Pagina Stop EU Moldova, creată pe Facebook pe 24 iunie, un canal de Telegram și unul de TikTok cu același nume, publică în fiecare zi postări cu video și infografice referitoare la Uniunea Europeană, îndemnând oamenii să nu susțină aderarea Republicii Moldova la această structură și să voteze „NU” la referendumul din 20 octombrie. În videourile plasate apar frecvent Ilan Șor și reprezentanți ai blocului politic Victorie, condus de oligarhul fugar. Marea majoritate conțin falsuri și/sau manipulări despre relațiile R. Moldova cu NATO, viitorul exportului de vinuri sau drepturile minorităților.
Falsuri și manipulări, concentrate pe o pagină de Facebook, un canal de Telegram și unul de TikTok, create recent
Potrivit creatorilor paginilor, conținutul Stop EU Moldova este îndreptat împotriva ideii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. „Moldovenii sunt nimeni în UE. UE înseamnă prețuri mari la gaze, proteste ale agricultorilor, lipsa locurilor de muncă, LGBT. Pentru intrare vom plăti cu identitatea noastră”, se arată în descrierea celor două pagini. Textul este manipulativ, or Uniunea Europeană se bucură, per ansamblu, de unul dintre cele mai înalte niveluri economice și de trai din lume, iar unul dintre obiectivele sale este „să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale”.
Astfel de afirmații false au fost propagate activ în ultima perioadă de Ilan Șor, reprezentanții blocului Victorie și surse media afiliate acestora (tarife la gaz și energie electrică, agricultori, locuri de muncă și LGBT).
FALS: Uniunea Europeană nu are nevoie de vinul nostru
„Vinificatorii din Moldova își varsă produsele în canalizare – Uniunea Europeană nu are nevoie de vinul nostru”. Acest mesaj este transmis în numeroase postări (aici, aici, aici și aici), sugerându-se că integrarea în UE va afecta vinificatorii. Fără să se prezinte dovezi că cineva într-adevăr aruncă vinul și fără ca vreun vinificator să fie intervievat la subiect, această narațiune este repetată intens, deși este un fals care a fost dezmințit periodic. Ultimele date statistice publicate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării arată că în anul 2023 aproape jumătate din exportul de vinuri din Moldova – 45%, a ajuns în țările Uniunii Europene. 26% – în CSI și alte 24% în alte state.
FALS: Moldova este obligată să participe la acțiunile militare ale NATO
„Moldova a semnat un acord militar cu UE. Cei din PAS susțin că acest lucru va spori capacitatea noastră de apărare. Dar de fapt, țara este acum obligată să participe la acțiunile militare ale NATO”, anunță o postare din 25 iulie. În textul postării și în videoul care o însoțește se spune că asta ar prevedea Acordul de parteneriat în domeniul apărării semnat de premierul Dorin Recean și comisarul european pentru afaceri externe Joseph Borrell la 21 mai 2024 la Bruxelles. Afirmația este un fals. Acordul nu conține nici o mențiune despre NATO sau participări la acțiunile militare ale acestei alianțe. Singura prevedere referitoare exerciții militare comune se conține în articolul 10 al acordului, „Misiunile și operațiunile PSAC (Politica de securitate și apărare comună) ale UE: „Moldova își va continua participarea la misiunile și operațiunile PSAC ale UE. UE și Moldova vor continua să dezvolte și să consolideze forțele și capacitățile militare ale Moldovei, inclusiv în vederea consolidării participării la misiunile și operațiunile militare PSAC ale UE”.
FALS: NATO introduce activ trupe în țara noastră
Într-o altă postare, din 27 iulie, se anunță că NATO „introduce activ trupele sale în țara noastră”. Și acesta este un fals. Republica Moldova este stat neutru prin Constituție, ceea ce înseamnă că nu poate face parte din alianțe militare, însă a stabilit relații de colaborare cu NATO în 1992, scopul principal fiind sprijinul pentru reformarea și modernizarea structurilor de apărare ale țării.
