Mănăstirea Japca din valea Nistrului / VIDEO

0
2557

Pe valea Nistrului se află mai multe mănăstiri vechi, iar una dintre cele mai frumoase este cea de la Japca, care nu și-a întrerupt activitatea spirituală de la începutul ctitoririi sale. La fel ca alte așezări monahale de pe malul fluviului, Mănăstirea Japca își are începuturile în stâncile ce se ridică semeț deasupra Nistrului.

După ce viața monahală a coborât la poalele stâncii, unde pe lângă biserica de vară cu hramul „Înălțarea Domnului” s-a tot dezvoltat totul în jurul ei. Perioada românească a fost una înfloritoare pentru Mănăstirea Japca.

Mănăstirea de la Japca a rezistat chiar și în fața mașinăriei sovietice, care după ocuparea Basarabiei a închis majoritatea mănăstirilor și bisericilor. Au făcut tot posibilul să facă viața comunității monahale de aici insuportabilă, mărind impozitele și recurgând la diverse acțiuni subversive, dar maicile nu au cedat. Dar mănăstirea nu a fost închisă, ci a continuat să activeze în ciuda la toți cei care i-au pus gând rău.

Pe lângă comunitatea de maici care-și fac ascultarea cu smerenie, sunt și creștini care vin aici periodic pentru a le da o mână de ajutor. Când veniți la Mănăstirea Japca nu vă limitați să vizitați doar complexul monahal de la poalele stâncilor, dar vă recomandăm să urcați și până la schitul rupestru. Totul aici pare că stă pe loc și doar apa izvoarelor din preajmă sunt dovadă că timpul nu s-a oprit.

De pe stâncile din preajmă Mănăstirea Japca se vede ca în palmă, și de sus se înțelege cel mai bine de ce înaintașii noștri au ales anume acest loc pentru rugăciune.

Acest reportaj este realizat de redacția ”Observatorul de Nord” în parteneriat cu Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca, cu suportul Guvernului Elveției.

Articolul precedentLa Drochia a avut loc vernisarea expoziției de fotografie „Culori în mișcare”
Articolul următorMotivul pentru care o pisică evită să te privească în ochi
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.