Grigore Ciobanu: Filmul „Vasilcău – plai de dor”, un izvor de cunoștințe pentru săteni

0
301

Recent a fost lansată schița documentară “Vasilcău – plai de dor”, realizată de jurnalistul Vadim Șterbate. La acest proiect s-a lucrat timp de aproape 2 ani, surprinzând viața satului în cele 4 anotimpuri ale sale. Odată ce a fost făcut public, filmul a adunat o mulțime de reacții din partea localnicilor.

Grigore Ciobanu:

La orice vârstă și în clipele de răgaz, fiecare om își perindă fragmentele din filmul vieții sale. Amintirile te duc hăt departe, încă din copilăria fragedă până în prezent. Perindând acest film, faci o analiză a vieții, unde a fost bine, unde a fost rău, unde s-a reușit, unde s-a dat eșec.

La o întâlnire de suflet, povestești și altora fragmente din acest film. Cei mai buni ascultători sunt nepoții și strănepoții, cei care sunt departe de generația buneilor. Ei savurează cu nesaț istoria nescrisă a vieții celor mai în vârstă, iau din experiența vieții lor tot ce e mai bun.

Cât de mult ai de spus în filmul vieții unui om, dar  mite a unei comunități de oameni, a unei localități! Așa cum majoritatea dintre noi nu avem povestea vieții în formă scrisă sau filmată, așa și majoritatea localităților nu au povestea vieții lor, decât în formă orală rămasă în memoria locuitorilor și unor documente de arhivă, care nu sunt disponibile pentru toți.

Vadim Șterbate, un profesionist în arta filmării și regizării, a perindat povestea vieții satului nostru în filmul „Vasilcău – plai de dor” (schiță documentară) de la prima pomenire documentară până în zilele noastre, pentru ce îi mulțumim din plin. Filmul este și va fi mereu o perlă, un izvor de cunoștințe pentru săteni, cât și pentru cei plecați de la baștină prin lumea largă.

Noi ne mândrim cu strămoșii noștri, fiind călărași, au stat sute de ani strajă la hotarul țării noastre, Moldova, de la Soroca până la Vadul Rașcov. Noi ne mândrim că sătenii noștri, care au fost și sunt gospodari în toate, au știut și știu să crească pâine, fructe, legume, cât și să savureze din plăcerea cântecului, obiceiurilor și nu în ultimul rând cu credință în Dumnezeu.

Noi ne mândrim că satul are o istorie descrisă cu lux de amănunte în monografia „Vasilcău”, autori Ciobanu Tudor și Ciobanu Grigore, care a stat ca izvor documentar pentru acest film. Noi ne mândrim cu cei plecați din sat dar cu sufletul rămas la baștină, care își aduc aportul la dezvoltarea baștinei, printre care și sponsorii acestui film, frații Sîrghi Petru și Sîrghi Tudor.

Cine suntem noi o spune monumentul de la intrare în sat cu genericul „Credință, apă, pâine”. Toate acestea sunt redate în filmul numit mai sus „Vasilcău – plai de dor”. Acest film și filmul „Vasilcău, gură de rai”, precum și alte filme ca: „Sfințirea Bisericii cu hramul Cuvioasa Sf. Parascheva”, „Ziua satului Vasilcău la 550 ani” și multe altele sunt și vor fi pentru multe generații înainte mesagerii satului nostru „… Vasilcău păzit de Dumnezeu…” în lume.

Petru Sîrghi

Sincer privind filmul, parcă am tras o fugă până acasă. Eu sunt mulțumit că toți împreună am reușit să aducem acest film la bun sfârșit și să știți că meritul nu e doar al nostru. Să-i mulțumim d-lui Vadim Șterbate, care a venit cu ideea și cu o muncă colosală, d-lui primar Tudor Golub pentru organizarea filmărilor. Sunt de acord cu d-nul Grigore Ciobanu, acest film va fi o bijuterie a satului, de aceea vă mulțumesc pentru efortul depus împreună cu fiul dumneavoastră Tudor Ciobanu și tuturor instituțiilor: Primăria Vasilcău, Școlii, Grădiniței Prichindel, Căminului Cultural și consătenilor. Să ne păzească Dumnezeu de toate relele și să ne ajute în toate!!!

