Sute de fazani eliberați, înainte de sezonul de vânătoare

0
50

Peste 300 de fazani au fost eliberați recent pe teritoriul raionul Soroca. După ce trec perioada de aclimatizare, o parte urmează a fi vânați, odată cu deschiderea sezonului de vânătoare pentru fazani.

Sezonul de vânătoare se deschide în luna octombrie și durează până în ianuarie. Fazanii sunt eliberați în natură din luna iulie. Iurie Zabrian, membrul Asociației Vânătorilor și Pescarilor din raionul Soroca, ne-a comunicat că practica a devenit o tradiție care durează de vreo 10 ani. “În ultimul timp fazanii sunt de proveniență din Ungaria. Mai întâi, păsările trec o perioadă de acomodare în Talmaza, raionul Ștefan Vodă, apoi îi aducem în Soroca. Scopul este să se obișnuiască cu meleagurile noastre. Noi îi întreținem cu hrană și pază, până a fi vânați„ spune vânătorul.

Potrivit domnului Zabrian, o parte din fazani zboară în alte părți, în timp ce alții rămân pe loc. Pentru a-i menține într-o anumită zonă, ei continuă să fie hrăniți după eliberare. “Noi știm unde să-i căutăm. În luna octombrie păsărea este adultă, în toată frumusețea. Se vânează doar masculii. În mare parte, este vorba despre plăcerea de a vâna, decât de rezultat„.

Fazanii eliberați nu sunt destinați doar pentru vânătoare. Majoritatea din ei rămân la libertate și se înmulțesc, aducînd o valoare adăugată faunei de pe acest teritoriu.

“La vânătoarea de fazani nu participă toți vânătorii, însă sunt vreo 25% care participă permanent din 300 de vânători care sunt în raionul Soroca. Este o vânătoare colectivă, nicidecum una individuală”, a remarcat Iurie Zabrian.

În toată republica se eliberează în această perioadă circa 20 mii de fazani, dintre care în raionul Soroca  până la 500 de fazani.

De reținut că drept de a vâna îl au doar membrii Asociației Vânătorilor și Pescarilor din raionul Soroca, vânătoarea practicându-se în baza unei autorizații.

Lagăr unde sunt crescuți fazanii
Articolul precedentFotbal: Iarovenii au înhăţat o „căruţă” de goluri
Articolul următorIon CIUCIUM: „De ce străinii ne apreciază munca, iar ai noştri ne „taie toate poftele”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.