Membrii echipei Asociației Presei Sportive din R. Moldova (APSM) s-au clasat pe locul 3 premiant în cadrul ediției jubiliare (a X-a) a turneului internațional de fotbal rezervat jurnaliștilor sportivi, care a avut loc la Hurghada (Egipt).
La startul competiției, devenită tradițională, s-au aliniat zece colective de presă din șase țări ale lumii. Ele au evoluat pe terenurile de fotbal ale Complexului Sportiv „Marina Sports”. Potrivit regulamentului și rezultatelor tragerii la sorți, echipele au fost repartizate în trei grupe, în etapa finală urmând să acceadă doar formațiile învingătoare ale subdiviziunilor respective.
Jurnaliștii moldoveni, din care face parte și soroceanul Sergiu Carauș, s-au pomenit în așa-numita „grupă a morții”, din care au mai făcut parte selecționata Georgiei și două formații-gazdă: Sporting Alex și EGOTH. În primul meci al echipei noastre la acest turneu, colectivul APSM, ghidat de căpitanul și președintele Asociației, Eduard Ciobanu, într-o luptă crâncenă i-a învins pe adversarii de la Sporting Alex: scorul final a fost de 4-3, deși pe parcursul meciului clubul egiptean conducea cu o diferență de două goluri.
Partida disputată în compania fotbaliștilor georgieni de asemenea s-a încheiat în favoarea băieților noștri, ei impunându-se cu 2-1. Astfel, cu 6 puncte în palmares, formația din Republica Moldova și-a asigurat prima poziție în clasamentul grupei „B”; datorită acestui fapt, echipa APSM a ieșit puțin cam relaxată la al treilea său meci, unul fără miză, și a cedat cu 2-4 în fața celor de la EGOTH. În conformitate cu aceste rezultate, jurnaliștii noștri urmau să concureze pentru întâietate cu formațiile locale Alex Media și Hurghada.
Spre surprinderea tuturor, gazdele au hotărât să modifice propiul regulament de desfășurare a turneului, probabil fiind nemulțumite de rezultatele înregistarate după prima zi competițională, care s-a dovedit a fi una extrem de istovitoare. În consecință, a fost aplicat sistemul de eliminare (play-off), fapt ce i-a permis echipei din Armenia să câștige turneul, deși aceasta nu s-ar fi calificat nici măcar în etapa finală, dacă regulamentul inițial ar fi rămas în vigoare.
În faza sferturilor, cronicarii din Moldova s-au impus la limită în fața reprezentativei din Senegal: 1-0. Următoarea partidă, din semifinale, în care fotbaliștii moldoveni au jucat în compania colegilor din Armenia, s-a dovedit a fi una cu adevărat dramatică. La încheierea primei reprize, Moldova ceda cu 0-4. Însă în mitanul secund compatrioții noștri erau cât pe ce să răstoarne situația din teren: ei au redus considerabil din diferență, dar până la urmă au pierdut cu 3-5.
În finala mică, conaționalii noștri iarăși au întâlnit echipa egipteană Alex Media, timpul regulamentar de joc încheindu-se nedecis, scor 2-2. Iar la loteria loviturilor de departajare, măiestria portarului nostru, Andrei Mardari, care a respins un penalty, a permis echipei din Moldova să intre în posesia medaliilor de bronz la acest prestigios turneu.
„Nu am reușit să ne prezentăm cu componența optimă la aceste competiții, și asta din diferite motive. Tocmai din această cauză am fost nevoiți să jucăm practic fără rezerve în toate cele șase meciuri disputate de noi timp de două zile. Chiar și așa, suntem mulțumiți de rezultatele obținute, care fără îndoială că au contribuit la crearea unei imagini pozitive ce ține de componenta sportivă a țării noastre, precum și la promovarea fotbalului în societate”, a menționat Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova.
APSM își exprimă profunda recunoștință față de acei parteneri, care prin sprijinul lor au permis echipei de jurnaliști să facă deplasarea la turneul de fotbal din Egipt: Federația Moldovenească de Fotbal, Asociația pentru susținerea inițiativelor comunitare și a sportului, laboratorul medical Invitro Diagnostics, companiile Bioprotect, Davids Capital, Geosport, Sebo.md și Apriori Wine.
sursa: Asociația Presei Sportive din Republica Moldova