Autoritățile au identificat resurse suplimentare în valoare de 200 de mln de lei (10 mln de euro) pentru acordarea subvențiilor în agricultură. Decizia a fost anunțată în seara zilei de ieri de către vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, după discuțiile cu agricultorii, care au protestat în ultimele zile în centrul capitalei. După anunțul autorităților, agricultorii au plecat cu tractoarele din Piața Marii Adunări Naționale, scrie moldpres.md
„Astăzi, în urma discuțiilor cu agricultorii, care au avut loc câteva zile continuu, la Ministerul Finanțelor au fost identificate 200 mln de lei, bani care vor fi distribuiți conform unui grafic. Urmează ca mâine Asociația să-și delege oamenii la Ministerul Agriculturii, unde vom face un grup de lucru, care să elaboreze rapid regulamentul în baza căruia vor fi distribuiți acești bani”, a anunțat Vladimir Bolea.
Președintele Asociației „Forța fermierilor”, Alexandr Slusari, a afirmat că autoritățile au identificat unele resurse financiare pentru susținerea sectorului agricol, însă suma este mult mai mică decât cea pe care au solicitat-o agricultorii. „Asociația rămâne în „ofensivă activă”, în sensul bun al cuvântului. Ultimatumul este până la 1 august. Agricultorii nu vor ceda. Da, s-au găsit niște soluții. Da, este ceva, dar este mult mai puțin decât suficient”, a punctat Alexandr Slusari.
Acum o săptămână, mai mulți agricultori au venit cu tractoarele în centrul capitalei la o acțiune de protest. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de situația din domeniul agricol și au solicitat măsuri suplimentare de sprijin, valoarea cărora a fost estimată de autorități la suma de 700 mln de lei. În tot acest timp, reprezentanții protestatarilor au discutat cu șefa statului, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu vicepremierul Vladimir Bolea. Oficialii au declarat că autoritățile sunt în căutarea soluțiilor.
Printre soluțiile imediate anunțate de autorități se numără majorarea Fondului de subvenționare în agricultură cu 100 mln de lei, până la suma de 1,6 mlrd de lei, acordarea subvențiilor în procedură accelerată, până la sfârșitul lunii iulie curent și posibilitatea recuperării de către agricultori a sumei de circa 330 mln de lei din TVA.