Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost marcată printr-o campanie de informare desfășurată în sala mare a Consiliului Raional Drochia. Activitatea a avut loc sub sloganul anului 2024, „Nici un copil să nu fie lăsat în urmă în lupta împotriva traficului de ființe umane”.
Evenimentul s-a desfășurat la solicitarea Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane. Prezenți la activitate au fost: membrii Comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane, primarii unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi din raion; reprezentanții Inspectoratului de poliție Drochia; Structurii teritoriale de asistență socială Drochia, specialiști cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii Traficului de Ființe Umane, de nivel II.
Igor Jidraș, vicepreședinte al raionului și președinte al Comisiei Teritoriale Drochia pentru combaterea TFU a venit cu un mesaj de lansare și informare privind mandatul comisiei și importanța colaborării cu instituțiile locale (de stat și ONG-uri) în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane.
Cu mesaje elocvente în elucidarea situației actuale la acest subiect au venit invitații la întâlnire: Anatolii Popovici, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, MAI; Diana Donoagă, coordonator Program Protecție, Misiunea Organizației Internaționale Pentru Migrație în Moldova; Valentina Seuța, Centrul Asistență si Protecție Chișinău; Gabriela Cumpătă, șefa Structurii Teritoriale Asistenta Sociala Drochia.
Evenimentul a fost moderat de Ecaterina Berejan, consultant, Organizația Internațională Pentru Migrație Pentru Cancelaria de Stat. În cadrul întâlnirii au fost oferite participanților materiale informative, broșuri și pliante despre reguli de siguranță pentru copii și adolescenți, îndrumar pentru părinți, ghid pentru femei și fete, contacte ale serviciilor de asistență și protecție și alte materiale utile în prevenirea și combaterea TFU, iar banerele informaționale și două figurine invizibile din cadrul Expoziției Figurinelor „Invizibili printre noi” vor rămâne expuse timp de două săptămâni în teritoriu.
Scopul expoziției este de a informa societatea cu privire la riscurile și consecințele fenomenului TFU, cu accent pe anumite grupuri de persoane: copii orfani și rămași fără ocrotire părintească; tineri, în special absolvenți ai instituțiilor rezidențiale; victimele violenței în familie; persoane cu dizabilități; persoane vârstnice, etc.
Traficul de persoane rămâne a fi o problemă globală și reprezintă una din cele mai grave infracțiuni din lume, care afectează viața a milioane de oameni și le lezează demnitatea. În conformitate cu Raportul privind traficul de persoane 2024, Guvernul Republicii Moldova nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane
(TFU), dar depune eforturi semnificative în acest sens, a demonstrat eforturi generale în creștere, comparativ cu perioada de raportare anterioară. Acest Raport indică statelor progrese înregistrate, dar mai mult atrage atenția la problemele existente, înaintând și Recomandările de rigoare în vederea consolidării răspunsului Guvernelor pe acest domeniu. Printre recomandări se regăsește: „Identificarea în mod pro activ a victimelor, în special în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii”. De aici a venit inițiativa autorităților de a acționa promt, pentru a realiza măsuri de prevenire sub sloganul Zilei Internaționale Anti-Trafic „Nici un copil să nu fie lăsat în urmă în lupta împotriva traficului de ființe umane”.
La nivelul APL, Secretariatul Permanent (SP) al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane (CN CTFU) colaborează direct cu Comisiile Teritorial pentru Combaterea TFU și monotorizează evoluția implementării politicilor naționale.
Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane reprezintă un prilej în plus de a îndemna autoritățile din toate țările la măsuri active, pentru a diminua această infracțiune, prin descoperirea traficanților, prin protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și a bărbaților împotriva exploatării, precum și prin protejarea și reabilitarea victimelor.
Resurse utile pentru a raporta cazurile de trafic de persoane sau pentru a solicita ajutor:
AO Centrul Internațional „La Strada”: Linia telefonică pentru migrație sigură și anti-trafic 080077777 pentru apeluri pe teritoriul Republicii Moldova și +373 22 23 33 09 pentru apeluri peste hotare.
AO „Interacțiune” (Regiunea Transnistreană): Linia fierbinte privind problemele migrației și prevenirea traficului de ființe umane în regiunea Transnistreană 0800 88888 pentru apeluri pe teritoriul Republicii Moldova și +373 533 86 030 pentru apeluri din afara țării.
Centrul pentru combaterea traficului de persoane: Linia telefonică de urgență/Linia fierbinte: tel. 022 254 998, mob. 067 407 614
Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru copii – Telefonul Copilului 116111: asigură protecţia copiilor împotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor lor, prin oferirea consilierii psihologice și a suportului în situații de criză.
Delia DUMITRESCU