Ala Bucătaru

Vadim Șterbate, mulțumesc! Am privit cu drag cum a apărut postarea! Am revăzut multe persoane dragi mie. Locuri cu o încărcătură emoțională. Simt că aparțin acelor locuri. Mulțumesc tuturor care au depus efortul de a duce la bun sfârșit acest proiect de suflet, Vadim Șterbate, Tudor Golub, Grigore Ciobanu!

Daniela Burduja

Am plâns, este puțin spus… Atâta dor nemărginit și în același timp amintiri cu nemiluita. A trecut prin mine și mândrie și dragoste și mulțumire și o melancolie profundă. Mi-am văzut mahalaua, am văzut profesorii, educatori dragi care în mintea mea au rămas tineri, nani scumpi în suflet mereu și pur și simplu săteni care au rămas întipăriți în cap și nu îi va scoate nimeni niciodată.

La sigur va fi filmul preferat pe care o să-l privesc mai des ca pe “Один дома” pentru că este despre baștină, despre suflet și despre “Acasă”. Trist și dureros că la poartă nu mă mai așteaptă nimeni, din păcate, dar în același timp sunt nespus de bucuroasă că satul prosperă datorită oamenilor buni la suflet și creativi! Mulțumim enorm lui Petru Sirghi, Tudor Sirghi și familiilor voastre pentru acest film de nota 10 cu brio. Vasilcău, te iubesc.

Iuliana Solovei

Un regizor și scenarist adevărat, Vadim Șterbate ! Îmi place că v-ați dedicat cu atâta pasiune și calitate acestei schițe documentare. Sunteți un căutător de comori al Neamului Românesc! Baftă și realizări frumoase în continuare, Dle Șterbate! Aduc mulțumiri, pe această cale, familiilor Sirghi pentru aportul financiar acordat, fără de care această schiță nu ar fi fost înfăptuită. Sănătate!

Livia Coțaga

A fost o adevărată plăcere să privesc schița documentară despre satul meu natal, Vasilcău. Filmul a redat frumusețea și autenticitatea locului meu de baștină, acestea datorându-se în mare măsură oamenilor și istoriei conservate în timp. Prezentarea imaginii fidele a satului în toate cele 4 sezoane ale unui an a creat un efect de plenitudine. N-am putut să nu remarc munca din spatele acestei ecranizări și eforturile depuse. Sunt sigură că acest film documentar va fi urmărit cu mult interes de generațiile viitoare de vasilcăueni și valorificat odată cu trecerea timpului. Sunt recunoscătoare că anume satul meu a fost ales să fie prezentat într-o schiță documentară, întrucât este: “Mândru sat cu oameni pașnici, Blagoslovit de bunul Dumnezeu, Cu țărani cuminți și harnici, Sat frumos pe nume Vasilcău.”

Lenuta Rotaru

Un film frumos care m-a dus cu gândul la copilărie. Drumurile pe care alergam când mergeam vara, iarna, la bunici, mătuși, verișori. Amintiri care nu se șterg cu nimic. Eforturile depuse în crearea acestui film sunt și mulțumirile aduse de cei care au avut ocazia să cunoască locul, tradițiile SATULUI. Felicitări!

 Grigore Ciobanu

Amintim că filmul este al patrulea la număr după ce au fost realizate schite documentare despre Bădiceni, Șolcani, Rublenița. în prezent Vadim Șterbate lucrează la un film despre Visoca.


Articolul precedentFALS: Praful portocaliu nu provine din Sahara, ci este o otravă împrăștiată din avioane
Articolul următorZi de post negru: Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.