, mai târziu s-a demonstrat că dimensiunea creierului este influențată de stresul cronic, nu de vârstă. La scanarea creierului persoanelor cu vârste între 18 și 25 de ani, s-a constatat că 25% dintre aceștia aveau un hipocamp de dimensiuni similare cu cei din grupul de 60-75 de ani.
Persoanele în vârstă sunt mereu capricioase și nefericite
Cercetătorii din Germania au intervievat 40 de centenari și au descoperit că, în ciuda problemelor fizice și psihice semnificative, 71% dintre ei erau fericiți. Respondenții au spus că sunt la fel de mulțumiți de viață ca și în anii anteriori. Așadar, o atitudine pozitivă față de sine și de lume trebuie cultivată încă din tinerețe.