Începe etapa a doua de restaurare a Cetății Soroca, într-un proiect de peste un milion de euro, în parteneriat cu Județul Vaslui

0
701

Consiliul Județean Vaslui informează că a dat start proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”. Proiectul planifică restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Cetății Soroca și a unei părți din Ansamblul monumental ”Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, amplasat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de jos. Bugetul total al proiectului constituie 1,664,118.4 EURO din care 90% grant din partea Uniunii Europene și 10% cofinanțare. Pentru Cetatea Soroca vor fi alocați peste un milion euro.

     „Acest proiect a fost aplicat de către Consiliul Raional Soroca (Republica Moldova) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui (România) și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” din municipiul Vaslui (România). Implementarea în comun va fi  asigurată prin realizarea unor activități culturale comune, cu implicarea tuturor partenerilor de proiect și cu coordonarea acestora de către Aplicant și care vor avea ca rezultat elaborarea de produse culturale comune specifice ariei eligibile (Soroca, Republica Moldova – Vaslui, România). Una din activitățile majore constituie executarea lucrărilor de restaurare și conservare la Cetatea Soroca și la Ansamblul Monumental Podul Înalt care întruchipează Statuia ecvestră a lui „Ștefan Cel Mare” din județul Vaslui” se menționează în informația publicată anterior pe site-ul autorităților locale de Tatiana Robu, șefa Serviciului Proiecte Investiționale a Consiliului raional Soroca. 
 
Autoritățile din Vaslui informează că proiectul, depus încă în 2018, a fost aprobat de  Comitetul Comun de Selecție al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014-2020, iar semnarea contractului de finanțare a avut loc la 31 martie 2021. Proiectul este planificat să dureze timp de doi ani, și a început în această lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.