Nu vă grăbiți să aruncați plantele preferate, cum ar fi monstera și dieffenbachia: majoritatea plantelor de interior devin periculoase doar în cazul când nu știți cum să vă comportați corect cu ele. De exemplu, dacă sucul toxic ajunge accidental pe piele în timpul răsădirii.
Cu toate acestea, dacă aveți copii mici sau animale de companie, riscurile cresc. Un pisoi poate roade frunzele sau bea apa din tava florilor, iar un copil poate începe un joc ca să pregătească o „salată” pentru păpuși din plantele din ghivece. Vom vorbi despre șapte plante de interior toxice pe care trebuie să le aveți în vedere.
Monstera
Planta cu un aspect spectaculos aparține familiei Araceae. Originea numelui său este încă subiect de dispută. Ar putea fi format din cuvântul „monstrum” – „monstru” sau „monstrosus” – „remarcabil, ciudat”.
Monsterele în natură sunt reprezentate de lianele perene. Tulpinile lor groase se agață de copaci și arbuști, crescând treptat. Aspectul lor ciudat este dat de frunzele mari cu suprafața coriacee și marginile sculptate. Ele nu devin imediat perforate – la început au o formă de inimă întreagă.
Pe măsură ce liana crește, frunzele devin penate cu dimensiuni și configurații variate. Diametrul lor ajunge la jumătate de metru, iar culoarea devine lucioasă, verde închis. Inflorescențele sunt ciorchini groși cilindrici cu flori sterile în partea de jos și bisexuate în partea de sus. Fructul este format din boabe mici.
Monstera este o plantă de interior populară, capabilă să purifice aerul și să-l satureze cu ioni în încăperi. Sucul lianei poate provoca inflamații pe membranele mucoase și pe suprafața pielii, iar înghițitul acestuia poate provoca sângerări gastrice.
Dieffenbachia
Numele său a fost dat în onoarea lui Joseph Dieffenbach – un grădinar care lucra în Grădinile Imperiale din Austria. Ca plantă de interior pentru amenajarea interioarelor, este folosită de peste 150 de ani. Cu toate că planta în ansamblu este destul de nepretențioasă, există unele particularități în îngrijirea ei. Mai presus de toate, este destul de toxică, așa că trebuie ținută departe de animalele de companie și de copiii mici: sucul său provoacă arsuri ale pielii, poate provoca orbire temporară, tulburări grave de vedere, umflarea gâtului și a limbii.
Din cauza acestor proprietăți, în jurul dieffenbachiei s-au născut multe superstiții populare. De exemplu, este considerată un simbol al celibatului și, în conformitate cu credințele populare, suge energia bărbaților, îi îndepărtează de acasă. În același timp, planta este capabilă să purifice aerul de impurități și toxine.
Filodendronul
Această plantă a câștigat popularitate datorită faptului că nu e pretențioasă. Și deși arată estetică, conține cristale de oxalat de calciu, care sunt toxice pentru oameni și animale. Este foarte important ca lăstarii plantei să fie în afara zonei accesibile copiilor și animalelor, iar ghiveciul să fie plasat pe un raft sau pe un pervaz înalt.
Dacă o persoană sau chiar un copil consumă puțin filodendron, pot apărea efecte secundare minore, inclusiv dermatită și umflături în cavitatea bucală și în tractul gastrointestinal. În cazuri rare și după consumul unei cantități mari, au fost înregistrate decese la copii.
Filodendronul este mult mai periculos pentru animalele de companie, provocând spasme, convulsii, dureri și umflături. Este cel mai toxic pentru pisici.
Croton
Nu, nu este o plantă de pe planeta Marte, chiar dacă arată și sună ca dintr-un film spațial. Originar din pădurile tropicale din sud-estul Asiei și Oceania, crotonul în sălbăticie poate ajunge arbust mare, în casă sau grădină însă, rămâne mult mai mic. Frunzele pot fi scurte, lungi, răsucite, subțiri sau groase. Culorile, la fel, sunt extrem de variate. Putem spune sigur că, dacă te uiți suficient de bine, vei găsi un croton care se potrivește cu decorul casei tale.
Această plantă secretă un suc alb dens. Acesta irită pielea și în unele cazuri poate provoca alergii. Este deosebit de periculos să ajungă sucul în ochi. Dacă se înghite sucul de croton, poate apărea greață, poate să apară umflarea limbii, uneori persoana poate pierde cunoștința.
Leandru
Leandrul (Nerium oleander) este o plantă ornamentală extrem de populară datorită frumuseții sale excepționale, cu flori strălucitoare și frunze verzi. Cu toate acestea, această plantă are o fațetă periculoasă și toxică pe care mulți oameni nu o iau în considerare.
Zamioculcas
Sucul de Zamioculcas conține oxalat de calciu. Acesta este substanța care este toxică pentru organismele vii. Pentru copii Pentru copiii mici, planta prezintă o pericol special. Aceasta constă în faptul că cei mici au tendința să pună în gură obiectele din jur. Înghițirea unei mici bucăți de frunză de către un adult poate duce doar la tulburări digestive. Dar dacă face asta un copil, riscă să ajungă la terapie intensivă. Acest lucru se explică prin faptul că sistemul imunitar al copiilor nu este încă dezvoltat. În plus, organele lor digestive nu conțin încă suficiente enzime capabile să neutralizeze substanțele toxice.
Animalele de companie adesea rod plantele de interior. Dacă chiar și o mică bucată de Zamioculcas este mâncată de ele, acest lucru se va termina cu o intoxicație serioasă.
Prin urmare, este recomandat ca planta să fie plasată într-un loc inaccesibil pentru animalele de companie și copii.
Ficusul
Cunoscut şi ca smochinul înlăcrimat, copacul benjamin sau planta de cauciuc înfrunzită, ficusul conţine în frunze şi în tulpină o sevă lăptoasă ce este toxică. Există studii al căror rezultate arată că frunza poate fi toxică dacă este mâncată de un copil mic sau de un animal. Sucul care ajunge pe pielea oamenilor poate duce la provocarea unei arsuri. Din păcate, ficusul lasă o cicatrice care nu va trece niciodată.
În plus, cercetătorii au descoperit că ficusul este una dintre florile care absoarbe substanţe nocive, printre care se numără: benzen, formaldehidă și fenol.