Sâmbăta lui Lazăr: Tradiții și obiceiuri înainte de Duminica Floriilor

0
791
sursa foto: wikipedia.org

Pe 27 aprilie 2024, creștinii ortodocși își amintesc minunea incredibilă — învierea de către Iisus Hristos a lui Lazăr, care fusese mort timp de patru zile. Mântuitorul a săvârșit minunea, stârnind furia fariseilor, nu doar din dragoste pentru prietenul său decedat și surorile acestuia, dar și pentru a arăta oamenilor că învierea în ziua Judecății de Apoi este o realitate.

Lazăr trăia în Betania și era fratele Marthei și al Mariei. Hristos îi vizita adesea. Cu puțin timp înainte de sărbătoarea Paștelui, Lazăr s-a îmbolnăvit grav, iar surorile lui, Marta și Maria, l-au anunțat pe Hristos. Iisus le-a răspuns: „Această boală nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu”.

Lazăr a murit, iar când Mântuitorul a venit în Betania, Marta L-a întâmpinat cu cuvintele: „Doamne! Dacă ai fi fost aici, nu ar fi murit fratele meu. Dar și acum știu: orice ai cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îți va da”, la care Hristos a răspuns: „Fratele tău va învia”.

Aproape de peștera unde Lazăr fusese deja înmormântat, pe lângă cele două surori, jelindu-l, se aflau și alți rude. Văzându-i întristați, Hristos a plâns. Apoi a poruncit să fie dat la o parte piatra care închidea intrarea în peșteră. Marta I-a amintit că Lazăr fusese înmormântat de patru zile și că trupul său miroase. Hristos s-a rugat și a strigat: „Lazăr, ieși afară!” Lazăr a ieșit din mormânt, înfășurat în pânzele funerare pe brațe și picioare.

Scriptura spune că mulți, văzând această minune, au crezut în Iisus Hristos, iar fariseii „de atunci au hotărât să-l ucidă”.

După învierea sa, Lazăr a mai trăit aproximativ 30 de ani. Conform tradiției, după Învierea lui Hristos, Lazăr, fiind persecutat, a părăsit Iudeea. S-a stabilit în Cipru și ulterior a devenit episcop.

În această zi se dau de pomană ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

Gospodinele pregătesc de Sâmbăta lui Lazăr plăcinte de post, din care împart şi vecinilor sau rudelor. Tradiţiile populare susţin că azi nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie.Totodată, în această zi se pomenesc cu colivă cei trecuți în neființă, or, Sâmbăta lui Lazăr se mai numește și ziua Moșilor de Florii.


Articolul precedentLa Soroca o femeie a fost nevoită să oprească, la trecerea pentru pietoni, ca să treacă un șofer grăbit / VIDEO
Articolul următorVIDEO: ”Trei culori şi-o singură iubire” în fotografiile cititorilor Observatorului de Nord

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.