Ambuteiajele sunt la ordinea zilei în orașul Soroca, în special în prima parte a acesteia. Astăzi am surprins în câteva imagini un ambuteiaj care s-a format pe str. Independenței, lângă Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca, care s-a dispersat după câteva minute de așteptare.
În perioada estivală, o parte din cetățenii aflați peste hotare revin acasă, iar fluxul de automobile se mărește de aproximativ două ori. Șoferii spun că cel mai greu de circulat cu mașina în centrul orașului este în jurul orei 11.00 – 12.00. Potrivit lor, circulația este anevoioasă și în zona pieței centrale.
“Este greu de circulat spre amiază. Sunt foarte multe mașini. Cred că în privința ambuteiajelor persoanele aflate la conducere știu care ar fi rezolvarea, doar că se compromit. Au spus că se va face pe str. Independenței două linii și se vor înlătura parcările, dar vedem că nu se țin de cuvânt. În zona pieței la fiecare minut trebuie să dai voie unui om să traverseze strada, căci este pieton. Cred că dacă se va instala un semafor, se va rezolva problema”, ne-a comunicat Aurel Țurcan, șofer pe ruta 2/4.
Un alt conducător auto care și-a parcat mașina lângă liceul “A. S. Pușkin” ne-a spus că în alte orașe mai mari, ambuteiajele sunt o adevărată problemă, pe când la noi este nevoie doar de puțină răbdare din partea șoferilor, dar și a pietonilor. Pe de altă parte, Ion ne-a spus că în Soroca există problema ambuteiajelor care țin șoferii pe loc preț de câteva minute. “Nu am zice nimic, dacă nu am cheltui benzină fără rost. Pe lângă aceasta, timp și efort”, spune cetățeanul.
“Cel mai greu se circulă pe str. Independenței, mai ales în perioada sărbătorilor, inclusiv după masă”, ne mărturisește un taximetrist.
Semaforul de pe str. Independenței, amplasat lângă liceul “A. S. Pușkin” nu va funcționa până la începutul anului școlar. Potrivit lui Sergiu Lozan, “la moment nu este necesar ca semaforul să funcționeze”.
Referință la strada dată a făcut și domnul Tudor, un alt șofer, locuitor al orașului Soroca. “Înainte se circula mai ușor. Pe o stradă toți se îndreptau într-o direcție, iar pe alta, în sens opus. Acum este mai complicat de șofat”.
Creșterea numărului de participanți în trafic, dar și a șoferilor care nu respectă regulile de circulație rutieră sunt doar câteva din cauzele care determină formarea ambuteiajelor, potrivit lui Sergiu Lozan, angajat în cadrul Serviciului de supraveghere tehnică și accidente rutiere. O altă cauză ar fi graba șoferilor, care de cele mai dese ori poate duce la provocarea unor incidente în timpul șofatului.
“Trecerea neregulamentară a străzii de către pietoni, oprirea microbuselor de pe rute în locuri nestabilite îngreunează circulația în oraș. Au fost duse convorbiri cu șoferii și administratorii întreprinderilor care prestează servicii în transportul public și au fost atenționați să nu admită astfel de încălcări. În alt caz, vor răspunde conform legii.”, comunică domnul Lozan.
De asemenea, specialistul explică blocarea temporară a circulației rutiere prin faptul că în luna august o mare parte din cetățeni sunt în vacanță și revin la locul de baștină.
Contactat de către Observatorul de Nord, Alexei Patrașcu, șeful Secției înverzire și amenajare, ne-a declarat că nu cunoaște un astfel de ziar și nu am reușit să-i adresăm câteva întrebări, deoarece convorbirea a fost întreruptă.
În raionul Soroca sunt înregistrate circa 81 000 de mijloace de transport. În luna august fluxul de automobile este de două ori mai mare.
Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.