FALS: În funcția de ambasador vor putea fi numite persoane care nu au cetățenia R. Moldova

0
62

Câteva site-uri și canale de Telegram au anunțat că persoane străine, care nu au cetățenia Republicii Moldova, sau chiar oameni fără vreo cetățenie, vor putea fi numite în funcția de ambasador al Republicii Moldova peste hotare, referindu-se la noile modificări la Legea privind serviciul diplomatic, aflate în examinare în Parlament. Afirmația este falsă. Condiția obligatorie ca persoanele angajate în serviciul diplomatic să dețină cetățenia R. Moldova rămâne obligatorie prin lege. Noutatea introdusă de Parlament este că ambasadori într-o țară vor putea fi numite și persoane care își au sediul la Chișinău, fără ca în acea țară să fie instituită o misiune diplomatică distinctă.

Canalele de Telegram Гении Карпат și Moldova Security Platform au scris că pe agenda ședinței plenare din 18 iulie 2024 a Parlamentului există un proiect de modificare a Legii din 2002 cu privire la serviciul diplomatic. Documentul prevede includerea sintagmei: „Din rândul funcționarilor publici și persoanelor cu funcții de demnitate publică în funcții diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene poate fi numit, în condițiile art. 10, alin. (6), Ambasador extraordinar și plenipotențiar nerezident al Republicii Moldova acreditat într-un stat străin sau pe lângă o organizație internațională cu sediul la Chișinău”. Noțiunea de „nerezident” a fost explicată de autoriii canalelor drept „cetățean străin, persoană fără cetățenie, precum și persoane juridice și fizice ale unei țări, care au cetățenia acelei țări și loc de trai permanent peste hotare și care se află temporar în acea țară” (în original: Нерезиденты – иностранные граждане, лица без гражданства, а также юридические и физические лица данной страны, имеющие постоянное местожительство (местопребывание) за границей и находящиеся в данной стране временно). De aici au tras concluzia că în viitor, ambasadori ai Republicii Moldova vor putea fi numiți și cetățeni străini, iar asta confirmă politica de „distrugere a țării”, promovată de „Maia Sandu și curatorii ei externi”.

Afirmația că cetățeni străini vor putea fi numiți în funcția de ambasador al Republicii Moldova a fost preluată și răspândită rapid de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea, republicată de site-urile Enews și Edevomosti, precum și de canalele de Telegram Мамалыга и ТоканаМолдавия сегодня și „Первый в Молдове” Новости.

Ce a adoptat, de fapt, Parlamentul

La ședința din 18 iulie, Parlamentul a adoptat, în primă lectură, o inițiativă legislativă a șase deputați PAS de modificare a Legii privind serviciul diplomatic, inclusiv prevederea citată mai sus. Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, care a prezentat proiectul în plen, a menționat că această prevedere instituie „posibilitatea numirii unui ambasador plenar și plenipotențiar al Republicii Moldova cu sediul la Chișinău fără înființarea unei misiuni distincte în străinătate”.

În nota informativă la proiect se spune că acest fapt „va asigura reducerea substanțială a costurilor de aflare și ședere a unui ambasador rezident în statul de reședință, precum și întreținerea unui ambasade în acel stat”. „Mecanismul de implementare în privința statutului Ambasadorului nerezident urmează a fi stabilit de Guvern”, se mai spune în nota informativă.

Ministerul Afacerilor Externe, care a contribuit la elaborarea modificărilor, a anunțat că, după adoptarea în lectură finală a proiectului, se va institui „noțiunea de ambasador nerezident – numit din oficiu, fără reședință în statul de acreditare, optimizând astfel costurile de reprezentare în străinătate”.

Inițiativa legislativă nu conține nici o prevedere care ar anula prima condiție stabilită de lege pentru persoanele care acced în funcții diplomatice – să dețină cetățenia Republicii Moldova (art. 10, al. 1, lit. a).

Narațiune reluată – Moldova este condusă de străini

Adoptarea modificărilor la Legea cu privire la serviciul diplomatic a fost folosită drept prilej pentru a relua narațiunea de dezinformare potrivit căreia autoritățile Republicii Moldova permit străinilor să conducă țara. Portalul Stopfals.md a dezmințit anterior falsuri similare, ultimul articol la subiect vizând afirmațiile deputatului Vasile Bolea, unul dintre liderii blocului pro-rus „Victorie”, coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor.

Canalele de Telegram care au răspândit falsul, dar și cele două site-uri – Evedomosti.md și Enewsmd.online – sunt notorii pentru faptul că publică frecvent dezinformări, fiind vizate în materialele Stopfals.md. Evedomosti.md este noua denumire a portalului Vedomosti.mdpagină web a ziarului „Молдавские Ведомости”, care a fost blocată de autoritățile moldovenești în preajma alegerilor locale generale din toamna anului 2023 pe motiv că pot genera „tensiuni ori conflicte sociale”. Atunci, pentru a ocoli blocarea, portalul și-a schimbat denumirea în Evedomosti.md și continua să publice articole care ajung subiect al dezmințirilor. La fel, Enewsmd.online este denumirea schimbată a unui site blocat de autorități din același motiv în 2023 – Enews.md. Ambele figurează în lista site-urilor care publică des falsuri și dezinformări dezmințite de StopFals.md.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md


Articolul precedentÎn „Piața Libertății” din Soroca va avea loc Sfânta Liturghie de celebrare a icoanei Maicii Domnului „Cu trei mâini”
Articolul următorJudecătoarele Cristina Popa (Florești) și Corina Tăbăcaru (Drochia) au depus jurământul solemn
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.