Eugenia Lisnic Varari: ”e-Rețeta” ușurează accesul pacienților la medicamente compensate, dar simplifică și munca farmaciștilor

0
190

Începând cu 1 aprilie, în R.Moldova  a fost pus în funcțiune sistemul „e-Rețeta” pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, având ca scop să ușureze accesul pacienților la medicamente și să simplifice munca medicilor și farmaciștilor.

“e-Rețeta” vine să înlocuiască formularul existent pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate cu formular electronic. Aceasta va fi prescrisă de medic, iar farmacistul va găsi în baza de date rețeta și va elibera produsul farmaceutic.

Am discutat cu dna  Eugenia Lisnic Varari, consultant la SRL Farmacia nr. 371 din Soroca, pentru a înțelege mai bine modul în care  noul sistem a început să fie implementat în farmaciile noastre.

Eugenia Lisnic Varari: Timp de trei luni, am fost instruiți de Casa Națională de Asigurări în Medicină privind funcționarea sistemului „e-Rețeta”. Am primit instrucțiuni detaliate și am înțeles care sunt principiile de funcționare. De la 1 aprilie, am început să primim primele rețete electronice, dar continuăm să acceptăm și rețetele pe hârtie, care rămân valabile 30 de zile dacă au fost emise în martie.

Beneficiile sistemului sunt clare, deoarece elimina problemele rețetelor pe hârtie, pe care pacientul le putea pierde sau murdări.

Pacienții care nu dețin buletin de identitate, se pot prezenta la farmacie cu numărul de identitate (IDNO). Dacă un pacient nu poate ajunge fizic la medic, fiind de exemplu țintuit la pat,  medicul poate elibera o rețetă electronică pentru o persoană delegată, care va putea în baza actului de identitate să ridice  medicamentul din farmacie.

Rețetele electronice sunt eliberate nu doar de medicii de familie, dar și de medicii specialiști.

Acest sistem este convenabil nu doar  pentru pacienți, ci și pentru noi, farmaciștii. El ne simplifică munca, fiindcă acum nu mai trebuie să completăm cu pixul partea de jos a rețetelor, introducând toate codurile manual.

Acest sistem este avantajos și pentru Casa Națională de Asigurări în Medicină, deoarece permite monitorizarea în timp real a medicamentelor eliberate, prețurilor, sumelor compensate și altele.

Deși există unele vulnerabilități, cum ar fi întreruperile de curent pentru care suntem echipați cu generator, sau probleme ocazionale cu conexiunea la internet, sistemul a fost conceput pentru a asigura că nevoile pacientului sunt prioritare.


Articolul precedentTariful la gazele naturale ar putea scădea sub 10 lei, estimează ministrul Energiei
Articolul următorSondaj: Cât de des cumpărați cărți pentru copii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.