În 2022 Guvernul a aprobat Planul individual de acțiuni al parteneriatului Republica Moldova – NATO pentru anii 2022-2023, care prevede o serie de acțiuni de realizat în diferite domenii pentru a fortifica sectorul de apărare al R. Moldova. Planul nu conține nici o prevedere care ar permite introducerea în țară a tehnicii militare sau a trupelor NATO.
Impunerea de a participa la exerciții militare ale NATO sau introducerea trupelor NATO în R. Moldova sunt falsuri care fac parte din narațiunea falsă de bază a propagandei Kremlinului, precum că R. Moldova este atrasă în război, încălcându-se neutralitatea acesteia. Portalul nostrum a dezmințite de nenumărate ori falsuri și manipulări la aceste subiecte (exemple aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici).
FALS: „Moldova fără grădinițe. 75% din grădinițele din țară s-au închis”
Într-o postare din 22 iulie, oamenii sunt întrebați: „Și copiii trebuie să sufere din cauza lui (Maia – n. r.) Sandu?”, iar într-un infografic alăturat se arată, cu litere mari, mesajul: „Moldova fără grădinițe. 75% la sută din grădinițele din țară s-au închis”. Doar în partea de jos, cu litere mai mici, se menționează că s-au închis „în timpul verii, pe o perioadă de 15-40 de zile”. Informativ, postarea nu conține nici o noutate, întrucât aceste cifre au fost anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, însă prezentate distorsionat, încât se ajunge la fals – Moldova rămâne fără grădinițe. Mesajul face parte din narațiunea veche prin care președintei Maiei Sandu îi este atribuită responsabilitatea pentru reducerea numărului de școli și grădinițe. Acest fals a fost dezmințit de Stopfals.md aici, aici și aici.
Un acord de cooperare UNICEF – Ministerul Justiției, prezentat drept pledoarie pentru LGBT
Într-o postare din 7 iulie se anunță că Ministerul Justiției și UNICEF Moldova, „cei care fac lobby pentru justiția juvenilă și căsătoriile între persoane de același sex”, au semnat un acord de cooperare. „Scopul final este de a stabili copiii în familii fără copii (a se citi homosexuale)?”.
Cele două entități au semnat într-adevăr un acord de cooperare, dar nu în ianuarie 2024, ci în luna mai 2024, iar obiectul acordului este îmbunătățirea serviciilor destinate copiii victime sau martori ai infracțiunilor, copiilor din detenție și celor în conflict cu legea, fără nici o referire la drepturile minorităților sexuale. De asemenea, nici Ministerul Justiției, și nici UNICEF Moldova nu au făcut vreodată predoarie pentru „căsătoriile între persoane de același sex”, așa cum se spune în postare, și nu au fixat acest scop în documentele instituționale. O informație ordinară referitoare la activitățile din domeniul protecției copilului a fost prezentată astfel distorsionat, ca să se încadreze în narațiunea de dezinformare potrivit căreia UE și actuala guvernare compromit viitorul copiilor prin distrugerea valorilor tradiționale. Ultimul articol scris de Stopfals.md la acest subiect poate fi citit aici.
Politicieni și surse afiliate lui Șor, conectate la campania de dezinformare
Toate falsurile prezente pe pagina Stop EU Moldova sunt de fapt reluări ale mesajelor vechi, care au intrat în topurile falsurilor întocmite periodic de Stopfals.md. De obicei, propagatorii sunt canalele de dezinformare și membrii sau simpatizanții formațiunilor politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară” și care se ascunde la Moscova de justiția din Moldova.
Așadar, postările Stop EU Moldova sunt distribuite adesea de entități vizate de mai multe ori în articolele Stopfals.md. Bunăoară, falsul potrivit căruia vinificatorii „își varsă produsele în canalizare” a fost distribuit de deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, iar falsul că NATO „introduce activ trupele sale în țara noastră” a fost distribuit de câteva conturi de Facebook și de canalul de Telegram Молдавский Vагон. Falsul despre închiderea grădinițelor a fost distribuit, la fel, de surse și politicieni afiliați lui Șor: deputații Nesterovschi, Lozovan, blocul Victorie, partidul Renaștere și canalul de Telegram „Первый в Молдове” Новости.
Viorica Zaharia,
Stopfals.md