Natalia Purici: „La sat, un medic de familie este mai mult decât un medic” / VIDEO

0
372

Un medic la sat este mai mult decât un medic. Este și psiholog, deoarece de multe ori oamenii care se adresează au nevoie și de sprijin emoțional și moral. Este persoana la care pacienții bat zilnic în ușă cu întrebările și îngrijorările lor.

Natalia Purici are o experiență de peste 30 de ani în domeniu, dar în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate Bădiceni, doar de 3 ani. Totuși, în acest răstimp scurt, a reușit să câștige încrederea locuitorilor satului nu doar prin profesionalism, ci și prin cumsecădenie, grijă și empatie față de oameni.

În ziua când am ajuns la Bădiceni, în holul Centrului de Sănătate am întâlnit mai multe femei. Deloc sfioase, femeile au intrat ușor în vorbă și în adresa medicilor de familie am auzit doar cuvinte de laudă. Unele, chiar cu lacrimi în ochi, au povestit despre cât de mult le ajută și sprijină medicii și asistentele medicale.

„Lucrăm în regim normal și desigur că lumea se adresează cu diferite feluri de probleme, pentru că noi suntem, cum ei spun, policlinică. Cele mai frecvente afecțiuni sunt tensiunea arterială și diabetul zaharat, pacienții beneficiind de preparate compensate. În ultima perioadă, au crescut adresările pentru dureri de oase, de picioare, osteoporoze și gonartroze. Natalitatea înregistrează un declin îngrijorător, scăzând de la 20 de copii născuți în 2020, la 19 în 2022 și 18 în 2023. Totuși, este de remarcat absența mortalității infantile și materne în această perioadă”, ne-a spus doamna Natalia Purici, medic șef la Centrul de Sănătate Bădiceni.

Pacienții apreciază foarte mult serviciile oferite la Centrul de Sănătate Bădiceni. „Sunt aici când am probleme de sănătate. Mă adresez medicilor, se comportă foarte frumos. Efectiv și cu copiii dacă avem nevoie, la fel ne adresăm, ne acordă ajutor, ne dau sfaturi. Este un colectiv unit, deștept și lucrativ. Familiile cu copii nou-născuți, am avea foarte mult nevoie de o farmacie, chiar și pentru bătrâni”, ne-a spus o pacientă.

O altă pacientă a adăugat: „Sunt cu tensiune și în fiecare lună eu vin după medicamente. Medicul mă controlează, îmi măsoară tensiunea, surorile medicale sunt foarte amabile, primim injecții și picurători când avem nevoie. Noi suntem mulțumiți de lucrătoarele medicale, de medicii din sat, le stimăm și ele ne stimează.”

Articolul precedentCâte tone de aur au plătit Moldova și Muntenia ca haraci Imperiului Otoman
Articolul următorO profesoară din străinătate a călătorit în toate țările: Câți dintre pedagogii noștri ar putea face la fel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.