Spațiul public din Republica Moldova continuă să fie afectat de numeroase falsuri și manipulări informaționale. În majoritatea cazurilor, dezinformările sunt lansate și promovate de surse ale propagandei pro-Kremlin și vizează domeniile social, al securității și apărării, precum și procesul de integrare europeană al R. Moldova. Anul trecut, Stopfals.md a demontat peste 150 de falsuri și manipulări. Vă prezentăm zece dintre cele mai grave falsuri și vă explicăm care este, de fapt, realitatea.
INFOGRAFICUL la acest subiect poate fi văzut AICI.
FALS 1: Gaze naturale la 10 lei per metru cub în Găgăuzia și raioanele Orhei și Taraclia
Oligarhul fugar Ilan Şor şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, au anunţat semnarea unui contract care le va permite consumatorilor din Găgăuzia și raioanele Orhei și Taraclia să beneficieze de gaze naturale la tariful de 10 lei. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a calificat această afirmație drept „un fals”. Informații despre companiile cu care a fost încheiat acordul practic lipsesc, iar așa-numitul contract este de fapt „o butaforie”, consideră expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Un asemenea preț nu există nicăieri pe piață – a comentat Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administrare al „Energocom”. Mai multe detalii la acest subiect puteți afla din articolul Stopfals.md.
FALS 2: Deepfake cu Maia Sandu în ajunul alegerilor locale
Cu o zi înaintea alegerilor locale, desfășurate la 5 noiembrie 2023, pe Facebook a apărut un video în care șefa statului s-ar referi la „situația dezastruoasă” din țară și „îngroparea democraţiei”, chemând electoratul să voteze candidatul Partidului „Renaştere”. Acest video este un fals creat cu ajutorul inteligenței artificiale (deepfake), prin care autorii încearcă să copieze înfățișarea, comportamentul și vocea Maiei Sandu. Președinția a denunțat această practică, care a devenit tot mai frecventă. Citiți mai multe la acest subiect pe Stopfals.md. În 2023 și 2024 au fost distribuite mai multe deepfake-uri cu diferite persoane publice, în special cu președinta Maia Sandu.
FALS 3: Refugiații ucraineni beneficiază de miliarde și indemnizații din bugetul R. Moldova
Ex-deputatul PSRM, Oleg Savva, a afirmat că „din bugetul de stat” au fost alocate 2,27 mlrd de lei pentru refugiații ucraineni. Totodată, într-un video devenit viral pe Internet o femeie afirma că o refugiată din Ucraina care se află în R. Moldova i-a spus că beneficiază de o indemnizație de 7000 de lei lunar. Femeia insulta refugiații și autoritățile moldovenești, acuzând că din impozitele moldovenilor sunt întreținute persoane străine, dar nu propriii cetățeni. În realitate, majoritatea banilor direcționați pentru susținerea refugiaților ucraineni în R. Moldova provine din surse nebugetare: donații, granturi și asistență oferită de partenerii de dezvoltare. Prin intermediul Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, fiecărui refugiat i se oferă lunar o indemnizație de 2200 lei de persoană, și nu de 7000 de lei, cum se afirmă în videoul devenit viral. Stopfals.md a scris despre ambele subiecte aici și aici.
FALS 4: Guvernarea vrea să lichideze autonomia găgăuză și lezează drepturile găgăuzilor
Mai multe surse online au scris că partidul de guvernământ vrea să lichideze autonomia găgăuză prin aprobarea unor amendamente legislative. Totodată, pe Internet au apărut și afirmații precum că drepturile locuitorilor din Găgăuzia, dar și ale vorbitorilor de rusă sunt lezate prin decizia autorităților de a nu mai publica legile în limba rusă. Fals! Nu există inițiative legislative care ar propune lichidarea autonomiei găgăuze. Legile vor fi publicate doar în limba română în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar versiunea rusă a legilor va fi publicată în continuare pe site-ul Legis.md. Ambele subiecte au fost abordate de Stopfals.md aici și aici.
FALS 5: Străinii ne vor lua/cumpăra pământurile
Fostul candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, Nikolai Dudoglo, a spus că guvernarea pregătește o lege care le va permite străinilor să cumpere terenuri agricole în Moldova. Iar fostul premier Ion Chicu a declarat că cetățenii vor trebui să plătească pentru compensațiile la gaze și electricitate de care au beneficiat, în caz contrar le-ar putea fi luate pământurile. Aceste afirmații sunt false, după cum a arătat Stopfals.md aici și aici. Nu există în procedura legislativă vreun proiect care ar schimba ordinea actuală de vânzare a terenurilor. Totodată, rambursarea compensațiilor are loc din contul granturilor internaționale. Cedarea terenurilor pentru străini este o narațiune mai veche a propagandei pro-Kremlin.
