Acum un an a început etapa a doua de restaurare a Cetății Soroca, în proiectul ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, implementat de Consiliul Raional Soroca în parteneriat cu Județul Vaslui. Bugetul total al proiectului constituie peste un milion și șase sute mii de euro, dintre care 90% grant din partea Uniunii Europene. Consiliul Raional a format Comitetul de coordonare a proiectului de restaurare a cetății Soroca, care însă a fost convocat doar o singură dată.
După cercetările arheologice ale cetății Soroca și expertiza arhitecților, specialiștii au venit cu mai multe propuneri în privința continuării restaurării cetății Soroca. Dar anumite soluții tehnice, inclusiv și instalarea unui ascensor din sticlă în interiorul fortăreței medievale, nu este privită cu ochi buni de experții în domeniu.
La ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice de la sfârșitul lunii februarie s-a discutat peste trei ore despre cum ar trebui continuată restaurarea Cetății Soroca, dar așa și nu s-a găsit atunci un consens. După aprobarea proiectului de restaurare, urmează să înceapă și lucrările propriu zise, care cel mai degrabă ar putea avea loc la sfârșitul verii sau începutul toamnei, chiar dacă primăvara și vara sunt cele mai prielnice condiții pentru astfel de lucrări.
Între timp accesul vizitatorilor în Cetatea Soroca este restricționat, vizitatorii ar putea intra în fortăreața medievală cam peste un an, în funcție de cum vor decurge lucrările.
Amintim că anterior, reputatul arheolog român și istoric medievist, Adrian Andrei Rusu, atenționa opinia publică că există o ofensivă asupra monumentelor care au în spate câştigarea unor profituri, în detrimentul conservării și restaurării prin păstrarea autenticității monumentelor istorice, făcând referire și la Cetatea Soroca. În caz că nu se va găsi un numitor comun, iar autoritățile nu vor comunica în continuare deschis și transparent cu experții în domeniu, proiectul ar putea fi blocat, riscând să ajungem pe lista neagră a Uniunii Europene.