Recent a început construcția unui bloc locativ cu nouă etaje în cartierul fostei Fabrici de Articole Tricotate, fapt ce a provocat nemulțumirea unor locatari din zonă. Deși aceștia s-au adresat în mai multe instanțe, construcția continuă.
Maria Cojocaru, directorul SRL ”Gospodarul”:
– De pe data de 5 noiembrie, începând cu ora 7 dimineața, alături de bar s-a început construcția gropii pentru fundația unui bloc cu 9 etaje. Au lucrat cu perforatorul și alte mașini, făcând mare zgomot care a provocat vibrații în pereți, vitrine și sticle. Mi-au căzut două sticle de pe vitrină. M-am adresat Comisiei pentru situații excepționale pe țară din Bălți, la serviciul 112, și polițistului din sector. Peste tot mi s-a spus că problema poate fi rezolvată la primărie. La primărie, domnul Ghimpu (arhitectul), nu a putut fi găsit deoarece nu era pe loc. După masă l-am găsit pe dl viceprimar Valeriu Guțu, care mi-a spus că documentele sunt în regulă și că pământul este privatizat de compania care construiește casa.
Galina Boldescu, locatară a blocului de pe strada Viilor, 11
– Pe noi ne interesează de ce s-a permis construcția unui bloc cu 9 etaje între aceste clădiri vechi, care au mai mult de 50 de ani și care au fost inundate. Acest bloc o să ne acopere soarele, nu o să vedem soarele și nu o să putem usca albiturile.
Vladimir Lupu, administratorul firmei de construcții:
-Eu am făcut adunare și le-am spus că nu este corectă opinia, că un bloc de locuit se construiește conform tehnologiei, nu cu paie și lut, astfel încât să crape casa. Noi suntem la 25 de metri și nu suntem sub ferestrele lor.
Gricore Guțu, arhitectul municipiului Soroca:
– În primul rând, blocul nou este situat în fața unui bloc cu 5 nivele, iar soarele răsare de jos de la Nistru și vine și se ridică în sus, insolația practic este ideală, umbra cade în spate, nu în față. În al doilea rând, există norme de insolație fixate în normative. Și în al treilea rând, proiectul care se execută este verificat de specialiști cu licență.
Reporteră: Mihaela Zaim