FALS: Peste 300 de refugiați de război din Tel Aviv au ajuns la Chișinău

0
129

  La 11 octombrie 2023, portalul Noi.md a anunțat că „peste 300 de refugiați de război din Tel Aviv au ajuns la Chișinău”. Acesta este un fals. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), acesta este numărul conaționalilor noștri care au cerut ajutor pentru a reveni acasă din Israel și nicidecum numărul refugiaților.

În textul știrii „Peste 300 de refugiați de război din Tel Aviv au ajuns la Chișinău”portalul Noi.md transmite, cu referire la Tvrmoldova.md, că: „Ministerul de Externe al Republicii Moldova anunță că a primit peste 300 de solicitări de informații din partea moldovenilor privind modalitățile de părăsire a Israelului”. Astfel, după ce în titlu se afirmă despre „300 de refugiați” care „au ajuns la Chișinău”, în textul propriu-zis deja se spune despre „300 de solicitări de informații”. Articolul a fost promovat și pe pagina de Facebook a portalului Noi.md.

Informația despre „refugiații de război” din Israel nu corespunde adevărului. Șeful Biroului de presă și purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, a declarat pentru Stopfals.md că în acest caz „nu putem vorbi despre refugiați, nu avem nici un număr de refugiați care ar fi venit la noi din Israel. Cei care au solicitat informații nu sunt refugiați, ei sunt cetățenii ai Republicii Moldova care au revenit acasă. Pot să confirm că la Ambasada Republicii Moldova din Tel Aviv au fost deja depuse peste 400 de solicitări privind modalitățile de revenire acasă”.

Cadrul legislativ național prevede că statut de refugiat îl au persoanele străine sau apatride care solicită formă de protecție recunoscută de Republica Moldova. Potrivit  Legii cu privire la statutul refugiaților, „de dreptul de a obține statut de refugiat în Republica Moldova beneficiază străinul care are temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau pentru opiniile sale politice, care se află în afara țârii a cărei cetățenie o are și care nu poate sau, în virtutea temerilor expuse, nu dorește să se pună sub protecția acestei țări; sau care, neavînd nici o cetăţenie şi aflîndu-se în afara țării în care își are reședința obișnuită, în virtutea temerilor menționate, nu poate sau nu dorește să se reîntoarcă în țara de origine”.

În Israel, sunt înregistrați oficial aproximativ 20 de mii de cetățeni moldoveni, însă numărul lor variază, luând în considerare munca sezonieră din această țară, a precizat  purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, într-un interviu acordat portalului NewsMaker.md.

Imagini reale cu mesaje false

Subiectul așa-zișilor „refugiați veniți din Israel în Republica Moldova” este abordat și pe rețelele sociale. Astfel, pe un canal de Tik-tok a apărut un video, în care sunt folosite imagini filmate în Aeroportul Internațional Chișinău, cu mențiunea că „refugiații din Israel au ajuns deja în Moldova” (vezi imaginea).

Este un colaj cu o imagine reală, dar cu un mesaj fals. Din imagini e clar că video-ul a fost filmat la porțile de ieșire spre pista de decolare a aeroportului Chișinău și nu la ieșirea din aeroport după aterizare. Nu se știe când au avut loc filmările dar, cel mai probabil, este vorba de ultima decadă a lunii septembrie 2023, când evreii hasidici au revenit din orașul Uman (Ucraina), unde a avut loc pelerinajul lor tradițional de Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc), iar din Chișinău urmau să plece în Israel cu avionul. Potrivit unui comunicat de presă publicat de Poliția de Frontieră, în perioada 11-22 septembrie, autoritățile au asigurat „circa 30.000 de tranzitări (tur-retur) ale evreilor hasidici care au participat la pelerinaj”.

Amintim că, la 7 octombrie 2023, Gruparea palestiniană Hamas a lansat cel mai mare atac din ultimii ani asupra Israelului. MAEIE și misiunea diplomatică a Moldovei din Tel Aviv au declarat că sunt în legătură permanentă cu cetățenii moldoveni care se află in Israel și coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care este solicitat ajutorul autorităților. Totodată, pe 11 octombrie, prin dispoziția premierului Dorin Recean, a fost activată celula de criză interinstituțională, coordonată de Ministerul Afacerilor Interne.

Alina Rusu și Dorin Dulman,

studenți la Școala de Jurnalism din Moldova,

pentru Stopfals.md


Articolul precedentOrașul Florești și satele din vecinătate vor avea Stație de epurare
Articolul următorEi vor să fie primar la Rudi!
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.