FALS 6: Guvernarea închide școlile, distruge grădinițele și vrea să „lichideze” satele, comunele, orașele și raioanele
Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că șefa statului a închis 119 şcoli, 4 universităţi şi 17 centre de cercetări ştiințifice, beneficiind pentru asta de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. Într-un alt caz, site-ul Kp.md a acuzat Guvernul de intenţia de a „distruge” grădiniţele „urmând modelul școlilor”. Publicația face referire la declarația ministrului Educației, Dan Perciun, despre necesitatea de a reforma finanțarea instituțiilor preșcolare în funcţie de numărul de copii. Iar deputata comunistă Diana Caraman a declarat că autoritățile planifică să implementeze o reformă administrativă care presupune „lichidarea” satelor, comunelor, orașelor și raioanelor și comasarea mai multor sate în unul singur, unde va exista doar o primărie, un punct medical și o școală. Afirmațiile sunt false. Cele 40 de milioane de dolari, despre care vorbește Țîrdea, au fost alocate R. Moldova pentru reformarea sistemului de educaţie, iar şcolile sunt închise pe parcursul ultimilor 20 de ani din cauza numărului redus de elevi. Potrivit Guvernului, Strategia de reformă a administrației publice are alte scopuri decât lichidarea localităților, și anume sporirea eficienţei economice în procesul de prestare a serviciilor publice. Aceste falsuri au fost dezmințite în câteva articole Stopfals.md (aici, aici și aici).
FALS 7: În R. Moldova s-a intensificat politica discriminatorie față de vorbitorii de rusă
Ambasada Rusiei la Chișinău a afirmat, făcând trimitere la un raport al Ministerului rus de Externe, că în R. Moldova s-a intensificat „politica discriminatorie a autorităților moldovenești în raport cu populația vorbitoare de limbă rusă și cu cetățenii ruși” și că „populația vorbitoare de limba rusă continuă să se ciocnească de discriminare la nivelul instituțiilor de stat”. Afirmațiile nu corespund adevărului, după cum a arătat Stopfals.md. Datele Consiliului pentru egalitate arată că cele mai multe plângeri și decizii de constatare a discriminării pe criteriu de limbă au fost înregistrate în anii 2017-2020. În ultimii doi ani, numărul deciziilor de constatare a discriminării este în scădere.
FALS 8: Autoritățile pregătesc provocări sau un conflict militar pe Nistru
Deputata Marina Tauber, ex-vicepreședinta partidului Șor, a declarat în martie 2023 că autoritățile ar pregăti „provocări” militare pe Nistru, în a doua zi de Paște. O lună mai târziu, pe social media a fost răspândită informația că exerciţiul JCET-2023, desfășurat în R. Moldova în comun cu armatele Marii Britanii, României şi SUA, ar fi „o pregătire pentru o operaţiune împotriva Transnistriei”. Declarațiile Marinei Tauber sunt false, ea nu a oferit nicio confirmare pentru afirmațiile sale. Totodată, Ministerul Apărării a declarat că exerciţiul militar JCET-2023 este desfăşurat mai mulţi ani la rând şi nu are legătură cu vreo operațiune în regiunea transnistreană. Iar fostul candidat la funcţia de başcan al Găgăuziei, Nikolai Dudoglo, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenţionează „să intre în Transnistria” dacă îi va permite Maia Sandu. Dudoglo a repetat falsurile distribuite de autoritățile ruseşti, mediile de propagandă şi agenţii ruşi de influenţă, după ce au devenit cunoscute planurile Kremlinului privind destabilizarea situaţiei din Moldova. Totodată, autoritățile moldovenești au infirmat declarațiile ministerului rus al Apărării privind o „provocare armată” pe care Ucraina ar pregăti-o împotriva regiunii transnistrene. Aceste falsuri au fost combătute de Stopfals.md în câteva articole (aici, aici, aici și aici).
FALS 9: Autoritățile împing Republica Moldova în război
Activiștii găgăuzi Victor Petrov și Ivan Bessarab au declarat că autoritățile ar împinge R. Moldova într-un conflict militar. Ultimul a afirmat că „Occidentul pompează armament în Moldova” şi că suntem tot mai aproape de un război, referindu-se la livrările de transportoare blindate din Germania. Afirmațiile rezonează cu una dintre narațiunile preferate ale propagandei pro-Kremlin. În realitate, nu este vorba despre vreo „pompare” de arme, iar Germania a oferit R. Moldova 19 transportoare blindate pentru a înlocui tehnica veche din dotarea Armatei Naționale.
Într-o intervenție din aprilie 2023, senatoarea din România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a declarat că „sute de tancuri traversează Moldova, iar NATO are intenția să atace” în preajma sărbătorilor pascale. Declarațiile politicienei sunt false și au fost infirmate atunci de autoritățile moldovenești. Afirmațiile se înscriu în una dintre principalele teze ale propagandei pro-Kremlin de la începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri aici și aici.
FALS 10: R. Moldova este obligată să recunoască căsătoriile de același sex
După hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), care a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra căsătoriile a trei cupluri de persoane de același sex, Mitropolia Moldovei și mai multe publicații au distorsionat sensul acesteia, afirmând că CtEDO obligă autoritățile moldovenești să legalizeze cuplurile minorităților sexuale. De fapt, potrivit hotărârii CtEDO, statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte forme legale de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, ceea ce nu înseamnă că statele semnatare sunt obligate să legalizeze căsătoriile de același sex. Aceste falsuri au fost dezmințite de Stopfals.md.