20 cele mai interesante curiozități despre pielea umană

0
336
Foto: https://pixabay.com

Vă propunem 20 cele mai interesante curiozități despre pielea umană:

  1. Datorită stratului de grăsime subcutanată, pielea noastră nu este doar cel mai mare, ci și cel mai greu organ al corpului uman. Fără acest strat, pielea ar cântări doar aproximativ trei kilograme, dar cu el poate ajunge până la 20 de kg.
  2. Un produs de îngrijire a pielii poate ajunge în sânge în doar 26 de secunde. Totul este absorbit rapid.
  3. Dacă am întinde toată pielea umană, suprafața acesteia ar fi de aproximativ doi metri pătrați. Cu toate acestea, nu este cel mai mare organ – de exemplu, plămânii umani desfășurați ar fi mult mai mari.
  4. În fiecare minut, aproximativ patruzeci de mii de celule moarte cad de pe pielea unui adult mediu. Acesta este un proces normal și natural.
  5. Majoritatea prafului din orice casă este formată din particule moarte de piele umană.
  6. Glandele sudoripare din piele reglează temperatura corpului. Interesant este că cele mai multe glande sudoripare se află pe tălpi, palme și frunte, nu în axile.
  7. Genetica joacă un rol în acest sens. De exemplu, africanii și europenii indigeni au în medie mai multe glande sudoripare decât popoarele indigene din Asia.
  8. Dintre toate organele corpului uman, pielea este cea mai grea. În medie, reprezintă aproximativ 16% din masa noastră totală.
  9. Celulele pielii unui adult se reînnoiesc complet în 26-30 de zile, iar la nou-născuți, acest proces durează doar trei zile.
  10. Cea mai subțire piele se găsește pe pleoape, având o grosime de zecimi de milimetru. Cea mai groasă piele este pe tălpi, unde la unele persoane pe călcâie poate ajunge până la 0,5 cm grosime.
  11. Sebumul, grăsimea produsă de piele, nu este deloc un lucru rău, cum cred cei cu pielea grasă. Acționează ca o cremă naturală, protejând pielea și combatând răspândirea bacteriilor .
  12. Singurele părți ale corpului uman care nu transpiră niciodată sunt baza unghiilor, buzele, timpanul și vârful penisului.
  13. Într-o zi călduroasă, puteți pierde până la 13 litri de lichid prin transpirație. În astfel de condiții, este important să beți multă apă, deoarece deshidratarea poate fi dăunătoare și chiar periculoasă pentru organism.
  14. Greutatea totală a tuturor particulelor de piele pe care un om le pierde pe parcursul vieții este de 16-18 kg.
  15. Pielea se reînnoiește complet de aproximativ o mie de ori pe parcursul vieții unui om.
  16. Glandele sebacee secretă până la 20 de grame de sebum pe zi, care se amestecă cu transpirația și creează o peliculă protectoare.
  17. Aproximativ 70% din masa unei pieli sănătoase este apă. De aceea, produsele hidratante sunt atât de populare.
  18. Când ne spălăm, eliminăm de fiecare dată sebumul de pe suprafața pielii. De aceea, spălarea este necesară, dar nu la fiecare jumătate de oră sau oră.
  19. Pistruii pe piele indică un nivel scăzut de melanină în organism, ceea ce face pielea extrem de vulnerabilă la ultraviolete. Interesant este că, odată cu vârsta, pistruii dispar la mulți oameni.
  20. Aproximativ 1 din 20.000 de oameni sunt albinoșii. Astfel de oameni au puțină sau deloc melanină în piele și în păr. Pielea și părul albinos sunt orbitor de albe, iar ochii lor sunt roșii. Interesant este că albinoșii se găsesc cel mai adesea în rândul popoarelor cu pielea foarte închisă la culoare. Cel mai mare număr de albinoși pe cap de locuitor este în Tanzania, unde concentrația de albinoși este de 1: 1.400.

 

 

Articolul precedentO profesoară din străinătate a călătorit în toate țările: Câți dintre pedagogii noștri ar putea face la fel?
Articolul următorVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru luni, 20 mai 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.